Köpek geliyor, kaçın..!

90 günlük yaz tatilinin ardından, 2023-2024 eğitim-öğretim sezonu hafta başında start aldı. Erzurum’da 187 bin 838 öğrenci, 11 bin 763 öğretmenle, bin 353 okulda buluşmak için okul yoluna koyuldu. Allah tüm çocuklarımızı musibetlerden korusun, zihin açıklığı versin inşallah.

 

Ama yollar, hiç mi hiç tekin değil..! Dünya sağlık örgütü bile şehirlerimizdeki tehlikeyi görüp, ‘Kuduz konusunda Türkiye, en riskli ülkeler arasında’ derken,  bizim yerel yöneticilerimizin tehlikeyi bir türlü görememesi çok enteresan. Üstelik Erzurum’un bir Kış turizm merkezi olmasına rağmen. Erzurum’un caddeleri sokakları köpeklerle dolu. Özellikle kenar mahallelerde köpekler sürülerle dolaşıyor.  

 

Gelişmiş ülkelerde köpeklerin başıboş kalmasına izin verilmediği gibi çocuk oyun alanları da sadece çocuklar için ayrılmış durumda. Başıboş köpek sorunuyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Avrupa’da bu problem nasıl çözüme kavuşturuldu ise, bizde aynı uygulamaları devreye koyacağız’’ demişti ama değişen bir şey olmadı.

 

 

Ne yazık ki şehrin her tarafı metruk binalarla ve bu binalarda köpeklerle dolu. 3194 sayılı İmar kanununun 39. maddesinde; ‘’Metruk yapılar, yapı sahibince 30 gün içerisinde yıkılır. Aksi halde belediye ve valilik tarafından masrafın yüzde 20’den fazlası yapı sahibinden tahsil edilerek yıkılır’’ denilir. Ama bu kanun uygulanmaz nedense Erzurum’da. (Detaylar; ‘Belaya hay hay, gidene bay bay’ başlıklı yazımda)

   

Uzatmayayım, 2022 yılı Ocak ayında, köpeklerle ilgili konuyu gündeme taşımış, ‘Akılın ah çekmek için değil, tedbir almak için’ olduğunu ifade etmiştim. (Detaylar; İlla ısırması mı gerekiyor? başlıklı yazımda) Hariçten gazel okuyan bir kesim, yazdıklarımı, ‘Köpek düşmanlığı’ olarak algılamıştı. Hiç mühim değil. Onlara diyorum ki; ‘’Madem çok seviyorsunuz alın bu köpekleri sizin kapıda havlasınlar’’.

 

Şehrimi yönetenlere de diyorum ki; Sokaklardaki tehlikeyi anlamak için illa gözyaşı mı akmalı, can mı yanmalı?   

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Cumhur Güven 21 Eylül 2023 20:01

    Köpeklerde toplanmalı metruk evlerde yıkılmalı. Aynı fikirdeyim.

  • Taner 20 Eylül 2023 10:18

    Doğrudur. tedbir alınmalı özellikle kış aylarında

  • Sinan ALAN 19 Eylül 2023 12:42

    Sadece Erzurum'un sorunu olsa belki bir yolu bulunur. Bu tüm yurt genelinde çözüm bekleyen bir sorun. İlgili etkili yetkili bu işe kafa yormadıktan sonra bu sorun artarak devam eder.

  • Özer Şahin 18 Eylül 2023 14:46

    Göçmenler gibi bu dorunda sürekli artan bir problem. Avrupa'daki sistem bize uymaz. Sebebi onlarda zaten nüfus az ve hayvan besliyorlar. Bizde nüfus çok hayvan çok iyi niyetli insanımız çok değil. Çözüm hayvanları öldürmek deniliyor ama bu hayvanlar da can. Ne yapılır ne edilir bilmiyorum ama hakikaten tehdit olan bir sorun. Hayvanları insanlardan korumamız lazım.

