Oku..!

‘İnanç ve Dindarlık’ raporuna göre; Erzurum’un bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu bölgesi en dindar bölge. Doğu Karadeniz ise ikinci sırada. Ege ve Marmara ise en düşük olduğu bölgeler. Allah insanın aklını kullanması gerektiğini 600 yerde ısrarla söylerken, toplumda yaşanan dinin aslında gelenekler olduğu ortaya çıkıyor. Mesela Allah, neleri emrediyor neleri yasaklıyor biliyor musunuz?

 

Kuran ayetleri incelenince, yaratanın emirleri çok açık ve net. Allah, iman etmeyi, şirk koşmamayı, duayı, affetmeyi, okumayı, araştırmayı ve incelemeyi, kitaplara, nebilere, meleklere, ahirete imanı, zekâtı, sadakayı, haccı, orucu, şükrü, adaleti, ahlakı, dürüst olmayı, aklı kullanmayı, güvenilir ve fedakâr olmayı emrediyor.

 

Allah; Çalışkan, yalan ve hileden uzak, hayırlı işlerde yarışan, güler yüzlü, tatlı dilli, selam veren alan, affeden, sözünde duran, yetimi öksüzü gözeten, öğüt verip hatırlatan, yönetimde istişare eden, emanet ehli, ölçü ve tartıda dürüst, ana babaya ve akrabaya iyi davranan, borçlandığı zaman yazan, temiz ve güzel giyinen, insanlar olmamızı istiyor.

 

 

Allah’ın yasakladıkları ise; Haksız yere cana kıymak, zina, haram yemek, gıybet etmek, söz taşımak, şahitlikten kaçınmak, çirkin işlerden uzak durmak, iyilikleri başa kakmak, öfkelenmek, kibirlenmek, yalan söylemek, insanlarla alay etmek, hırsızlık yapmak, emanete hıyanet, israf, faiz, boş yere yemin etmek, fesat çıkarmak, yoksulluktan dolayı çocukları öldürmek, zanda bulunmak, ümitsizliğe, fırkalara, mezheplere ayrılmak.

 

Yaratan Allah; Helalleri haramlaştırmayı, dinde zorlamayı, intiharı, başkalarının mallarına göz dikmeyi, leş, kan ve domuz eti yemeyi, cahillerin peşinden gitmeyi, mal ve çocuk sevgisini abartmayı, insanları yargılamayı, nankörlüğü, iftirayı, sınırları aşmayı ve Allaha din öğretmeyi yasaklıyor.

 

Hayatın kitabını okursak hayretler içerisinde göreceğiz ki; ‘Müslüman olmak çok çok kolay, Müslüman olmamak ise çok çok zormuş’’.

 

***İyi bayramlar

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Memduh Sarı 15 Haziran 2024 09:44

    Bizi hidayete ulaştırmak ve böylece dünya ve ahiret mutluluğuna eriştirmek için yeterli olan Allah kelamını yetersiz görmenin sonunda başlayan dejenerasyon (yozlaşma) ve ihtilaf döneminin etkisiyle ayetlere yanlış anlam vermek edata icma haline gelmiştir. Bid,atten, hurafeden, dini paçavraya çeviren zihniyetten, Rabbine yapması gereken kulluğu şeyhine, efendisine, hocasına, herhangi bir özneye, nesneye, subjeye, objeye yapan zelinden, gasilsin elinde meyyit olmayı küffarın elinde şehit olmaya tercih eden çarpık bakıştan iğreniyorum. Akleden kalplerin üzerine onu anlamalarını engelleyen bir kapak, kulaklarına ise bir tıkaç yerleştiririz. Bu yüzden sen ne zaman Kuran okuma anında Rabbini birleyerek ansan, nefretle gerisingeri dönüp uzaklaşırlar. (İsra/46.)

  • İshak Keskin 14 Haziran 2024 14:23

    MetinYazarlığıYapalımAbimMetinYazalığı!

  • Sema 14 Haziran 2024 14:07

    Bu emir ve yasakları her yere yazıp aşmak gerek. Tebrik ederim çok güzel tespit etmişsiniz.

  • Cüneyt 14 Haziran 2024 11:06

    Bizim toplum okumayı değil dinlemeyi sever. Anlatmada neden diye sormak ayıp sayıldığı için sorulmaz. Bugün cuma hutbelerinde işimiz uyumak ve halilardaki motifleri takip etmek. Böyle bir toplum okur mu?

  • Tuğrul 14 Haziran 2024 10:18

    Ortalık hacidan hocadan geçilmiyor birde den eksiktin. Şimdi tam olduk. Camiye gitmeyen adam dini ne bilsin.

  • İlhami Akıncı 14 Haziran 2024 10:08

    Ne doğuda ne batıda domuz eti yemek dışında yasaklardan kimsenin haberi olmadığındannf eminim. Haberimiz olsaydı çok farklı yerlerde olurduk. Avrupa islamı yaşarken biz uydurduklarımızla yaşayıp müslüan olduğumuzu sanıyoruz.