Memleketine sahip çık dadaş..!

Tarihler ağlar vatan yanarken,
Eller öz vatanda nara atarken,
Ufukta ümidin nuru batarken,
İlk sesi haykıran yüce Erzurum
Vatanı kurtaran yüce Erzurum…

 

Diye devam eden bu şiirin İstiklal marşı yazılana kadar milli marş olduğunu biliyor muydunuz? Erzurum milliyetçi ve tutucu bir şehir olarak bilinir ama sözde. Erzurumlu, şehrinde üretilen ürünleri tercih etmez, hatta çoğu zamanda kötüler. Hep başka şehirlerin tutuculuğunu anlatır, heveslenir.

 

Şehir olarak çok yakın ilişki içerisinde olduğumuz Trabzon’da tek bir kişinin memleketi için kötü söz söylediğine, söylettiğine şahit olamazsınız. Coğrafi şartları çok daha zor olmasına rağmen Trabzonlu, her zaman her yerde ‘Memleketim’ der. Yine Kayserili hakeza. Ama Erzurumlu memleketini içeride de dışarıda da yerden yere vurur. Sonuçta kaybeden her zaman milliyetçi (!) dadaşım olur.

 

 

Almanya yıllık 225 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir ülke. Alman ekonomi profesörünün kızı bebek arabası alacaktır. Alman malı ürün 700, Çin malı 250 Euro’dur. Babasına sorar, babası ‘’Karışmam tercih senin’’ der. Kız Alman malı ürünü alır.

 

Babası sebebini sorar, kız der ki, ‘’Çin malı ürünü alsaydım para dışarı gidecekti. Ürün satılamayınca fabrika işçi çıkaracak, işsiz insanlar harcama yapamayacak, devletin geliri düşecek, çocuğumun iyi bir eğitim alamamasına sebep olacaktı. Yerli ürün alarak, çocuğumun geleceğini garantiye aldım’’.  Baba gururlanarak kızını tebrik eder ve der ki, ‘’Ben görevimi yapmışım’’

 

Bugün Erzurum, Ocak-Haziran döneminde 33 ülkeye ürettiklerini satan, 300’ü aşkın yatırımcının da arsa tahsisi için başvurduğu bir kent. Üretilene biz sahip çıkarsak, geleceğimizi garantiye alır, göç etmek zorunda kalmayız. Yaşadığımız şehre sahip çıkarsak, şehrimizde bize aş verir, iş verir.

 

Aksi halde valizinizi toplamaya başlayın..!    

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Kavaklı Eto 12 Temmuz 2023 20:11

    İbrahim beyin yazmış olduğu herk kelimesine katılıyorum

  • Lokman Tuna 08 Temmuz 2023 08:55

    Allah senden razı olsun gardaşım Ömer yüreğine sağlık

  • İbrahim 07 Temmuz 2023 17:11

    Tutucu ve bağnaz. Evet doğrudur. Reyhani 'yi bile barındırmamıştır. Sazını asıp gitmiştir. Atatürk' ü fahri hemşehri ilan edip kurtuluşun lideri kılan Erzurum halkına işbirlikçi odaklar tarafından o bile düşman belletilmiştir. Bugün de artık sessiz sedasız olmaktan çıkan ve bağıra bağıra gelen suriyeli ve Afgan istilasına razı edilmiştir. Zorunlu şark hizmeti veya eğitim için gelip de dönen insanların yüzde kaçı memnuniyet bildirmektedir ? Evet milliyetçiliğin sadece sloganlarda yaşadığı ve özeleştirinin zerresi okunmayan bir şehirdir Erzurum. Kurtuluşun ve dirilişin sembol şehrinden giderek yalnızlaşan, silikleşen bir yer halini almaktadır. Şehrinden dışarıda yaşayan en fazla nüfusa sahip şehir biziz. Cumhuriyetin özgür, demokratiktik havasını zehirledikçe de bizden kimsenin kalmayacağı kim bilir kimlerin eline kalacak olan şanının altında ezilerek yok olacak olan Erzurum, şen olasın !

  • Mustafa hoca 07 Temmuz 2023 16:45

    Süper bir yazı olmuş, elinize sağlık Ömer bey. Bu devlet politikası olmalı bence. En azından et, süt, sebze, meyve, buğday, şeker vb ithal etmemeliyiz. İphone'u, Mac Book'u, Audi'yi anlarım da kendi ürettiğimiz şeyleri neden ithal etmeye uğraşırız anlamakta zorlanıyorum doğrusu.

  • MUSTAFA 07 Temmuz 2023 16:38

    ÇOK GÜZEL YAZMIŞSIN AMA TRABZON MU MİLLİYETÇİ. BENCE TRABZONA GİT BAKKİ MİLLİYETÇİLİK KALMIŞ MI? ARAPLAR BAYRAM EDİYOR TALAN EDİYOR. TUTKUNLUK PARAYI GÖRENE KADAR

  • Harun 07 Temmuz 2023 16:34

    Haklısın fakat üretenin de devletinde tüketeni koruması kollaması gerekir. Tek taraflı olursa bugün yaşadığımız gibi sadece zam yeriz.