Kar yağmıyor..! Çünkü..?

Kur’an-ı Kerim’de Rum suresi 48. ayette yüce yaradan buyuruyor ki; ‘’Allah o’dur ki, rüzgarları gönderir, bunlarda bulutu kaldırır. Derken, Allah onu gökte  dilediği gibi yayar ve parça parça eder; nihayet arasından yağmurun çıktığını görürsün. Allah dilediği kullarına yağmuru nasip edince, onlar seviniverirler’’.  Malum mevsim Kış. Doğu için kar, batı için yağmur mevsimi. Doğuda kar seyirlik, batıda yağmur hasretlik..! Ve şairin dediği gibi; ‘’Eskiden Kar yağardı Erzurum’a’’

 

 

Dünyamızın karşı karşıya kaldığı en büyük risklerin başında küresel ısınma geliyor. Kutuplardaki buzulların erimesi en temel sebep. İkimler yer değiştirmiyor sadece yumuşuyor. Barajların, göllerin dibi göründü ama gökten rahmet düşmüyor. Evliya Çelebinin ‘’Kar rahmetinden gelirem’’ dediği Erzurum’da da durum çok farklı değil. Kar adeta numunelik. Kar; tüm canlılar için çok faydalı bir nimet. (Kar suyu; topraktaki mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Su rezervlerinin kaynağıdır. Karın erimesiyle amonyak toprakta kalır ve bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Ve Kar,  mikropları yok eder)

 

Neden mi rahmet yağmıyor? Türk Meteoroloji ve Afet yönetimi uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na göre, kuraklığın sebebi nüfus artışı ve aşırı talep. Kadıoğlu diyor ki; ‘’Yağışsızlığın iki sebebi var. Birincisi şehir ısı adaları. Şehirler bulundukları yerde bir ısı adası özelliği gösteriyor. Nüfus şehirlere toplanıyor. Her taraf beton. Binalar ısıtılıyor, yollar egsoz gazlarıyla ısıtılıyor. Ne kadar çok şehirleşme o kadar çok yağışsızlığa sebep oluyor. İkinci sebep ise,  küresel iklim değişikliği. Kar soğuk havada yere ulaşabilen bir yağış. Ancak hava ısındıkça kar ölçüsü kayıyor. Dolayısıyla bin 500 metrenin altındaki kayak merkezleri iptale geçmiş durumda’’ diyor.

 

Şimdilik ülkemizin batısında su sorunu baş göstermeye başladı. Gidişata bakılırsa, ilerleyen günlerde bu mevzu çok su kaldıracak. Bu arada su demişken, 1 litre pet şişe su üretmek için 12 litre, 1 bardak çay üretmek için 28 litre, bir kilo patates üretmek için 900 litre ve bir kilo ekmek üretmek için bin 300 litre su harcanıyor. Ve son bir bilgi daha. Bir kişi tarafından tüketilen besini üretmek için 2 bin 500 litre suya ihtiyaç varmış haberiniz olsun…

 

Düşünebilenler için yüce yaradan Nuh suresi 11. ayette her şeyi özetliyor; ‘’Bağışlanma dileyin ki üzerinize bol bol rahmet (Yağmur) yağdırsın’’ 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.