Sahipsiz memleket..!

Aziziye savunması sırasında Sultan II. Abdülhamit han Erzurum ahalisine bir ferman yazarak özetle, ‘’Başınızın çaresine bakın’’demişti. Mustafa Kemal Atatürk ‘’Vatan daima borçlu kalmıştır Erzurum’a’’ derken, bugün de Erzurum’da en çok kullanılan söz ’Sahipsiz memleket’..!

 

Rusların aralıklarla üç kere işgal ettiği sonrasında ise Ermenilerin mezalimine uğrayan Erzurum için dönemin cumhurbaşkanlarından Kenan Evren, ‘’Oralara adam gitmez, hayat zor’’ derken, Turgut Özal’da ‘’Erzurumlular gelsin batıda yatırım yapsınlar. Oralarda yapılmaz’’ diyordu. Ve ‘’Erzurum düşerse Anadolu düşer’’ denilen Erzurum’da hiçbir şey değişmedi. Yurtiçinde 1 milyon 930 bin 767 kişilik nüfusa sahip olan Erzurum insanı, ne memleketinde ne de yurt çapında güç olup sözünü geçirmeyi başaramadı.

 

Bulunduğu bölgedeki tüm şehirlere ağabeylik yapan, kavşak noktasındaki Erzurum’da iş başına gelen hiçbir siyasi Erzurumlunun temsilcisi olmak yerine hep partilerinin neferi olmayı tercih ettikleri için herkese, ‘Uzak şehir’ oldu. Ne muhafazakârların, ne de milliyetçilerin önceliği hiçbir zaman Erzurum olmadı. Karnı doyan arkasına bakmadan, söve söve terk etti şehri.

 

 

Bugün küresel iklim değişikliği nedeniyle bin 500 metrenin altındaki kayak merkezleri iptale geçerken, spor kulüpleri yaz kamplarını yüksek rakımlarda yapmak istiyor. İbre Erzurum’u gösteriyor. Ama Erzurum’a ne Kışın ne de yazın kimse gelemiyor. Çünkü, uçak bulamıyor..! 2016 yılında Erzurum merkezli bir havayolu şirketi kurulacağı söylenmişti. Denildiğiyle kaldı. (Detaylar, ‘’Ne oldu bizim Dadaş Air’’ başlıklı yazımda).

 

Uzun lafın kısası, bu şehrin ekmeğini yemiş suyunu içmiş Ulaştırma bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Erzurum’un hava sahasını açarsa, Erzurum uçuşa geçecek. Aksi halde komşu şehirler bayram ederken, bizler ‘Sahipsiz memleket’ demeye devam edeceğiz. 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adem ŞAHİN 06 Ağustos 2024 12:20

    GÜZEL YAZMIŞSIN. DÜŞÜNÜNCE HAKLISIN. HEP KANDIRILMIŞ HEP AYRIEILMIŞ BİR MEMLEKET ÇIKIYOR ORTAYA. DEDİĞİN GİBİ NE MUHAFAZAKAR NE MİLLİYETÇİ HEPSİ BOŞ HEM DE BOMBOŞMUŞ. ALLAH HEPSİNDEN HESABINI SORSUN İNŞALLAH. BİZDE MİLLİYETÇİLİK SLOGAN ATMADAN BAŞKA BİRŞEY DEĞİL. MUHAFAZAKARLIK DA İŞİNİ YÜRÜTMEK.

  • Serkan Gül 02 Ağustos 2024 17:08

    Ya güldürmeyin bizleri Erzurum mu sahipsiz ığdır ardahan kars ağrı bu illeri sağlık alanında Erzurum'a mahkum edilmiş birde Erzurum sahipsiz diyorsunuz

  • Erhan Başpınar 02 Ağustos 2024 11:31

    Bu şehrin insanı pısırıklığı, küçük menfaatlare fit olmayı bırakmadıktan sonra değişmeyecek. Herkes güçlü insanı sever elleri bağlı boynu bükük insanı kimse ciddiye almaz.

  • Abdülkerim 02 Ağustos 2024 10:40

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2023-2030 döneminde; Erzurum nüfusu en çok azalması beklenen 2. il (36 bin 981 kişi azalması bekleniyor) Yazdıklarının ispatı olsa gerek