Kültür-Sanat Haber Girişi : 09 Kasım 2023 21:54

Osmanlı-Rus Savaşı’nın Şehitleri Aziziye Destanı anıldı

Osmanlı-Rus Savaşı’nın Şehitleri Aziziye Destanı anıldı

‘Destansı Aziziye Savunması’ şehitleri, düzenlenen törenle anıldı. Tarihte "93 Harbi" olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın en çetin muharebelerinin yaşandığı ve savaş meydanına koşan halkın desteğiyle düşmanın yenilgiye uğratıldığı Topdağı'ndaki Aziziye Tabyalarında, Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından bir anma töreni düzenlendi.

 

Aziziye Tabyalarında halkın yazdığı kahramanlık destanının 146’ncı yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene; Vali Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9’uncu Kolordu ve Garnizon Komutan Vekili İkmal Albay Adem Vatan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Metin Düz, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu ile kurum yöneticileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Anma programı, 146 yıl önce olduğu gibi Ayazpaşa Camii müezzininin cami hoparlöründen yaptığı “Ey Erzurumlular, ey ahali, düşman Aziziye Tabyalarını bastı. Allah’ını seven, eli silah tutan herkes askerimizin yardımına koşsun. Vatanını ve milletini seven yetişsin” çağrısı ile başladı. Ardından ellerinde Türk Bayrakları ve tekbirlerle Topdağı Aziziye Tabyalarında bir araya gelen Erzurumlular, tarihi bir güne daha şahitlik ettiler.

 

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile başlayan anma programı, Sultan 2. Abdülhamit’in Fermanı ve Erzurum halkına teşekkür yazısının okunmasıyla devam etti. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu sanatçıları tarafından Nene Hatun’un temsili canlandırılmasının ardından, Vali Mustafa Çiftçi, Nene Hatun’un torunu Güner Yamanlı ve beraberindekiler, Nene Hatun’un kabri başında dua ettiler.

 

 

Büyükşehir Mehteran Takımının da bir gösteri sunduğu program, Lalapaşa Camii’nde şehit ve gaziler adına okunan Mevlid-i Şerif ‘in ardından sona erdi.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.