Erzurum Haber Girişi : 16 Aralık 2019 17:26

Karaca ‘E-Fatura sistemi matbaacılığı yok edecek’

Karaca ‘E-Fatura sistemi matbaacılığı yok edecek’

Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, “Alt yapıları hazırlanmadan çıkarılan yasalar yüzünden yok olan ve kapılarına kilit vurulan mesleki işletmelerin sayısı her geçen gün artarak devam ediyor.

Bir çok meslek kolunda olduğu gibi yüz binlerce istihdamı olan, büyük sermayelerle kurulan, ithal makinalarla donatılan matbaacılık sektörü de E-FATURA sistemi yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte yok olmaya mahkum meslekler arasında yerini almış durumda. Ülkemiz insanı ve esnafı, beş-on küresel sermaye sahibinin esareti altında yaşam mücadelesi veriyor. Ülkemizde milletvekili olarak siyaset yapanların, (bir kaç marka isim hariç) bakanlarla görüşmeleri imkansız hale gelmiş, bir vekil, bir bakanın özel kalemine bile ulaşmakta güçlük çekiyor. Eskiden bakanlar, gurup toplantıları için de olsa haftada en az bir kez meclise gidiyordu. Şimdilerde ise bakanlar kurulunun bütün toplantıları sarayda yapılıyor. Milletvekillerine ise el kaldırmaktan, maaş ve oturum hakkı almaktan başka bir işi kalmıyor. Sorunlarımızı aktarsak da çözüm üretmeleri imkansız hale gelmiş. Seçim dönemlerinde kapı kapı dolaşarak milletten oy isteyen ve halkla bire bir muhatap olan milletvekillerinin elinden bir şey gelmediği gibi sorunların çözümünde de etkileri yok denecek kadar azalmış durumdadır.”

 

DEVLETİ İLK KEZ BU KADAR SİSTEMSİZ GÖRDÜM

Karaca, “Şahsen ilk defa devletimizin bu denli sistemsiz çalıştığına şahit oluyorum. Bakan ayrı, bakan yardımcıları ayrı, bürokratlar ayrı telden çalıyor. Milletvekillerinin ise bir çok gelişmeden haberleri bile olmuyor. Yaptım oldular la yönetilen güzel ülkemizde, küçük esnafın sorunlarına en ufak bir ilgi ve alaka olmadığı gibi piyasadan silinmeleri için de yeni yasalar hazırlanıyor. Son Ankara ziyaretlerimde özellikle ticari açıdan bütün bu olumsuz olaylara yakından şahit olduğum için içimdeki karamsarlık artarak devam ediyor.”

 

ALT YAPISI HAZIRLANMADAN ÇIKAN YENİ YASALAR BİR ÇOK MESLEK DALININ KABUSU HALİNE GELDİ

Karaca, “Devlet, ekonomik krizin ve işsizliğin had safhaya ulaştığı bir ortamda esnafı koruyup kollayacağına, esnafın elindeki ekmeği almak için yeni yasalar çıkarmaktadır. Çıkan bu yasalar ise yıllardır çalışıp ayakta tuttuğumuz, ailelerimizin ve çocuklarımızın geleceği, emeğimizin ve alın terimizin karşılığı olan iş yerlerimizin kapanmasına neden olmaktadır. Mesleğimizin bitmesi hiç kimseye bir şey kazandırmaz, aksine işsizler ordusuna yeni elemanlar kazandırır. Bunun vebali de büyük olur, altından hiç kimse kalkamaz.”

 

E-FATURA SİSTEMİ NEDİR?

Karaca, “E-Fatura sistemi, sabit adresli bütün vergi mükelleflerinin, 01 Ocak 2020 tarihi itibari ile 5.000 TL’nin üzerinde keseceği her bir faturayı E sistem üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) bildirmek zorundadır. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Esnafımızın büyük çoğunluğunun iş yerinde bilgisayarı bile yok,  öyle esnafımız var ki, bilgisayarına tuşunu dahi bilmez. Bu durumda olan bir esnafa hem bilgisayar, hem yeni programlar, hem de programları iyi bilen eleman aldırmak hiç de kolay değil. Kaldı ki esnafımızın büyük çoğunun ekonomik olarak bütün bunları alacak ne parası ne de gücü var. 2020 yılının başında yürürlüğe girecek olan bu sistem ertelenmez veya iptal edilmez ise matbaacılık sektörü de biter, binlerce matbaacı iş yerini kapatmak zorunda kalır, yüz binlerce de matbaa çalışanı işsiz kalır. ”

 

FEDERASYON OLARAK BU YIL ÜÇ KEZ HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINA GİTTİK

Karaca, “Matbaacılar Federasyonu olarak, E-Fatura ve E-Arşiv ile ilgili bu yıl üç kez Hazine ve Maliye Bakanlığına gittik, ilk görüşmemizi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yaptık, ikinci görüşmemizi Maliye Bakan yardımcısı Nureddin Nebati ile yaptık, son görüşmemizi ise Gelirler Genel Müdürü Vekili Abdullah Kiraz ile yaptık.  Ayrıca Ankara’da konu ile ilgili milletvekilleri ve diğer yetkililer ile de görüşmeler yaptık. Sonuç olarak da çelişkili bilgiler dışında hiçbir sonuç elde edemedik.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.