Maneviyatın Başkenti Erzurum

(Alvarlı Efe Hazretleri)

Şehirler de ürünler gibi belli öne çıkan yönleri ile özdeşleşecek şekilde vurgulanabilmekte, böylece kentin öne çıkan değerleri daha iyi gün yüzüne çıkarılabilmektedir. Bunun örnekleri mevcuttur. Erzurum manevi dinamikleriyle aynı zamanda anılacak, yad edilecek müstesna bir şehirdir. Bu müstesna maneviyat kahramanlarından biri de Alvar İmamı Muhammed Lütfi Efendi’dir.

Bu yazıda da kısaca Efe Hazretlerine değinmek istiyorum.

Hâce Muhammed LUTFÎ (Alvarlı Efe Hazretleri) 1285 / 1868 tarihinde Erzurum’un Hasankale’ye bağlı Kındığı Köyü’nde dünyaya gelmiştir.

Efe Hazretleri doğum yeri, muhterem pederleri Hâce Hüseyin Efendi Hazretleri’nin:

“Bu Karye-i Kındığ hoş mekandır,

Erenler meskeni râhat-ı candır

Husûsâ Hakkî sultân-ı velâyet

Kudûmiyle müşerref bir mekandır.”

mısra’larıyle vasf ettiği Erzurum’un Pasinler (Hasankale) İlçesi’ne bağlı Kındığı Köyü’dür.

Pederleri Hâce Hüseyin Efendi, vâlideleri Seyyide Hadîce Hanım’dır. Tahsilini başta pederi olmak üzere devrinin şöhretli âlimlerinden tamamlayarak mücâzen 1307 / . . . ‘de Hasankale’nin Sivaslı Câmii’ne imam olmuştur.

Aynı yıl pederleri ile birlikte Bitlis’e giderek Hâce Muhammed Pîr-i Küfrevî Hazretleri’nin huzuruyla müşerref olmuş 1312 / . . . tarihinde seçkin bir halifesi olarak Hasankale’ye dönmüşlerdir.

Buradan Erzurum’un DİNARKOM Köyü’ne gitmiş ve orada 1. Cihan Harbi’ne kadar kalmıştır. Bilahare vazifesini Yavi Nahiyesi’ne, oradan da anavatanı olan Hasankale’ye nakletmiştir. Kendisine teklif edilen Hasankale Müftülüğünü kabul etmemiş, Alvar Köyü halkının istirhâmı üzerine oraya giderek bu köyde yirmi dört sene vazife yapmıştır.

1939 yılında tedavi için Erzurum’a gelmiş, Mehdi Efendi Mahallesi’nde ikamet etmiştir. 90 senelik ömrünü insanlığa ve İslâmiyet’e adayan Efe Hazretleri 12 Mart 1956 tarihinde ebedî âleme intikal etmiş ve nâş-ı şerifi Alvar Köyü’nde pederleri Hâce Hüseyin Efendi Hazretleri yanında sırlanmıştır.

 

Lakabı:

Allâhu Teâlâ’nın nûrunun, kudret ve sınırlarının kapısı olan; Allah Dostları arasında değeri yüksek ve derecesi yüce bulunan Muhammed Lütfî Hazretleri’nin meşhûr lakabı: ….. Efe veya Alvarlı Efe’dir.

Efe ta’bîri, Efendi ünvanından kısaltmadır. Erzurum Bölgesi’nde hâl ve kemâl; ilim ve irfan sahibi insanlara hürmet ve muhabbet ifâdesi olarak, Efe denilmektedir.(2) Kendilerine Hâce (Hoca) denilmesi de, ilim sahibi ve Nakşibendî Tarîkati silsilesinin altın halkalarından birisi olduğundandır.

 

Nesebi (Soyu):

Efe Hazretleri’nin muhterem babası, zâhirî ve bâtınî ilimlerde yed-i tûlâ (tam bilgi) sâhibi olan: Hâce Hüseyin Efendi’dir. Efe Hazretleri’nin Büyükbabası: Hâce Muhammed Efendi; Annesi: Seyyide Hadîce Hanım Büyükannesi: Fâtıma Hanım’dır. Efe Hazretleri anne cihetiyle Seyyid’dir.

 

Ümit ederim başta Büyük Başkan olmak üzere yöneticilerimiz

“Maneviyat’ın Başkenti Erzurum!”

Sloganını sahiplenir, realize eder ve güçlendirir!

Selam ve dua ile…

 

Kaynak: http://efehazretleri.org.tr/efe-hazretleri-kimdir/

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Sadık BAŞ 13 Kasım 2021 19:27

    Büyük Başkan derken ne demek istediniz

  • Memleket sevdalısı 26 Ekim 2021 12:00

    Bu nasıl başlık? Maneviyatın lügat anlamı:Maddi olmayan manevi şeyler,mecazi anlamı da mora veya yürek gücü demektir. Başkent de: Bir devletin yönetim merkezi olan şehir, devlet merkezi, başşehir, hükûmet merkezi demektir. Manevi olan şeylere gelirsek oruç, namaz, hac,inanç,ibadet vb. her şeydir. Bu tür şeylerin başkenti, yani bunların kendisine bağlı olduğu,buradan yönetildiği yer anlamına gelir. Önce maneviyatta, ibadet ve taatta, böyle bir şey söylenemez. Her şehir manevi hayatı kendisi yaşar ama az, ama çok. Bunu ölçemeyiz. Elimizde böyle bir ölçü yok. Mesela Hunza Türkleri, Himalayalarda 6500 m yükseklikte yaşarlar. Ömürleri 120,130 yıldır. İslam ahkamını tam yaşarlar. Bunlara sorarsanız başkent biziz derler. Mekkeliler ve Medineliler biz şeriatı tam yaşıyoruz. Tüm İslam alemi Hac için her yıl bize geliyor, demek ki maneviyatın başkenti biziz diyorlar. Medineliler,kâinatın Efendisini biz misafir ediyoruz. Diyorlar ki Hac yapıp Hz.Muhammed (S.A.V.)'i ziyaret edenin aldığı haz dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Demek ki maneviyat, düşünce ve yaşayış orada zirvede. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.Cenab-ı Hak bizleri, maneviyatı düzgün, İslamı tam yaşayanlardan eylesin.Âmin!..

  • erzurumlu 24 Ekim 2021 20:48

    Dünya kurulduktan beri maneviyatın başkenti hep Mekke-i Mükerrem'e olmuştur, olmaya da devam edecektir. Bu başlık yanlış olmuş. Erzurum hiçbir zaman Mekke, Medine ve Kudüs'ün önünde ve üstünde olmadı olmayacaktır.

  • Taha Tuğlular 22 Ekim 2021 22:29

    Urfalılar " biz Peygamberler şehriyiz", Diyarbakırlılar "biz Sahabelr şehriyiz", "İstanbul "biz Peygamberler, Sahabeler, evliyaler vb. şehriyiz", Mekkeliler, Medineliler "biz hepsinin, bunların ötesinde de Peygamberimizin ve Onun ashabının şehirleriyiz. Sizin teşhiş koyduğunuz o başken biziz diyoruz. Herhalde Alvarlı Efem, Hz. İbrahim'den,Hz.Eyyub'dan, Hz.Ebubekir,Ömer,Osman,Ali, Ebu Zer'den daha büyük değiller. Dinamikler onlarda daha güçlü.O zaman sizin bu başkent başlığınız...

  • Mustafa Arasoğlu 08 Eylül 2020 18:36

    Selamunaleykum Orhan hocam, eline emeğine sağlık. İnşallah sahiplenirler.