Yaktı bizi 7 bacı..!

‘’Brent petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından akaryakıta zam…’’ Yılbaşından beridir en çok duyduğumuz haber. Gidişata bakılırsa son olmayacak. Özgün müzik sanatçısı Servet Kocakaya diyor ki ‘’Ortadoğu… Ne acayip bir coğrafya. Altı petrol, üstü öksüz çocuklarla dolu’’... Hakikaten de petrol bulunduğu her yere kan, gözyaşı ve acı getiriyor. Ekmek gibi su gibi ihtiyaç duyulan bu petrolün vanasının başında kimler var biliyor musunuz? Yedi kız kardeş. Exxon, Shell, Bp, Mobil, Texaco, Gulf ve Chevron. Bu yedi bacıyı tanımayan var mı sahi..?

 

Dünyayı ellerindeki pompayla döndüren ABD, İngiliz ve Hollandalı kız kardeşler, 28 Ağustos 1928 tarihinden beridir petrolün hikâyesini hem yazıyor hem de oynuyorlar. (Yedi Kız kardeş, dünyanın petrol üreticisi şirketlerine atfen verilen isim). Bu bacıların (!) istedikleri yerlerde, istedikleri miktarda petrol çıkarılıyor ve onların belirledikleri fiyattan satılıyor. Kimse de karşı koyamıyor… Yani bir damla petrolle dünyaya hükmediyorlar. 

 

 

Bu bacıların kolları o kadar uzun ki, yıllar önce ‘Doğu’da petrol aramak’ yasak diye bizlere kanunla yasak bile çıkarttırmışlar. Sebep neydi bilmiyorum ama belli ki bir zamanlar bizim siyasetçilerin kollarına da 7 kız kardeş girmiş. Kim bilir belki de ne aşklar yaşanmıştır. Tarihi vesikalarda yer alan bu ayrıntıların detaylarını bana değil, kızların koluna kim girmişse onlara sorun..!  Şimdi hedef 2023. Ömrümüz varsa yaşayıp göreceğiz. Zaten şunun şurasında ne kaldı ki..? 

 

Tarihi belgelere göre, Erzurum’un Pasinler ilçesinde petrol var ama Lozan anlaşmasının gizli maddelerinden dolayı çıkarılamıyor..(!)  Bir başka yazılı kaynak Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Beş şehir’ adlı kitabı. Kitapta Erzurum’un madenleri arasında petrol’de sayılıyor… Yine bir başka kaynak. ‘Salname-i vilayet-i Erzurum’ kitabı. Şehirde sayılan madenlerden birisi yine petrol…  Ya Cumhuriyet caddesindeki 377 yıllık Caferiye camisinin kitabesinde de petrolden bahsedildiğini biliyor muydunuz? Kitabede; Erzurum ve çevresinde neft kuyularının bulunduğu ve camiye vakfedildiği yazıyor…  Ama Erzurum’da petrol yok..!  

 

Ne yazık ki, petrol konusunda oyun dışında kalan bir ülkeyiz. Dışa bağımlılığımız yüzde 92 iken sadece Erzurum’da yakıt almak için bekleyen araç sayısı 123 bin 373..! Buna karşın 2020 yılında akaryakıttan 69,8 milyar lira ÖTV ve KDV vergi geliri elde edilmiş. Yani 100 liralık akaryakıtın yaklaşık olarak 60 lirası vergi. Uzmanlara göre; Devlet bu rakamı almazsa akaryakıtın fiyatı 10 liraya düşecek. Haliyle de taşımacılıktan gelen yük azalacağından tüm ürünlerde rahatlama olacak. Kimsenin zam için bahanesi kalmayacak.  Aksi halde, zam sağanakları devam edecek. Alış-verişler de seyirlik olacak..!

 

Ya bu 7 kız kardeşten birisini ayartıp, kolumuza takacağız.  Ya da… Bacıların kocaya kaçmasını bekleyeceğiz..!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • İbrahim Sami 25 Mart 2022 17:34

    Batman'da petrol hangi şartlarda çıkartılıyor? Bu antlaşma her ne ise, çıkarırsak ne olur?; Biz değil miydik İsrail'e one munit diyen! ABD ye kafa tutan, Fransa'ya parmak sallayan!!! Varsa çıkaralım! Madem anlaşma var (!) deniliyor. Öyleyse o anlaşmada elbet bozulması halinde yapılacak yaptırımlar da yazılıdır! Soruyorum, nedir bu yaptırımlar? Ya da 2023 msalıyla hala uyutulmaya mı çalışılıyor bu millet!