Ofis hastalıkları denince ne yazık ki akla çok geniş bir yelpaze geliyor: Kas iskelet sistemi hastalıkları, göz problemleri, psikolojik sorunlar, kalp hastalıkları, mide barsak sisteminde ortaya çıkan hastalıklar ve depresyon gibi birçok sorun ofis kaynaklı olabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve İş Yeri Hekimi Dr. Okay Mehmet Ergenoğlu, ofis hastalıklarının en büyük nedeninin çalışma esnasında uzun süre aynı pozisyonda kalmak olduğuna dikkat çekerken sağlıklı kalmanın ipuçlarını da paylaştı.
Kas – iskelet sistemi ve göz sağlığı ilk sırada
Çalan telefonları yanıtlama, bilgisayar klavyesini sıklıkla kullanma, bilgisayar ekranına uzun süre bakma veya ekran ışığına maruz kalma gibi ofis içerisinde gün boyunca yapılan hareketler başta el bileği, boyun, sırt, omuz ve bel kasları olmak üzere kas iskelet sistemini olumsuz etkiliyor. Görme problemleri de en çok rastlanan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bilgisayar kullananların yüzde 70’inde yakın görme şikayeti mevcut. Gözlerde yanma ve batma hissinin yanı sıra baş ağrısı da bilgisayar başında oturanların en çok yaşadığı rahatsızlıklar arasında.
Sorunları küçük değişikliklerle çözün
Sürekli stres altında çalışmak, yüksek tansiyon olmak üzere kalp ve damar hastalıkları ile mide sorunlarına zemin hazırlıyor. Stresli koşulları sağlıklı bir şekilde yönetemeyen bireylerde öfke, mutsuzluk ve uykusuzluk gibi sorunların baş gösterebileceğini söyleyen Dr. Ergenoğlu, ofis alışkanlıklarında yapılacak ufak değişikliklerle bu durumla başa çıkılabileceğini belirtiyor.
İlk adım ergonomi
Ofis hastalıklarını önlemede ortamın ergonomik olarak düzenlenmesinin yanı sıra uygun ısıtma-soğutma, nem ve ışıklandırmanın sağlanması gerekiyor. Masa başında otururken koltuğun beli kavraması ve koltuk yüksekliğinin kişiye göre ayarlanması, masanın yüksekliğinin ise kişinin boyuna uygun olması gerekiyor. Bilgisayar ekranının tam göz hizasında olacak şekilde konumlandırılması, klavyenin ise dirsek seviyesinde olması şart. Çalışanların gün içerisinde farkında olmadan yaptıkları en büyük hata ise çalışırken omuzlarının çöktüğünün veya kambur oturduklarının farkına varmamaları. Bu şekilde oturduğunu fark eden kişilerin duruşlarını mutlaka düzeltmesi ve dik oturma pozisyonuna geçmesi gerektiğini söyleyen Dr. Okay Mehmet Ergenoğlu “Ayrıca sağa sola dönerken ani hareketlerden kaçınmak ve tüm bedeni kullanarak hareket etmek beden sağlığını korumak için önemli” uyarısında bulunuyor.
Uzun süre aynı pozisyonda oturmayın
Çalışanların uzun süre aynı pozisyonda oturmamaları ve her 30 ila 45 dakikada düzenli aralar vermelerini sağlamak hem bedensel sağlıklarını hem de motivasyonlarını ve yaratıcılıklarını olumlu yönde etkileyecek bir uygulama. Klimalı bir ortamda çalışılıyorsa özellikle bahar ve yaz mevsiminin gelmesiyle öğle yemeklerinden sonra kısa yürüyüşler yapılması, taze havanın solunması ve kısa süreli nefes egzersizleri de kişinin ruh halinde olumlu etki bırakarak motivasyonlarını yükseltiyor.