Tortum'un adaları yüzecek..!

 

Suyun üstünde yürümeyi denediniz mi hiç? Elbette ki, bu mümkün olmayan bir durum. Fakat Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Söğütlü köyündeki Zökün gölünde, suyun üstünde yürümek bir ütopya değil, gerçeğin kendisi. Bulutların üzerinde ya da bir süngerin üstünde yürüdüğünüz hissine kapılacağınız bir deneyim. Bahsettiğim yer Erzurum’un cennet coğrafyası Tortum’un yüzen adaları…

 

Erzurum-Artvin karayolunda seyrederken, Tortum’un eğmeleri olarak bilinen virajları indikten sonra ilçe merkezinin girişinde yolun sağ tarafında akaryakıt istasyonu var. Bu istasyonu geçer geçmez sağa döndüğünüzde 2 kilometrelik bir tırmanmadan sonra muhteşem bir doğal platform sizi karşılar. Müthiş bir çim tabakası… Altı su, üstü çayır çimen. İşte burası, Tortum yüzen adalar…

 

Yüzen adalar; Birbirine tutunan bitkilerin, suyun üstünde tekne gibi yüzmeye başlamasıyla zamanla üzerinde bitkiler, ağaçlar yetişen toprak tabakası. Yani kısaca rüzgâra göre yer değiştiren kara parçası. Tortum’un yüzen adaları, emsallerine göre 10 kat daha büyük. 20 bin metrekare büyüklüğündeki yüzen adalar 100 ve 200’er metrekare büyüklüğünde. Ülkemizde bilinen yüzen ada sayısı yüzü aşıyor.  Doğal yollardan oluşan yüzen adalarda (Japonya’da) tarım bile yapılıyor.

 

Zökün gölündeki 6 yüzen ada 4 milyon liralık bir harcama sonucunda yıl sonuna kadar turizme kazandırılacak. Doğa harikası yüzen adaların bulunduğu alanda (Su üstünde) yürüyüş yolları, seyir terası, yeme-içme-dinlenme alanlarıyla altyapı ve üstyapı tesisleri yapılacak. Projeye ilk harç konuldu bile.

 

 Erzurum’a 54 kilometre uzaklıktaki ilçede proje tamamlandığında artık herkes su üstünde yürüyebilecek..!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.