Erzurum 6 bin yıllık geçmişe sahip bir şehir. Ve neredeyse tamamı kentsel dönüşüm alanı. Kimi bölgelerde büyükşehir belediyesi, kimi bölgelerde özel sektör, kimi bölgelerde ise Toplu konut İdaresi (TOKİ) maharetiyle değişim dönüşüm çalışmaları yapılıyor. 2012 yılında devlet töreniyle temel atma töreni düzenlenen Şehitler mahallesinde ise ne hikmetse, aradan geçen zamana rağmen taş üstüne taş konulamadı…
Büyükşehir belediyesi tarafından (2013-2016) 3 yıl içerisinde kamulaştırması tamamlanan ve yıkım işlemleri bitirilen şehrin en görkemli manzarasına sahip olan mahallede okul, cami ve fırın dışında taş üstünde taş kalmadı. Şehir plancıları tarafından şehrin en görkemli manzarası olarak nitelendirilen semt, adeta kaderine terk edildi. On binlerce metre kare alana sahip olan mahallenin akıbetinin ne olacağını da kimse bilmiyor. Ne bir proje var ne de icraat..!
1918 yılında Ermeniler tarafından 3 bin Erzurumlunun canlı canlı ateşe atılarak yakıldığı, Yanık derenin bulunduğu Şehitler Mahallesi, şehre hâkim bir tepede yer alıyor. Mahalle için nedendir bilinmez 9 yıldır bir türlü proje hazırlanamadı. Kamulaştırmalarla kimi mahalle sakinleri başka semtlere çoğu da başka kentlere göç etti. Kimi de mahalle de yapılan 80 dairelik iki dev blokta kaldı. Ermeni mezalimine tanıklık eden Yanık dere ise mezbelelik durumda…
İnin-cinin top oynadığı şehrin balkonu olan semt için şehir planlamacıları yatay yapılaşmayı tavsiye ederek, ‘’Alan çok geniş, manzara çok nadir bulunabilecek muazzam güzellikte. Depreme dayanıklılık noktasında Erzurum’un en sağlam zemini. Çok katlı binalarla bu alan ziyan edilmemeli. En fazla iki katlı ve bahçeli evler yapılmalı’’ fikrinde birleşiyorlar. Buna karşın ne yerelde ne de genelde tık yok..! Seyrine doyum olmayan manzara garantili Şehitler, ilk harç için gün sayıyor.
Merak edenler için Şehitler mahallesinde; manzara şahane, izlemek bedava…
Çok güzel anlatmışsın kardeş. Eline sağlık. Bu arada o iki dev blokta 80 değil 120 daire var düzeltmiş olayım. İnşallah dediğin gibi yapılır. Teşekkürler.