Su terapisi; Tortum şelalesinde...

Bir su kenarında oturdunuz mu hiç?  Ya da musluğu açıp sesini dinlediniz mi? Şayet bunları yapmadıysanız o halde bir cami şadırvanında, suyun sesine kulak vermenizi tavsiye ederim. Ecdadımızın, ruh hastalarını özel olarak hazırlanan mekanlarda su sesi dinleterek tedavi ettiğini biliyor muydunuz? İnsan ruhunu rahatlatıcı etkiye sahip olan su sesi aynı zamanda temizliği simgeler. Özelliklede akarsu sesinin insanı rahatlattığı bilimsel verilerin sonuçlarındandır.

 

Çok mu sıkıldınız? Hayat üstünüze üstünüze mi geliyor? O halde,  okumaya devam edin? Erzurum her mevsim, farklı heyecanlar yaşayabileceğiniz, farklı güzellikler bulabileceğiniz bir şehirdir. 

 

Ruhunuzu dinlendirmek, gözlerinizi bayram ettirmek ve suyun büyüleyici sesini dinlemek için tek istikamet var. Neresi mi? Elbette ki, halk ağzıyla deniz başı olarak da bilinen Tortum şelalesi…

 

Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi, kalp atışınızı hızlandıracak en doğal güzelliklerden biridir. 

 

 

Dünya’nın en büyük şelalesi 120 metre yüksekliğe sahip olan Afrika’daki Victoria Şelalesi. En büyük ikinci şelale ise, 51 metre yüksekliğe sahip olan Amerikadaki Niagara ŞelalesiTortum Şelalesi ise 48 metre yükseklik ile dünyanın en büyük üçüncü şelalesi olma özelliğine sahip. 

 

Şelalenin önünde yer alan izleme balkonu ve merdivenler ise anlatılmaz sadece yaşanır denilen cinsten. 

 

Bu arada izleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılmaktadır.

 

Büyüleyici bir güzelliğe sahip olan doğa harikası Tortum şelalesi, Erzurum valiliğinin gayretleriyle adeta yeniden keşfedildi. Tahta merdivenler yerine tam bir mimari harikası basamaklar, asma köprüler ve muazzam güzellikte bir ışıklandırma sistemi yapıldı. Hani inşaat yapılırken doğaya zarar verilir ya burada aksine doğa çirkinliklerden kurtarıldı. Konaklama sorunu ortadan kaldırılırken, lokanta, çay bahçesi, seyir terası ve butik dükkanlar adeta bu muhteşem görselin içine yerleştirildi. Dedik ya yapılan çalışmayla şelale sanki yeni baştan keşfedildi.

 

Şelaleyi izlerken, sadece ruhunuzu değil tüm bedeninizin rahatladığını hissedeceksiniz. 22 metrelik genişlikte, 48 metre yükseklikten akan Tortum gölünün suyunun düştüğü bu görsel şölende sırılsıklam olmanız ise kaçınılmaz. Vücudunuza değen her bir damla çığlık atmanıza ve mutluluk hormonlarının artmasına sebep olacak.

 

İstisnasız Erzurum’un en güzel coğrafyası Tortum vadisindedir. Tortum gölü, göl  üzerindeki Türkiye’nin en uzun cam terası, göl yarımadası ve Tortum şelalesi bu vadinin incilerinden sadece bir kaçıdır.

 

Hani su terapisi dedik ya, deneyin ve görün… Hem ıspatlı hem de şahitli…

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.