İlçelerHaber Girişi : 15 Ağustos 2019 14:05

Uzundere’nin taşkın riski önlendi

Uzundere’nin taşkın riski önlendi

DSİ Genel Müdürlüğü olarak özellikle son 16 yılda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu ve arıtma tesisi, atıksu arıtma tesislerini, hidroelektrik santralleri inşa ederek ve dereleri ısalah ederek bununla birlikte sosyal yaşam alanları oluşturarak vatandaşların istifadesine sunduk.

 

DSİ Genel Müdürlüğü vatandaşımızın en hızlı şekilde memba kalitesinde içme ve kullanma suyuna ulaşması için içme suyu tesisleri, içme suyu havzalarını korumak ve gelecek nesillere sağlıklı şekilde bırakmak adına evsel Atıksu arıtma tesisleri inşa etmekte, tarımsal sulamanın en etkin ve verimli şekilde yaygınlaştırılması için sulama yatırımları gerçekleştirmektedir. Ayrıca direkt yada dolaylı gerçekleştirilen HES’lerle 2003 yılında 26 milyar kilovat saat olan hidroelektrik enerji üretim kapasitesini 2019 yılı Haziran ayı itibariyle 99 milyar kilovatsaate yükseltilmiş böylelikle kaynaklar içinde HES’ler 1. sırayı almış ve son 16 yılda 4.856 adet taşkın koruma tesisini tamamlayarak, arazilerimizin ve yerleşim alanlarımızın taşkınlardan en az zararla etkilenmesini sağlamıştır.

 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Erzurum iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Erzurum ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

 

Dere Islahlarında Estetiğe Özel Önem Veriyoruz

DSİ olarak dere ıslahları ile tarım alanlarımızı koruduk, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağladık. Yaptığımız çalışmalar, aynı zamanda şehir merkezlerine, ilçelere de ayrı bir güzellik katıyor. Özellikle “estetiği, emniyeti ve ekonomiyi” ön plana çıkaran dere ıslahlarını hayata geçiriyoruz.

 

Bu kapsamda Tortum Çayını ıslah çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘Çalışma ile Erzurum ili Uzundere ilçe merkezindeki yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin taşkın riski azaltılacaktır. Tortum Çayı dere yatağı düzenlemeleri ile özellikle ilçe merkezi yerleşim yeri kesimlerinde bulunan okullar, kamu binaları, hastane ve gençlik merkezi binalarının yay geçiş köprüleri ile ilçe sakinleri tarafından daha kolay ulaşımının sağlanmış olması ve dere yatağının belirli bir kesit genişliğine sahip olması ile de bu binaların araç ulaşımını sağlayan yollarda genişleme sağlanacak ve özellikle de betonarme duvar imalatlarının bulunduğu kesimlerde Uzundere Belediyesi tarafından yapılacak rekreasyon çalışmaları ile ilçe de sosyal yaşam alanı oluşturulmasına imlan sağlanacağını belirtti.

 

Aydın, ‘Çalışma kapsamında bu güne kadar Tortum Çayı üzerinde 2+763 km betonarme duvar, 6+128 km istifli taş tahkimat olmak üzere toplam 7+303 km proje ve teknik şartnamelere göre dere yatağı düzenlemesi, sedde düzenlemeleri ve dolguları, Tortum Çayı deplase ek projesi ile de 600 mt deplase işlemleri ve 700 m deplase sonrası Tortum Gölü bağlantı kısmı dâhil 1300 mt taban ile birlikte istifli taş tahkimat imalatları tamamlanmış bulunmaktadır. ‘dedi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.