Son günlerdeki gündemimiz, ‘’Sizin çocuk hangi liseye girdi?’’ şeklinde. Geride kalan 20 yılda SBS, TEOG son olarak da LGS adıyla yapılan sınavla liselere yerleştirme işlemi tamamlandı. İyi bir liseye yerleşenler üniversite hazırlığında avantaj elde ederken, başarısı daha düşük liselere yerleşenler de zorlu bir sürece girdiler.
8. sınıf öğrencileri LGS adı altında bir sınava tabi tutuluyor, sınava öğrencinin girmeme hakkı da var. Sınavla nitelikli liseler çalışkan öğrencileri alıyor. Kalan çocuklarda ortaöğretim başarı notu ile niteliksiz liselere yerleşmeye çalışıyor. Erzurum’da 32 tane puanla öğrenci alan yani nitelikli, 103 tane de ortalama ile öğrenci alan yani niteliksiz lise bulunuyor.
Erzurum’da; 5 tane (İbrahim Hakkı, Necmettin Erbakan, Oltu, Horasan ve Hınıs) fen lisesi bulunuyor. 9 tane İmam hatip proje okulu, 3 tane sosyal bilimler lisesi, 4 tane proje Anadolu lisesi ile 11 tane de teknik ve meslek lisesi, nitelikli liseler arasında yer alıyor. Herkes fen lisesinde okumak istiyor, çünkü bu liselerde başarı çıtası çok yüksek.Sayısal derslerin ağırlıklı olduğu bu okullarda, üstün nitelikli yeteneklerin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.
Erzurum’da, Fen liselerinin 510, Anadolu liselerinin 510 ve İmam hatip liselerinin 510’ar kişilik kontenjanı bulunuyor. Sosyal bilimler liselerinin kontenjanı 210 kişi, meslek ve teknik liselerinin kontenjanı ise 360 kişi. Okul türlerine göre yerleştirme oranları incelendiğinde de fen liselerinin ezici üstünlüğü olduğu görülüyor. Fen liselerinde yerleştirme oranı yüzde 50, Anadolu liselerinde yüzde 28, imam hatip liselerinde yüzde 15, teknik ve meslek liselerinde ise yüzde 5 civarında.
Eğitim sezonu boyunca dizlerini kırıp, hocalarının sözünü dinleyip, ders çalışan öğrenciler istedikleri nitelikli liselere girmeyi başarırken, eline kitap defter almayan, hocalarının uyarılarını tehdit sanıp, Ana-babalarıyla okul basan, öğretmenlerini tehdit eden öğrenci ve velilerde şu günlerde ‘’Sizin çocuk hangi liseye girdi?’’ sorusuna cevap veremiyor. Umuyor ve diliyorum ki, LGS sonucunda veliler de öğrenciler derslerini almışlardır.
Ne diyeyim; Allah hepimizin aklını başına getirsin İnşallah…
Desene dindar gençlik projesi tutmadı. Her yere imam hatip açmakla dindar nesil yetişmiyor.
Haklısın Allah hepimizin aklını başına getirsin. Öğretmenler para derdinde, gençler kabadayılık peşinde. ana babalar geçim derdinde.
11 tane meslek lisesi varsa büyük başarı. Demekki dindar nesil projesi tutmadı. İmam Hatipletde yerleştirme çok düşük. Fen liseleri ayrı bir kategoriye alınmalı
İnsan karakteri değişmeden okul kimseye nitelik kazandırmaz. bugün 32 okul nitelikli ya diğerleri. Hırlı hırsız hep diğerlerinde. Peki niteliksiz okullardaki öğrenciler kim? Bunlar yarın ne olacak? Buna bakmak lazım. Çalışkan çocuk her şartta okur peki ama ya diğerlerini ne yapacağız?
İki yıl önce milli eğitim müdürü bir dalavere çevirerek tüm okullarda puanı düşük olabilecek çocukların sınava girmesine engel oldu peki buna sebep neydi???
Doğru diyorsun. Okullarda öğretmen döven müdür tehdit edenler utansın.