ErzurumHaber Girişi : 24 Haziran 2022 16:10

Vali Memiş: Vatandaşa iyi davranın

Vali Memiş: Vatandaşa iyi davranın

Erzurum’da “Kolluk Gözetim Komisyonu Hakkında Kamu Farkındalığının Arttırılması Toplantısı” düzenlendi. Vali Okay Memiş, kolluk kuvvetlerinin sorumluluklarına çok dikkat etmesi ve vatandaşlara iyi davranması gerektiğini belirtti.

Vali Münir Akkaya Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa, Vali Okay Memiş, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı İbrahim Akın, Mülkiye Müfettiş Kurul Başkan Yardımcısı Hüseyin Kök, Mülkiye Başmüfettişi Hakan Arıkan, Mülkiye Başmüfettişi Dr. İmran Kürşad Ağca, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek, kaymakamlar ve kurum müdürleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, açılış konuşmaları ile devam etti.

 

“Türkiye genelinde 1007 Kolluk Şikâyet Bürosu oluşturulmuş, bürolarda görev yapmak üzere 2 bin 505 personel görevlendirilmiştir”

Başkan Akın, 2016 yılında 6713 sayılı Kolluk Gözetim Komisyonu’nun kurulmasına yönelik kanunun Resmi Gazetede yayımladığını hatırlattı.

Kanun ile İçişleri Bakanlığı Kolluk Gözetim Komisyonu’nun kurulduğunu dile getiren Akın, komisyonun sekretaryasının Teftiş Kurulu Başkanlığı’na verildiğini, 2019 yılında yapılan atamalarla sekretaryanın görevine başladığını söyledi.

 

 

Akın, şunları kaydetti:

“Kolluk Gözetim Komisyonu’nun kurulmasıyla amaçlanan Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik personelinin işlediği iddia edilen suç, eylem veya tutumları hakkında yapılan ihbar ve şikâyetleri merkezli bir sistemle kayıt altına almaktır. İdari merciler tarafından yapılan soruşturmaların hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlamak, bütün bu süreçleri sivil bir mekanizma vasıtasıyla izleyebilmektir. Komisyon bakanlık bünyesinde bağımsız ve sürekli bir kurul olarak yapılandırılmıştır. Komisyon, İçişleri Bakan Yardımcısının başkanlığında, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Başkanı, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı, İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Cumhurbaşkanlığı tarafından seçilen Üniversitelerin ceza hukuk alanında görevli bir öğretim üyesi ile baro başkanı seçilme yeterliliğine sahip bir avukattan oluşmaktadır. Komisyon, illerde Valilik İl İdare Kurulu Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Dairesi Başkanlıkları bünyesinde Kolluk Şikâyet Büroları şeklinde teşkilatlandırılmıştır. Türkiye genelinde 1007 Kolluk Şikâyet Bürosu oluşturulmuş, bürolarda görev yapmak üzere 2 bin 505 personel görevlendirilmiştir.”

 

“Bize birtakım imkânlar veriliyorsa bunlar insanlara hava atmak, vatandaşa tepeden bakmak için değil”

Vali Memiş, toplantıda yaptığı konuşmada devletten taraf olan bir konumda olduklarını ve yasalara göre hareket ettiklerini dile getirdi.

Devletten taraf olduklarını ancak anayasaya göre yargının Türk milleti adına karar verdiğine işaret eden Memiş, "Biz devletten tarafız ama kendi başımıza göre hareket edecek değiliz, hukuk içinde hareket edeceğiz. Kanun ve tüzük anayasanın temel prensipleridir. Bize ne emrediyorsa, kanunlarda kalarak hareket etmek durumundayız. Bu yüzden taraf olduğumuzu ifade ediyorum. Jandarmamız, polisimiz ve güvenlik korucularımız bizlerin başının tacı, gözümüzün nurudur." dedi.

 

Mevzuatta vali, büyükelçi ve cumhurbaşkanının devleti temsil ettiğinin açıkça yazdığını hatırlatan Memiş, şunları aktardı:

"Bu üniformaları giyenlerin mesuliyeti, vatandaşın gözünde çok daha önemli ve değerlidir. Kolluk kuvvetlerinin bu duruma çok dikkat etmesi ve vatandaşa iyi davranması gerekiyor. Onların yapacağı kötü muamele, diğer kamu görevlilerinin yaptıklarından daha farklı neticeler ortaya çıkarabilir. Vatandaşın emrindeyiz. Bize birtakım imkânlar veriliyorsa bunlar insanlara hava atmak, vatandaşa tepeden bakmak için değil. Dengeyi korumak durumundayız. Bizler hiçbir vatandaşımıza din, dil, ırk, mezhep, siyasi görüş ve inanç ayrımı yapmadan görev yapmak zorundayız. Bizler devletten maaş alan insanlarız ve devlete olan borcumuz görevimizi layıkıyla yapmaktır. Bizlerin görev yaparken anayasal ilkelere uygun hareket etmesi boynumuzun borcudur."

Konuşmaların ardından toplantı, sunum ve soru - cevap şeklinde devam etti.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.