Vergilerimiz nerede ağalar..?

Çocukların ağlayarak doğması gibi devletler de vergi ile doğar. Eski dönemlerde savaş ve ganimetler az vergili devlet hayatını mümkün kılıyordu. Bugün ise petrol ve doğal kaynak zengini ülkeler haricinde, vergi gelirlerinin bütçeye oranı tüm ülkelerde yüzde 90 seviyelerinde.

 

Son 20 yılda göreve gelen tüm hazine bakanları vergiyi tabana yayacağız hikâyeleri anlattı. Vergi tavana, gelir tabana yayılmadıktan sonra vergi adaletinden söz edilemez denildi ama verginin vergisini almaktan da kimse vazgeçmedi.   

 

Sabah musluğu açtığımızda, katma değer vergisi, temizlik vergisi, atık su bedeli, katı atık bertaraf bedeli ve katı atık toplama bedeli adıyla beş çeşit vergi ödüyoruz. Bir paket sigara aldığımızda 16 dalın vergi olduğunu, ev alırken tapu harcı, döner sermaye bedeli, emlak vergisi ve temizlik vergisi ödediğimizi biliyor muydunuz?

 

 

Ya otomobil alırken özel tüketim, katma değer vergisi ve Trt payı, akaryakıtta özel tüketim ve katma değer vergisi, cep telefonu alırken gümrük vergisi, bandrol ücreti, özel iletişim vergisi ve bakanlık payı, telefonu kullanırken katma değer vergisi, özel iletişim vergisi ve telsiz kullanım ücreti, şarj ettiğimizde katma değer vergisi, Trt enerji payı, elektrik ve havagazı tüketim vergisi ödediğimizi biliyor muydunuz?     

 

Poşet alıyoruz, bakanlığa geri kazanım katılım payı, otomobil alıyoruz radyosu var diye Trt'ye pay ödüyoruz. Akaryakıtta enerji piyasasına, yurt dışı çıkışlarda Toki’ye, müze biletinde belediyeye, ehliyette polis vakfına, ilaçta katılım payına, hastanede muayene farkına vergi ödüyoruz.

 

Erzurum yurt genelinde vergi tahsilâtının en yüksek olduğu 21. il. Fakat ülkemizin en geri kalmış bölgesi Erzurum’un da bulunduğu kuzeydoğu Anadolu bölgesi. Madem devlet demek ortak gider demek o halde, verdiğimiz vergiler nerede?

 

Bitiriyorum; ‘’Tiridine tiridine bandım bedavamı sandın para verip aldım’’ türküsü de vergilere isyan üzerine yazılmış bir türkü. Haberiniz olsun.  

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Belgin Birgören 21 Aralık 2023 09:15

    Bu ülkede soru sormayacaksın, hakkını aramayacaksın, gerçekleri konuşmayacaksın , koyun gibi olacaksın

  • Abdurrahman Demir 22 Ağustos 2023 16:04

    Sevgili Ömer Gardaşim Tam işleyeceğin bir Maden Eğer Ülkede Ekonomik sıkıntı varsa Ozaman bu Ne Lahana bu ne Perhiz Emekliye para Yok Milyonlar keyfe eğlenceye var Nerede Kaldı Hz Ömer'in Adaletini ağızlarından bırakmayan

  • Müslim Aktaş 21 Ağustos 2023 12:08

    Yapmayın böyle şeyler. Hele Avrupaya gidinde vergiyi görün. Cennette yaşıyorsunuz. Doğrudur devler biraz abartıyor ama dünyayla kıyaslayınca Türkiye'de ne kriz var ne enflasyon. Hele bir Avrupa'yı görün sonra vergiler nerede deyin?

  • Celalettin 20 Ağustos 2023 08:58

    11şehir yıkıldı,pandemi,sanki dünya üzerimize yıkıldı para almayan hasta,yaşli, kimse kalmadı yeni yapılan yol,hastane, daha binlerce iş işte vergiler burada bazı şerefsiz firsatçilar haricinde ülkemiz daha iyi olacaktır inşallah dadaslarda bu ülkenin temel direklerinin biridir biz lastik ayakkabı giydik ama ülkeyi satmadık bu ilelebet böyle olacaktır kardeşim benim.

  • Adem Aslan 19 Ağustos 2023 20:48

    Vergiler festival tanıtım günlerinde kardeş vur patlasın çal oynasın harca harca bitmez.

  • Nizamettin 19 Ağustos 2023 09:25

    Çok güzel yazmışsın ekleme yapmak isterim. Bu ülkede pırlantadan yattan ÖTV alınmazken, mazottan, doğalgazdan mutfak tüpünden ÖTV alınıyor. Belediye şirketlerinde çalışanlar çeşit çeşit maaş alıyor. Belediyeler vergisiz ev yapıyor, herkesten pahalı satıyor paraları cebe atıyor. Kimse bunlara bakmıyor haktan hukuktan bahsediyor. Deprem vergisi toplanıyor, deprem olunca devler parayı vatandaştan istiyor. Yani herkes her taraftan yiyor. Çok büyük devletiz ki yıkılmıyoruz. Zerre hakkım varsa zehir zıkkım olsun. Haram olsun. Allah sorsun.

  • F. Ar 18 Ağustos 2023 13:17

    Nerede olsun aga pandemi döneminde hep devletten yedik ya Yalan mı O yardım bu yardım şu yardım 80 milyon bu vergiler oraya gitmiyor mu ne vergi veriyoruz ki ne vergi veriyoruz hep pandeminin pisliğini çekiyoruz bu traktörlerce dökülen salata domates soğan patates Şimdi ise çıkmış Akbelen ormanları bu Akbelen ormanları da bu aynı şeye benziyor daha önce bir gösteriş yapmışlardı ya iki tane ağaç için ismini unuttum aynı Onun devamı yani Nereye veriyoruz zamanını hatırlamazsın sen ya vergileri deprem vergilerini Memurlara maaş olarak verdi diyor ki dertten vergileri nerede senin benim 80 milyonun cebinde nerede verdiğini geri alıyor nerede

  • Lokman 18 Ağustos 2023 10:30

    Zihnine aklına eline sağlık. Çok güzel anlatmışsın. Tabi anlayana anlamak isteyene.

  • Mustafa 18 Ağustos 2023 10:21

    Elinize sağlık Ömer bey. Çok önemli bir konuya temas etmişsiniz. Bir araba alan 2 araba da devlete alıyormuş, daha ötesi var mı?