Medeniyetlerin beşiği; YAKUTİYE

Günlük milyona ulaşan hareketli nüfusuyla Erzurum’un çekirdeği. Saltuklu devletinin başkenti, yakın tarihin şahidi, Bizans, Selçuklu ve Osmanlıların göz bebeği. Rusların düşü, Ermenilerin hayallerindeki başkenti, dadaşlar diyarı Erzurum’un ön sözü. Her adımı tarih, her karışı medeniyet. 70 bin evliyanın daimi ikametgahı. Türkiye Cumhuriyetinin her daim borçlu kaldığı Erzurum’un en büyük merkez ilçesi. Medeniyetlerin beşiği; Yakutiye…

 

Erzurum’a gelen herkesin mutlaka uğradığı, tarih, turizm, eğitim, sağlık, ticaret, sanayi, tarım ve hayvancılığın merkezi Yakutiye ilçesi, hem şehrin hem de bölgenin ortak merkezidir. Bir biblo gibi asırlara meydan okuyan Erzurum kalesi, Yakutiye ve çifte minareli medrese, ulu cami, üç kümbetler, Rüstem paşa kervansarayı (Taşhan) Aziziye ve Mecidiye tabyaları Yakutiye ilçesinde görülmesi gereken baş yapıtlardan sadece bir kaçıdır. Her adımda onlarca tarihi cami, medrese ve hamam ise saymakla bitmeyecek sayıda.

 

 

Erzurum teknik ve Atatürk üniversiteleri şehrin yükseköğretimdeki marka değerleridir. Muhteşem dizaynıyla Erzurum şehir hastanesi sadece dadaşların değil, bölgenin ve komşu ülkelerin sağlık merkezidir. Anadolu’da altına yön verilen merkezlerden 150 yıllık tarihi çarşı, Taş mağazalar, Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı Erzurum kongre binası, memleket sevdasının destanlaştığı Nene hatun milli parkı, Yakutiye ilçesinin değerlerindendir.

 

Orta doğu ve Avrupa’nın en büyük hayvan pazarı, 2. Organize sanayi bölgesi, Türkiye’nin tek buz müzesi, bölgenin en büyük botanik parkı, Türkiye’nin en büyük böcek müzesi, (50 bin çeşit böcek) Orta doğunun en büyük ve en kapsamlı kongre ve fuar merkezi, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi, (1 milyon kitap) ülkemizin en büyük beşinci alış veriş merkezi ilçe sınırları içerisindedir. Ve bölgenin en popüler gezi alanı, Cumhuriyet caddesi ilçededir.

 

Erzurum’un çekirdeği Yakutiye’de geçmişe yolculuk yapmak için Erzurum evlerini ziyaret etmeli, dadaşın sofrasına mutlaka oturmalısınız. İstisnasız her yıl Türkiye şampiyonu olan dadaşın geleneksel dansı, Baş bar ile savaş ve strateji oyunu Cirit’i mutlaka izlemelisiniz. Bir de aşkın sevdanın türküsü sarı gelini Çifte minareli medresenin avlusunda kesinlikle dinlemelisiniz.

 

Yakutiye, anlatılmakla bitmeyecek, yazmakla sayfalara sığmayacak bir ilçe. Sözün özü; dadaşların merkezi Yakutiye ilçesi, Anadolu’nun zirvesinde görülmesi gereken bir değerler manzumesi.       

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.