1923 yılında İskoçyalı John Logie Baird tarafından icat edilen televizyon, ülkemizde 1968 yılında kurulan TRT ile yayına başladı. Tv izleme süresi bakımından 330 dakika ile dünya lideriyiz. En çok televizyon izleyen bölge 5 saat 20 dakika ile Akdeniz bölgesi olurken, ikinci sırada 5 saat 10 dakika ile Karadeniz bölgesi geliyor. Erzurum’un bulunduğu kuzey doğu Anadolu bölgesinde ise izleme süresi 4 saat. Hafta sonları ise ülke olarak adeta Tv ile yatıp-kalkıyoruz..! Cemil Meriç diyor ki; ‘’Aylak, okumak ve düşünmek alışkanlığı kazanmamış sokaktaki insan için icat edilmiş afyonun adı televizyondur’’.
İstatistiklere göre; günde 6 saat televizyon izleyen bizler, en az üç saat internete giriyor, kitap okumaya ise sadece bir dakika ayırıyoruz. Evlerimizin baş köşesinde adeta yangın anında ilk kurtarılacak eşya olan televizyon, resmen hayatı elimizden alıyor. Toplum olarak modayı artistlerden takip ediyor, hayatı filmlerden öğrenerek yaşıyoruz. Ahlakı, maneviyatı, saygıyı, sevgiyi mumla arıyor, suç toplumu halinde yaşıyoruz. Erzurum’un manevi mimarlarından Alvarlı efenin ‘’Az yiyenin hekimle, düz gidenin hâkimle işi olmaz’’ sözünün aksine hekimden de hâkimden de uzak kalamıyoruz.
Erzurum’da Tv’de en çok izlenenler listesinde ilk sırada yüzde 76 ile yerli diziler gelirken, yüzde 74 ile haberler ikinci sırada, yüzde 49 ile Türk filmleri ve yüzde 42 ile yarışma programları geliyor. Televizyonu en çok ev hanımları, emekliler, işsizler, çiftçiler ve gençler izliyor. Araştırmanın sonuçlarına göre günümüz gençlerinin yaşamak istedikleri hayat ise filmlerdeki yaşantılar. Para, aşk, güç, silah, kabadayılık ve şöhret. Velhasılı kelam, Televizyondan gözümüzü ayırmıyor, akıllı telefonları elimizden bırakmıyoruz.
Bu arada ülkemizde akıllı telefon bağımlılığı yüzde 84, Erzurum’da ise yüzde 72. Yani her yüz kişiden yedisi telefona bağlı yaşıyor..! Televizyon, telefon, internet derken ne yazık ki geleceğimizi mahvediyoruz. Çarşılarımız pazarlarımız Erzurum tabiriyle ‘’Hışto’’ tiplerle dolup taşıyor. Özellikle yeni nesil, izlediği filmlerden aldığı eğitimle geleceğe dair alarm veriyor..! Bu kadar çirkefliğini, tehlikesini, zararını bildiğimiz halde kanallar arasında gezinip ailecek izliyoruz. Değmeyin keyfimize..!
O zaman; Aç hele şu televizyonu..?
Tebrik ederim önemli tesbitler
Kaleminize sağlık Ömer bey. Televizyon programları, kalitesizliğinin yanı sıra kültürel değerlerimize karşı adeta savaş açmışcasına saldırıyor ve bizler de kuzu kuzu oturup seyrediyoruz. Devletin denetim mekanizması ise bu seviyesiz programlara göz yumuyor veya görmek istemiyor sanki...