İşyerinizde veya bulunduğunuz ortamda ‘Yıldım vallahi’ ‘Allah belanızı versin’ ‘Lanet olsun’ ya da ‘Of şu iş bitse de gitsem’ diyorsanız eğer, sizlerde son yıllarda hayatımıza giren birer mobbing mağdurursunuz. Güçlü ve cesur olmalı kimseye kendinizi ezdirmemelisiniz. Erzurum tabiriyle pısırık ve sünepe değil, cin gibi olmalısınız.
İş hayatında adını koyamadığımız, ‘Takmak, ‘Uğraşmak’ ya da ‘Süründürmek’ olarak tarif ettiğimiz bu insan hakkı ihlali, garsonluktan öğretim üyeliğine, siyasi hayata kadar her alanda karşımıza çıkan bir kavram. Bir grup tarafından, diğer kişi veya kişilere, düşmanca ve ahlak dışı uygulamalarla ortaya çıkan psikolojik şiddet olarak tanımlanan bir kavram. Yayınlanan 2023 yılı mobbingle mücadele raporunda illere göre yapılan mobbing başvurularında en çok başvuru İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Mersin’den gelirken, Erzurum ise kamu sektöründe 18, özel sektöründe ise 31. sırada.
Raporda, mobbing olgusunun ortaya çıkma sebepleri arasında en çok, ‘Saldırganlık’ gözlemlenirken, başvuruda bulunan çalışanların, şikâyet dağılımına bakıldığında ise yaklaşık yüzde 50’lik bölümünün ‘İstifaya zorlama, kötü muameleye maruz kalma ve görev yeri değişikliği’ olduğu ortaya çıkıyor. Yani yalakalık ve çekememezlik tüm yurtta geçerli milli adetimiz.
Mobbing başvurularını inceleyen dernek, şikâyetlerde ilk sırada ve en çok, ‘İş yükünün arttırılması’ olduğunu tespit etmiş. Ülkemizde yıllara göre başvuru sayısı her yıl daha fazla artarken, 2021 yılında 948, 2022 yılında bin 168, 2023 yılında ise bin 664 adet başvuru olmak üzere toplam 3 bin 280 adet mobbing ile ilgili çağrı alınmış. Erzurum’da ise 2023 yılında, kamu sektöründen 27 kişi, özel sektörden 2 kişi olmak üzere toplam 29 kişi başvuruda bulunmuş.
Rapora göre, Türkiye genelinde kamu sektörü ve özel sektörden 2 bin 556 kişi başvuruda bulunmuş. Kadın çalışanların yüzde 25 ile 29-33 yaş aralığında olduğu, Erkek çalışanların ise yüzde 27 oran ile 29-33 yaş aralığında olduğu tespit edilmiş. Yapılan araştırmalar mağdurların zeki, yetenekli, çözüm odaklı özellikler gösteren, farklı düşünen, başarıyı amaçlayan, dürüst, alçak gönüllü kişiler olduğunu gösteriyor. Yani işin ehli, çalışkan insanları hiç mi hiç hazetmiyoruz.
Kim mi bu mobbingciler? Çevremizde en çok bulunan tipler. Kendi yetersizliklerini hedef aldıkları kişilerin zor durumlarıyla eğlenerek, ezmeye çalışan, ikiyüzlü, hoşgörüsüz, kıskanç ve aşırı denetleyici kişiler.
Sn. Ömer Dursun Kaleminize Sağlık Mağdurlar adına teşekkür ediyorum.. Mobbing İnsan Hakkı İhlali ve Adli bir suçtur.
Adını bilmem ama bu tipler her yerde var. İnsanları hayattan bezdiren tipler. Allah'a havale ediyorum bunları. Yani herbirimiz bir şekilde mağduruz.
Muhteşem bir yazı. Yönetici olarak çok farklı türlerine tanık oluyoruz. Ellerinize sağlık.
Erzurum 1. Sırada sesini çıkaran yok.