Nohut Antraknozhastalığı ve Mücadele Yöntemi

Nohudun en önemli hastalığıdır. Ascochyta Rabiei, nohut antraknozu veya nohut yanıklık hastalığı olarak anılan fungustur. Mantari bir hastalıktır.

Hastalık, bitkilerin sap, yaprak ve tohum kapsüllerinde lekeler halinde kendini gösterir. Sap ve dalları saran açık kahveden siyahımsı koyu kahverengiye kadar değişen lekelerin bulunduğu yerlerden kırılma ve kısa zamanda kurumalar görülür. Yapraklardaki dairesel şekilli lekeler sarı renkli bir hale ile çevrilidir.  Bu hastalığın sebep olduğu kurumalara halk arasında "San Vurdu", "Bulut Aldı" veya "Bulut Çaldı" deyimi kullanılmaktadır. Hastalığın tarladaki ilk görünümü ocaklar halindeki kurumalardır. Bu nedenle tarlada yer yer boşluklar meydana gelir

İlkbahar ayları ve yaz başlarında sık ve bol yağış alan bölgelerde, sulama yapılan yerlerde, nispi nemi yüksek olan kapalı vadilerde hastalık epidemi haline geçebilir. Kullanılan tohum hastalık etmeni fungus ile enfekteli ise veya bir yıl önce hastalığın zararı görülen tarlaya üst üste ekim yapılmış ise, hastalığın önemli derecede ürün kaybına sebep olacağı bilinmelidir.

Ülkemizde nohut üretimi yapılan tüm tarım alanlarına antraknoz hastalığı bulaşmış durumdadır.

 

Mücadelesi

Kültürel Önlemler

- Hastalık etmeni ile bulaşık tohum kullanılmış veya ekim, bir yıl önce hastalık görülen tarlaya yapılmış ise Hastalık hızla yayılarak %100 e yakın ürün kayıplarına neden olabilir

- Nohut antraknozuna karşı en etkin mücadele, iyi bir kontrole tabi tutmak suretiyle, antraknoz hastalığı görülmeyen tarlalardan tohumluk alınmalıdır.

- Bu hastalıkta münavebe çok önemlidir. En az bir sene olmak üzere 2-3 senede bir aynı tarlaya nohut ekilmek suretiyle ekim nöbeti yapılmalı, böylece Bu surette hastalık etmeninin tarladan bulaşması önlenmeli

- Tohum olaraK kullanacağımız nohutları 4-5 cm kalınlığında güneş ışına tabi tutmalıyız. Nohut bitkilerinin hasadı yapılır yapılmaz tohumluğa ayrılacak olan miktarı yayılmak suretiyle 7-8 gün süre ile güneş altında kurutulmalı, tohum ayrıldıktan sonra depoya alınmalıdır.

- Üretici iyi bir gözlemci olmalı, tarlasına ektiği nohudu hastalığa yakalanma riski olan günlerde sık sık bakmalı, takip etmelidir. Zamanında mücadele önlemi alınmamış tarlalarda hastalığın ilk görüldüğü ocaklardaki hastalıklı nohut bitkileri sökülerek tarladan uzaklaştırılmalı

- Ekim esnasında tohumların normal derinliğe düşmeleri sağlanmalı

- Tüm hastalıklarda en baştaki konu dayanıklı çeşit başlığıdır. Hiç şüphesiz yüzde yüz dayanıklı bioçeşit bulmak bilimsel olarak çok zordur. Ancak hastalığa toleranslı çeşitler ekerek nohut antraknoz hastalığıyla mücadele edilebilir.

 

Tohum İlaçlaması

Tohum ilaçlamasında ana hedef ilacın tüm tohum tanelerine bulaştırmamak ve o tanede bu ilacı tutmak. Bunun da yolu, ekimden 3-4 saat önce, nohut tohumları su içerisinde ıslatılmalı daha sonra da yarım saat müddetle bir sergi üzerinde yayılarak havalandırılmalıdır. Akabinde ilaç, tohum nohudun üzerine serpilmelidir. Son olarak serpilen bu ilaç iyice karıştırılmalıdır, akabinde ekilmelidir.

 

Yeşil Aksam İlaçlaması

İlaçlamaya başlamanın en pratik yolu, bölgede nohut yaprak ve dallarında 2-3 mm çapında yuvarlak veya uzunumsu kahverengi lekeler tespit edilir edilmez, ilaçlamaya başlanmalıdır.

Günlük ortalama sıcaklığın 10°C ve orantılı nemin en az %80 olması ile de mücadeleye başlanabilir.

İlaçlamanın yapıldığı gün yağış olmuşsa ilaçlama tekrarlanmalıdır.

İlaçlama 7- 10 gün ara ile tekrarlanmalıdır.

Hastalığın şiddetine ve meteorolojik şartlara göre 2- 5 uygulama yapılmalıdır.

İlaçlama tekniği olarak yeşil aksam ilaçlamasında bulaşmalar genellikle yaprak altlarında olduğu için yaprakların alt yüzeyleri ve bitkinin tümünün ıslanacak şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.

Üreticilerimiz, hastalık mücadelesi ile ilgili olarak İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat ederek bilgi alabilirler.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.