Yolumuzu bulamadık gitti..!

Dünyada İzlanda, Kazakistan, Finlandiya uzun ve çetin kış yaşayan ülkelerden. Yine Rusya’da yıl içerisinde sıcaklık sıfırın altında 20 ila 30 derece arasında değişiyor. Bir başka karakışla iç içe yaşayan ülke Kanada. Hava sıcaklığı sıfırın altında 40 derecelerde seyrediyor. Ama bu ülkelerde yollarda kasisler çukurlar, kaldırımlarda çatlaklar patlaklar olduğunu hiç sanmıyorum. Boşuna dememişler; Asfaltı Almanlar, yamayı Türkler buldu..!

 

Erzurum’da Ekim ayında başlayan kış mevsimi, Nisan ayı başında halk takvimine göre Abrulun beşinde yağan sürpriz kar yağışından sonra nihayet sona erdi. İlkbahara merhaba diyen Erzurum’un kaldırımları patates tarlası, yolları köstebek yuvası gibi. Şimdilik yamalama sistemiyle çukurlar kapatılıyor, havalar iyice ısındığı zamanda sil baştan asfalt yapılacak. İyi güzel de bu iş bu kadar zor olmamalı, kolay bir yolu olmalı..?  Konfüçyüs derki;  ‘’Ya bir yol açın, ya bir yol bulun ya da yoldan çekilin’’.

 

Şehrimizde Erzurum teknik ve Atatürk üniversiteleri var. Her iki eğitim kurumunda da mühendislik fakülteleri var. Bu fakültelerde bu konuyla alakalı (Bu konuda benim bile, güneşle alttan ısıtma şeklinde fikrim varken) hiç araştırma yapılmaz mı? Her neyse Rus mühendisler kış mevsiminde yollardaki buzlanmanın önüne geçebilmek ve yol kenarlarındaki kar birikintilerini temizlemek için ‘İletken beton’ kullanılması projesi üzerinde çalışmalar yapıyorlarmış.  

 

 

Yol ve asfalt konusunda işin uzmanları diyor ki; ‘’Farklı iklim şartlarına dayanıklı yüksek performanslı ve gürültü seviyesi düşük taş mastik asfalt gibi özel asfalt karışımları geliştirilmiştir. Yapılan araştırmalarda taş mastik asfalt ile yapılan serimlerin hizmet ömrünün 30 yıla kadar uzayabildiği tespit edilmiştir. Bunun için üst yapının iyi tasarlanmış olması gerekiyor. Bitüm penetrasyonunu arttırıcı yağla sıfırın altında 20 derecelerde bile döküm yapılabilir. Birçok ülkede bu formül kullanılıyor’’.

 

İşin aslı adamlar işlerini bir kere doğru düzgün yapıyor sonra da oturup,  kar’ın da kış’ın da keyfini çıkarıyorlar. Bu arada İslami kriterlere göre yaşayan ülkeler sıralamasında ilk 40’da Müslüman ülke bulunmuyor. Dünya İslamilik endeksinde ilk sırada; Yeni Zelanda, ikinci sırada İsveç, üçüncü sırada ise Hollanda yer alıyor. Listede Türkiye ise 100. sırada..!

 

Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi; ‘’Dinleri var işimiz gibi, işleri var dinimiz gibi’’… Bizde diyoruz ki; ‘’Ömür biter yol bitmez’’.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.