Tortum Adası suya düştü..!

Bir ada ülkesi olan İzlanda’nın büyüleyici manzaraları her birimizi etkiler öyle değil mi?  Doğa turizmini tanıtan ve destekleyen ilk ülke olan İzlanda, birçok seçeneğe sahiptir. Yanardağların çevresinde yürüyüş yapabilir, kuzey ışıklarını seyredebilir, yemyeşil doğadaki konak otellerde kalabilirsiniz! Ya peki biz..? Mesela Tortum gölü…

 

Turizm potansiyeli yıl boyunca çok yüksek olan Çoruh havzası aynı zamanda Erzurum’un doğaya dayalı turizm bölgesi. Yani Uzundere’de Zuvar boğazı ile Çamlı yamaç, Tortum’da yüzen adalar, Pehlivanlı, Bağbaşı, Serdarlı ve Uzun kavak, İspir’de Sıra konaklar, Deve dağı, Araköy, Ahlatlı. Narman’da peribacaları, Dumlu yaylası ve Ovacık ile Palandöken dağı Erzurum’un Agro turizm alanları. Yine Tortum gölü, Tortum şelalesi, yedi göller ve Tortum gölü yarımadası da turizm alanında şehrin en çekici yerleri.

 

2018 yılında Tortum gölü üzerindeki yarımada da bölgenin en iddialı projesi hazırlanmıştı. Yöre insanın deniz başı diye tarif ettiği bölgedeki projede, inşaat aşamasından ileriye gidilemedi. Çevre bakanlığı Tabiat varlıkları genel müdürlüğü tarafından sağlanan destekle, çalışmalarına başlanan Tortum gölü yarımadasında, çam kulesi restaurant, iskele, deniz feneri,  yürüyüş yolları gibi sosyal kültürel alanlar kısmen yapılıp tamamlandı. Sahil kenarında yapımına başlanan otel, soyunma kabinlerinin bulunduğu plaj alanı ile tatilcilerin konaklayacağı evler, o gün bugündür inşaat olarak kaldı.

 

 

12 ay turizm potansiyeline sahip kıt bir coğrafyaya sahip olan Tortum ve Uzundere yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da bir çekim merkezi. Sürekli göç veren her iki ilçenin potansiyellerinin tam olarak hayata geçirilmesi halinde hem yöre hem de bölge turizminin kazanacağı aşikar. Geçtiğimiz yıllarda elden geçirilip yeni bir yüz kazandırılan Tortum şelalesi ve yedi göller, insanların akın akın koşmasına neden olmuştu.

 

Yaz aylarında bölge insanının deniz hasretini gideren 8 kilometrelik sahil yoluna sahip olan Tortum gölünde bulunan yarımada projesinin tamamlanması halinde, hem yöre insanına istihdam hem de ekonomiye katkı sağlanmış olacak. Gölün güney tarafı 200 çeşit göçmen kuş türünü barındırırken, kuzey tarafında da dünyanın 3. büyük şelalesi olan Tortum şelalesi yer alıyor. Hem 2025 turizm başkenti olarak seçilen Erzurum’da ziyaretçilere farklı destinasyonlar sunulsa fena mı olur?  

 

Tüm dünya çayırından bayırından para kazanırken, biz muhteşem doğasıyla Tortum gölü yarımadasını, turizme kazandırıp, ekonomik değer sağlayamıyorsak..! Gidin işinize..!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • İbrahim Adem 12 Ekim 2023 15:30

    Ben bunu ilk defa duydum. Ömer Dursun

  • Ercan 11 Ekim 2023 11:34

    Milli eğitim bakanı Erzurum Yusuf Tekin'e söylemek lazım. Kimbilir belki de onun biryerlere söylemesiyle bu proje hayata geçer

  • Celal 10 Ekim 2023 17:41

    Böyle cevherleri işlemek için ustalar lazım. Usta siyasetcidir.

  • Ömer Faruk TOPRAK 10 Ekim 2023 14:00

    Proje hayata geçse şehrin deniz ve tatil özlemi diner. Ama yapılamaz. MHP'li başkan Hilmi Aktoprak, AKP'li Halis Özsoy'un projesini yapmaz yapamaz. Ah Erzurum Vah Erzurum. Vizyonsuz insanlara kalan Erzurum...

  • Bayram 06 Ekim 2023 19:50

    Oncelikle bu guzel yaziniz icin teşekkür ederiz.varolun sagolun. Bu duruma getirenler utansın. Turizm cenneti uzundere golü layıkıyla turizme ve ilimiz ve ilçeye kazandirilmadi. Tortum'dan ilcemizden ayrılalı yillar geçmesine rağmen halen tortum golü olarak adının geçmesi en büyük kamburlardan birisi. Kimse bu nunla ilgili konuşma yok sus pus. Sellalemiz sadece misafir ağırlama yeri olarak görülmemeli. Kısaca cennet ilçemizde bulunan Sellalemize onem verilmeli

  • Muhammet Emin 06 Ekim 2023 16:25

    Valla harika bir yer, belki Polat Rönesans veya Dedeman yazın kapatacaklarına buraya daha küçük bir iki yazlık otel ve evler yapabilir, iyi para kazanırlar, yaz ve kış. Kışın kayak sevmeyen tatilciler göl manzarasına bayılacaklardır.

  • Mustafa GÜL 06 Ekim 2023 09:14

    Harika bir yazı olmuş Ömer bey, umarım bu yazıyı Tortum ve Erzurum'un ileri gelenleri, zenginleri görürler ve buralara turistik tesisler yaparlar, Erzurum kazanır. Bizler de kışın ailecek bir iki gün kalır hem kar hem gölün muhteşem manzarasını görür döneriz.

  • Yahya 06 Ekim 2023 08:32

    O işler gavurlara gelmiş. Bizim işimiz değil. Biz sadece oturup onları izleriz. Git işine güce.