Karıncayı bile incitme sakın evlat..!

Hayatın kitabı Kuran’da cennet, ‘Altlarından ırmaklar akan yemyeşil yerler’ diye tarif ediliyor. Su nasıl hayat ve mutluluk kaynağıysa bitki ve ormanda öyle. Kuran, sürekli yeşillikten söz eder. Bu bütünün bir ucunda bitkiler yani necm, öteki ucunda ağaçlar yani şecer vardır. Ve Kuran Rahman suresi 6. ayette, ‘’Çimen, yıldız ve ağaçlarda secde ediyorlar’’ der.

 

Ormanlar cayır cayır yakılıyor. Planlandığı gibi bilerek ve isteyerek. Kuran ayetlerinde sıklıkla Firavun kıssalarından bahsedilir. Sebebi, kendilerini ‘Tanrı’ yerine koyan Firavunların her devirde olduğunu anlatmak içindir. Bakara suresi 205. ayette, ‘’Yetki sahibi olduklarında önce ekinleri sonra nesilleri yok etmek için çalışırlar’’ denilir. Yani ormanların yok edilmesinin bir sebebi var.  

 

Bakın ormanlar, su rejimini düzenler, suyu temizler, canlılara yaşam ortamı ve türlerinin devamıyla oksijen üretimi sağlar. İnsan sağlığına etki eder, Tıbbi ürünlerin yetişmesine imkân oluşturur, ekolojik dengenin devam etmesini ve yazın sıcaklığı, kışın soğukluğu azaltarak iklim dengesini sağlar. Havayı toz ve kirden temizler. Yani küresel ısınmayı engeller..!

 

 

Ya şu tarlaları temizleme adıyla anız yakma neyin nesi? Topraktaki binlerce canlı yanarken içiniz hiç mi sızlamaz? Kurumuş otlara ateş vermek nedir ey ahali? Çocuklarınıza, 'Yerdekilere merhamet etmezseniz göktekilerde size merhamet etmez' diye öğretmez misiniz?

 

İblislikten vazgeçip, Firavunlara, Nemrutlara inat gelin şu cennet vatanımızda, orman varlığında 30. sırada olan Erzurum’da top yekun ağaç dikme seferberliği başlatalım. Dağı taşı ‘Yemyeşil cennete’ çevirelim..!  Yoksa yeryüzü halifesi olmanın bedelini cayır cayır yanarak ödeyeceğiz..!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Sinan can 07 Eylül 2024 11:04

    Dağı taşı ağaçlandırma fikri gerçekten çok harikulade bir teklif. Madem cennete gitmek istiyoruz o halde neden yaşadığımız yerleri cennet yapmiyoruz. Aynen bu teklife katılıyorum.

  • Belgin Birgoren 07 Eylül 2024 09:01

    Muhteşem bir yazı, muhteşem bir paylaşım. Biz böyle yetiştik, evlatlarımızı da böyle yetiştirdik. Ne ara bu insanlar bu kadar acımasız, duyarsız, hatta ruhu pis oldu… Artık iyi eğitimci de yetişmiyor ki, onlar öğrencileriyle ağaç dikme girişiminde bulunsun. Ağacın, ormanın değerini anlatsın. İst.un göbeğindeki okulun bahçesine bile Orman müd.lüğü ile iletişime geçip, öğrencilerimle 16 ağaç diktik. Erzurum’da diktiğimiz kavak ağaçları bugün 40-45 yaşın üstünde… Erz.a ise her şey değer

  • Memet 06 Eylül 2024 12:02

    Omer hocam teşekkür ediyorum güzel bir konuya deginmişsin

  • Tamer 06 Eylül 2024 09:04

    Yerden göğe kadar haklısın. Bir ziraat mühendisi olarak anız yakma olayını kimseye anlatamıyoruz. Toprak temizlenmek için yapılan bu işlemle toprağın verimi ortadan kaldırılıyor. Konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim.