Melek ALLİOĞLU / Yenikuşak
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 2017-2019 yılları arasında yapmış oldukları 3 yıllık çalışmaları değerlendirdi.
Palandöken Dağı'ndaki bir otelde, yapılan toplantıda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, sorumluluk alanları olan Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta son iki yılda verilen mali ve teknik destekler ile projeler hakkında bilgi verdi.
KUDAKA Genel Sekreteri Demirdöğen, Ulusal Kalkınma Plânı ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, kalkınmada sürdürülebilirliği sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulduğunu belirtti. Demirdöğen, “Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan TRA1 Düzey 2 Bölgesinde, Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek amacıyla 2017-2019 yılları arasında yapmış olduğumuz 3 yıllık çalışmaları değerlendirmek istedik.” diye konuştu
Proje hazırlama konusunda 15 uzman, 4 destek personeli ve 10 sürekli işçi ile faaliyetlerine devam ettiğini hatırlatan Demirdöğen, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“KUDAKA'nın proje yazma açısından il ve ilçelerde eğitim verdiklerini hatırlatan Demirdöğen, Araştırma-Planlama ve Strateji Geliştirme Faaliyetleri kapsamında başlıca Kurumsal Stratejik Plan. Erzurum ili İşsizlik ve İstihdam Raporu. TRA1 Düzey 2 Bölgesi Perakende Sektörü ve Esnaf Araştırması. Senaryo Bazlı İl Gelişim Stratejileri ve Eylem Planı. Erzurum Kış Turizmi Gelirleri ve Turist Memnuniyeti Raporu, Mesleki ve Teknik Eğitim Öğretmen Profili Araştırması, Erzurum İli Küçükbaş Hayvancılık Stratejisi ve Eylem Plânı. Erzurum - Erzincan-Bayburt İlleri Yatırım Ortamı Raporu olmak üzere birçok bilgi notu, araştırma ve analiz raporları hazırlanmıştır.
Tanıtım, İşbirliği ve Koordinasyon Faaliyetleri kapsamında başlıca Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT). İzmir Doğaltaş Fuarı. YÖR£X Yöresel Ürünler Fuarı. HESTOUREX Dünya Sağlık Spor Turizmi Kongre ve Fuarı gibi fuarlara ilgili paydaşlar ile katılım sağlanmıştır. Ayrıca Rusya, Slovenya, Hırvatistan. Gürcistan, Azerbaycan ve İran gibi hedef pazarlara yönelik sağlık ve spor turizmi tanıtım organizasyonları ve yurtdışı çalışma ziyaretleri düzenlenmiştir. Uzundere ve Kemaliye'de doğa ve macera sporları etkinlikleri organize edilmiş, Türkmenistan'da faaliyet gösteren Gençlik TV kanalında yayınlanmak üzere Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin tarihi, kültürel ve turistik değerlerine ilişkin belgesel çekimi gerçekleştirilmiştir. Coğrafi işaretli Ürünler Katalogu hazırlanmış, mesleki eğitimin önemine dair farkındalık oluşturulması amacıyla “Geleceğim Mesleğim Konferansları. Liderler Programı. Sanayici Mezun Görüşmeleri ve Usta - Çırak Buluşmaları" tertip edilmiştir.
Erzurum-Erzincan-Bayburt Yatırım Destek Faaliyetleri kapsamında başlıca Ajans ve diğer kurumlara ait destek, teşvik ve hibe programları hakkında bilgilendirme faaliyetleri. Bölgede yatırım yapmak isteyen firmalara yatırımları konusunda danışmanlık desteği gerçekleştirilmiştir. İl Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejileri hazırlanmış; Avrupa Birliği destekleri aracılığıyla “Bizim Kaygımız Sizin Kaydınız Projesi" ile Avrupa İşletmeler Ağı (COSME) Projesi yürütülmüştür. Dede Korkut’un yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalıştay ve tanıtım etkinliği düzenlenmiştir”
PROJELERE 195 MİLYON BÜTÇE
Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Erzurum Uygulaması kapsamında toplam 195 milyon TL bütçe ile yürütülen projeleri de açıklayan Demirdöğen, Kültür Yolu. Üç Kümbetler Çevresinin Yenilenmesi ve İyileştirilmesi. Yüksek İrtifa Sporcu Kampı. Sporcu Performans Ölçüm Değerlendirme ve Rehabilitasyon Merkezi. Buz Üretim Atölyesi ve Buz Yontu Müzesi, ETÜ Kristal Girişimcilik Merkezi. Tortum Gölü Fiyortpark (Cam Teras), Erzurum Tekstilkent, Erzurum Mobilya Sektörü İnovasyon ve Tasarım Merkezi (Minotek), Erzurum 2.OSB Su ve Doğalgaz Altyapısının Oluşturulması Projelerine 110 milyon TL destek sağlandığını kaydetti.
Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen açıklamalarını şöyle tamamladı;
“Mali ve Teknik Destek Programları Kapsamında 79'u Kar Amacı Gütmeyenlere yönelik. 23 ü Kar Amacı Güdenlere yönelik olmak üzere, uygulama süresi 2017-2019 yıllarını kapsayan dönemde 102 adet proje uygulanmıştır. Bu projelerin 26 adedi Teknik Destek Programı kapsamında toplam 290 bin TL destek almıştır. 13 adet proje Doğrudan Faaliyet desteği programı kapsamında desteklenmiş olup toplam destek miktarı 880 bin TL’dir. Proje Teklif Çağrı yöntemiyle desteklenen 56 projeye toplam 24 milyon 580 bin TL hibe desteği sağlanmıştır. Uygulanan yedi adet güdümlü proje ise Bayburt Tarım Yerleşkesi (Bayburt Belediye Başkanlığı). Güneşle Gelen Güç (Erzincan Organize Sanayi Bölgesi). Erzurum İli Süt Sektörü Soğuk Zincir Kurulumu (Erzurum Ticaret Borsası). Süt İşleme Tesisi (Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası), Süte Değer (Erzurum Valiliği YÎKOB), Yöresel Peynir İmalatı (Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası), Bayburt Dede Korkut Obası ve Çoruh Nehri Rekreasyon Alanı (Bayburt Belediye Başkanlığı) projeleridir. Bu projelere Ajansımızca toplam 35 milyon 700 bin TL destek verilmiştir. Mali Destek Programları. Doğrudan Faaliyet Desteği. Güdümlü Proje Desteği ve Teknik Destek kapsamında desteklenen söz konusu projelerin; 45'i Erzurum İl'inde. 35‘i Erzincan İl inde. 22’si ise Bayburt İl’inde uygulanmıştır/uygulanmaktadır. Tüm projeler aracılığıyla, yararlanıcılara yaklaşık 61 milyon 500 bin TL’lik destek verilerek, toplamda yaklaşık 95 milyon 500 bin TL'lik sabit yatırıma katkıda bulunulmuştur”