  • Fatma Baysal Karaman 18 Eylül 2023 13:39

    Belli ki köpekleri sevmiyorsunuz ama unutmayın ki onları da Allah yarattı demeyeceğim. Çünkü haklısınız sürü halinde köpek görünce ödüm kopuyor. Bu sorun yurt genelinde bir çok canı yaktı. Her yer köpek dolu. Çözüm nedir bilemiyorum ama bu sorun tehdit içeriyor.

  • Mustafa 17 Eylül 2023 13:40

    Çok doğru tespitler Ömer bey, bir çocuğumuz kuduzdan ölmeden akıllanmayız biz, kaleminize sağlık.

  • Belgin Birgören 16 Eylül 2023 10:55

    Sayın Ömer Dursun, Konuya dikkat çektiğiniz için tşk ediyorum. ’Madem çok seviyorsunuz alın bu köpekleri sizin kapıda havlasınlar’’ cümlenizden, köpekleri sevmediğiniz anlamını çıkarıyorum. Bu sorun yalnız Erz.un sorunu değil ki, tüm Türkiye’nin sorunu. Verilen söz yerine getirilmediyse, bizler ne yapabiliriz? önceden olduğu gibi bu köpekleri zehirleyelim mi? Barınak derseniz, barınakların durumu içler acısı…Barınaklara götürmeye gönlümüz razı olmuyor. çözümünü siz söyleyin…. Özellikle tehlike arz eden bazı cinslerin sokaklarda başıboş gezmesini, bir insana hele de bir çocuğa köpeklerden zarar gelsin istemiyoruz. Elbette, göz yaşı akmasın, can yanmasın. Umarım, hatırlatmalarınız yerine ulaşır. Siz hiç bir iki barınak gezdiniz mi? Lütfen bu konuyu da köşenizde ele alırsanız memnun oluruz. Saygılar…

  • Belgin Birgören 16 Eylül 2023 10:04

    Başıboş gezen köpekler gerçekten ülkemizde büyük bir sorun haline geldi. Neden? Çünkü önceleri bu köpekler belediye tarafından zehirleniyordu. Artık yasalarla hayvan hakları korunmaya başladı. Bence de verilen söz yerine getirilsin, köpeklerin başıboş kalmasına izin verilmesin. Barınaklar, onların hastalanmadan, aç ve bakımsız kalmadan yaşamaları sağlanacak düzeye getirilsin. Onlar insana sadık, sevgiyi anlayan can dostlarımızdır.

  • Elif 16 Eylül 2023 08:37

    Güzel mevzular işliyorsunuz. Bu şekilde devam ederseniz hem memlekete hem de kendinize iyi edersiniz. Yazılarınız kısa öz ve akıcı. Can alıcı cümlelerle okuyucunun aklında kalmasına sebep oluyorsunuz. Son cümleler hakikaten çok etkileyici. Böyle devam etmenizi rica ediyorum.

  • Canan 15 Eylül 2023 17:37

    Elinize sağlık Ömer bey. Acil tedbir alınması gereken çok önemli bir konu..... Teşekkür ederim

  • Kenan 15 Eylül 2023 15:01

    Halkımızın hayvan severlik aldatmacası altında başıboş köpekler hakkında akıl tutulması yaşadığı bugünlerde çok önemli bir konuyu gündeme taşıdığından dolayı tebrik ediyorum. İnsan hayatı daha önemlidir.

  • Rıdvan Şahin 15 Eylül 2023 11:03

    Olaylara bakışınız, zamanlamanız ve anlatışınız gerçekten çok hoş. Özellikle ben demiştim detaylar .............yazımda stiliniz çok güzel. Tebrik ederim. Çok hassas bir noktaya temas etmişsiniz. Umarım tedbir alınır. Kal sağlıcakla.

  • Yakup Yıldırım 14 Eylül 2023 22:07

    Doğru diyorsun. Hışto takımı kopeklerle gezip milleti korkutuyor. Kışın daha tehlikeli hale geliyor. Sehrin yöneticileri her zaman kigibi sessiz.