Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın yemeği düzenledi.
Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Oteli Uzay Restoranda düzenlenen yemeğe, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.
Basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerini kutlayarak sözlerine başlayan Rektör Çomaklı, sivil toplum kuruluşları, idari ve yargı erkânı ile şehir paydaşlarıyla sık sık bir araya geldikleri gibi basın mensuplarıyla da belirli aralıklarla buluştuklarını aktardı. Yazılı ve görsel medya temsilcilerinin bu sayede yapılan çalışmalardan, genel işleyişten ve üretilen projelerden haberdar edildiklerine dikkat çeken Çomaklı, düzenlenen etkinlik vesilesiyle üniversitedeki gelişmeler hakkında kısa bir bilgi paylaşımında bulundu.
“Teknolojik ve Dijital Değişim, Gazeteciliğin Önemini Kaybettirmedi”
Dünyada zaman içinde pek çok evreden ve sınamadan geçen gazetecilik mesleğinin kimi zaman takdir edildiğini, kim zaman ise günah keçisi ilan edildiğini belirten Rektör Çomaklı, günümüzde teknolojik ve dijital değişimin en etkili mecralarından biri olan gazeteciliğin önemini kaybetmeden düşünsel ve görsel dünyamızı etkilemeye devam ettiğini söyledi.
Çalışan Gazeteciler Gününün tarihçesi hakkında bilgi veren Rektör Çomaklı, 10 Ocak 1961 yılında çıkartılan 212 sayılı yasanın yıldönümünün, “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak 59 yıldır kutlandığını hatırlattı.
Çomaklı, 1961 yılının Ocak ayında çıkarılan bu yasa ile basın emekçilerine tanınan sosyal hakların 9 büyük gazete patronun tepkisine neden olduğunu ve yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia edip ortak bir bildiriyle gazetelerini 3 gün süreyle kapatmalarıyla sonuçlandığını belirtti.
Patronların bu tavrını kabul etmeyen basın emekçilerinin 10 Ocak 1961’de büyük bir protesto yürüyüşü düzenlendiğini belirten Rektör Çomaklı Babıali’de Dokuz patron olayı olarak basın tarihine geçen bu gelişmeyle gazetecilerin boykot boyunca düzenli olarak çıkan “Basın” adlı bir gazeteyi yayımladıklarını ve bu olayın başlangıç gününün de Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlandığını sözlerine ekledi.
Rektör Çomaklı sözlerine şöyle devam etti: “Emeklerin sömürülmesi gazetecilik mesleğinin statüsünü zedelemektedir. Günümüzde özgür ve özerk medyanın yaptırım gücü, moral ve motivasyon becerisi, yönlendirici, sakinleştirici ya da harekete geçirici etkisi son derece ciddi bir boyuttadır. Ancak fikir işçilerinin emeklerinin sömürülmesi, düşük ücret, çalışma saatlerinin düzensizliği, sosyal güvence yetersizliği gibi unsurlar da mesleğin statüsünü zedelemektedir. Emeğinin karşılığını alabilen, basın ahlakına sahip idealist gazeteci ve medya çalışanlarına, Çalışan Gazeteciler Gününün önemini hissettiğimizi ifade etmek amacıyla Erzurum basınımızın değerli mensuplarıyla bir araya geldik. Değerli konuklarımıza teşriflerinden dolayı üniversitem adına teşekkür ediyorum”.
Program meslek kuruluşu temsilcilerinin teşekkür konuşmalarının ardından sona erdi.