Virüs öcü, proje Cici..!

Tüm dünyayı ev hapsine alan (Covid 19) korona virüsü, gidişata bakılırsa, uzun bir süre daha hayatlarımızı etkilemeye devam edecek. Geride kalan günlerde hafta sonlarında sokak kısıtlamalarına maruz kaldık. Sılayı rahimden, tokalaşmaktan, misafirliklerden, karşılıklı oturup kalkmaktan uzak kaldık. Herkes birbirine mesafe koymak zorunda kaldı. Virüslü geçen günlerde köyler bir kaçış, bir saklanma, bir nefeslenme yeri oldu. Ama ne yazık ki çoğu köyler virane, evler harabe..!

 

Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı bir dağ köyünde  (Alapınar) doğan ve  bugün tasarımlarıyla dünyanın saçını tarayan marka bir isim. İzmir’de yaşayan ve mesleğinde bir dünya markası olan kuaför Harun Cici’de köy hasreti çekenlerden. Uluslar arası her organizasyona davet edilen Cici, köyüyle bağını hiç koparmamış. Çok güzel bir ev yaptırmış. Sık aralıklarla gelip gidiyor. Kuaför Cici; ‘’Bir yerde Erzurum, Tortum adı geçtiğinde içimde bir heyecan bir sevinç bir hasret oluşur. Memleketi uzaktan sevmek zor gelir’’ şeklinde memleket sevdasını özetliyor. 

 

 

Harun Cici’nin hasret çektiği Alapınar, eski adıyla Poçens köyü; dağların arasında, derenin içinde Tortum’a 12, Erzurum’a 47 kilometre uzaklıkta bir köy. 100 evin bulunduğu mahallenin nüfusu 50 kişi. Nüfusun çoğu batı illerinde yaşıyor. Uzun ağaçları, çok geniş ve gür bitki örtüsü, şelalesi, dereleri, ormanları ve iki katlı mağarasıyla kuş seslerinin eksik olmadığı adeta saklı bir cennet. Afrika’daki Amazonları andıran gizli kalmış bir doğa harikası.

 

 

Bu hasrete daha fazla karşı koyamayan Cici, ‘’Gel hemşehrim’’ projesini 2016 yılında bir festivalle hayata geçirmişti. Çok sayıda Alapınarlı doğduğu topraklara gelmiş ve birkaç gün hem tatil yapmış hem de sılayı rahim yapmıştı. Şimdi ise  ‘’Köylere hayat verelim’’ adlı proje için kolları sıvamış ünlü kuaför. Projeyle; ‘’Terk edilen köyde tarlalar ekilecek. Ekim için asgari ücretle elemanlar çalıştırılacak. Ve köyü terk edenlere, yetiştirilen ürünler satılacak. Hem katma değer sağlanacak, hem köyler canlanacak, hem de istihdam oluşturulacak. Ardından Harun Cici’nin yaptırdığı ev gibi diğer evler ve ahırların onarımlarıyla inşaat sektörü canlanacak’’.

 

Sonra… Sonra ne mi olacak? Ferdi Tayfur’un dediği gibi; ‘’Hadi gel köyümüze geri dönelim. Fadime’nin düğününde halay çekelim’’. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Yasin TELCİ 02 Mart 2021 14:01

    Proje güzel, yazarda o kadar güzel anlatmış ki, insan tası tarağı toplayıp köye dönesi geliyor valla.

  • Atamert Mavi 26 Şubat 2021 20:16

    Sosyal proje adamı Harun Cici Erzurum seninle gurur duyuyor, Alapınar'ın medarı iftiharısısın

  • Bahattin göze 26 Şubat 2021 15:47

    Yüreğine sağlık harun abim bende bı Tortum ki orak projeniz çok harika her konuda desteklenmeli benimde çok köylerde hayvancılık üzerine plan projelerim var ama gerçekleştiremiyoz imkanlar kısıtlı bende Tortum ödüklü olarak böyle projeyi hayata gecirdiğin için sonsuz teşekkürler yüreğine sağlık abimmm