Tarım ve Orman Bakanlığınca 2012 yılında itibaren uygulamaya konulan %50 Hibeli Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programının 2023 yılı başvuruları 20 Ocak 2023 tarihinde başlamış olup 28 Şubat 2023 tarihi mesai bitiminde sona erecek.
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar konuyla ilgili yaptığı açıklamada tarımsal üretimde sulamanın önemine değinerek, “ Su bitkisel üretimin en önemli yapı taşıdır. Bitkisel ürünlerin gelişme dönemlerine uygun olarak yapılacak yeterli ve dengeli sulamayla bitkisel üretimde verim ve kalite artışı ile su tasarrufu sağlanmaktadır. Yeterli ve dengeli sulamada ancak basınçlı sulama sistemlerinin kullanılmasıyla mümkündür. Bu kapsamda Bakanlığımızca uygulanan Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi önem arz etmektedir.” dedi.
İl Müdürü Osman Akar; Tarım ve Orman Bakanlığınca Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi kapsamında yürütülen projelere % 50 hibe desteği verildiğini, 2012-2022 yılları arasında toplamda 106 projeye 3,7 Milyon TL hibe ödemesi yapıldığını belirtti.
Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Kapsamında;
a) Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,
b) Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,
c) Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,
ç) Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması,
d) Lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması,
e) Tamburlu sulama sistemi kurulması,
f) Güneş enerjili sulama sistemi kurulması,
g) Tarımsal sulama amaçlı güneş enerji sistemleri,
ğ) Akıllı sulama sistemleri yatırımları desteklenmektedir.
Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesine; gerçek kişiler ile kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin belirtilmesi şartı ile tüzel kişilik olarak başvurabilirler. Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler ve tüzel kişiler için 1.000.000 TL’yi geçemez. Mal alım bedellerinin, bu miktarı aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanmaktadır. Başvuruların 28 Şubat 2023 tarihi mesai bitimine kadar Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapılması gerekmektedir.
Sayın Müdürüm, bütün bunları yapıyorsunuz ama, yuzbinlerce büyük ve küçük baş hayvanı, yuzbinlerce ton kırmızı ve yeşil mercimeği, yuzbinlerce ton fasulye, nohut ve diğer tarım ürünlerini, milyonlarca ton buğday, arpa,mısırı, yuzbinlerce ton hayvan yemlerini hep dışarıdan ithal ediyoruz. Etin merkezi Erzurum'da,etin kilosu 200₺, yağ 150₺, peynir 145₺, süt 15₺, patates, soğan 15₺, domates, salatalık,biber ve diğer sebzeler 20 ₺, meyvelerin kilosu 25₺'den aşağı değil. Sizin söylediklerinizle piyasa hiç uyumlu değil. Bütün bunları alıp yiyemiyorum. Piyasa ateş fiyatı. Kendi ülkemizin ürünlerine hasret kaldık. Halbuki biz ürünleri kendimiz fazlasıyla üretir hem ihtiyacımızı bol bol karşıladık fazlasını ihraç edip bütçemize milyarlarca dövizi getirip koyar harcadık. Fakat şimdi ne oldu da üretemiyoruz,milyarlarca paramızı dış ülkelere veriyoruz. Halbuki Allah bereketli bir ülke bahsetmiş bize, neden bunu değerlendirmiyoruz?.. Bir terslik var ama, bunu bir türlü anlayamıyoruz. Çok çalışın, üretin elin gavuruna muhtaç olmayalım. Yazılacak çok şey var ama, biz kısa tuttuk. Selamlar...