İcat çıkarma be dayı..!

Telefon icat edildiğinde anlamsız bir oyuncak diye küçümsenmişti. Aptal denilerek okuldan atılan şahısta ampulü icat etmişti. Eleştiri, kibir ve bazen de dehşete düşüren cehaletle kendi değerlerimizi yok ediyoruz. Sonrada, ‘’Bizden bir şey olmaz. Bütün icatları batılılar yapıyor’’ diyoruz.

 

Hayatı kolaylaştırıcı aletleri yapan, insanlığın hizmetine sunan insanlara mucit yaptığına da icat deniliyor. Erzurumlu motor ustası Sabit Çalışır, bir mucit. Kimsenin bugüne kadar yapamadığı, saatte 1 litre mazot ve yağla yol alan Gümüş isimli bir araba yapmıştı geçmiş yıllarda. Kimin kapısını çaldıysa, ‘’İcat çıkarma’’ denilerek çevrildi.

 

Erzurum’un Pasinler ilçesindeki atölyesinde yaptığı yeni icadının ise dünyada eşi benzeri yok. Hiçbir enerji merkezine bağlı olmadan çalışan manyetik alan motoru icat etti. Yani barajlarda üretilen enerji bu icatla sıfır masrafla üretilebilecek. Sabit usta, birkaç üniversitede bilim insanlarına bu icadını anlattı ama aldığı cevap ‘’İcat çıkarma. Olmaz öyle şey’’ oldu.

 

 

Sabit Çalışır’ın istediği desteklenip alet edevat sağlanmak, atölyesinin de bilim merkezine dönüştürülmesi. Eski sağlık bakanı Recep Akdağ başta olmak üzere Erzurum siyasileri, işyerinin bilim merkezine dönüştürüleceğine dair söz verip, atölyesini istimlâk ettirdiler. İlçenin çıkışında dağ başında bir dükkân verdiler. Ne bilim merkezi oldu ne de arayan soran.

 

Yaşadıklarına içerleyen Sabit usta, cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a istediklerini, beklediklerini, kimlerin gerçek vatansever kimlerin ihanet içerisinde olduklarını anlatan bir mektup yazıp gönderdi. Bir de baskı aşamasında olan kitap yazdı. Yakında kapış kapış edilecek..!

 

Ömrünü ve servetini icatlara harcayan Sabit Çalışır’ın artık sabrı taştı. Yani, ‘’Tas itti mezhep karıştı’’…  

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Trabzonlu Hasan KOÇ 30 Eylül 2023 10:48

    Bir Türkler ne yazık ki çalışmayız ve çalışasnı da sevmeyiz. Bunun içindir ki 500 yıldır bilim dünyasında yokuz. Eskiler derlerki üç kişiye acı; 1- Zenginken fakir düşene 2- Hayırlı iken itibarını kaybedene 3- Tıpkı bu dayı gibi cahiller arasında kalan âlime

  • Sinan 29 Eylül 2023 16:39

    Bu dayiya söyleyin TÜBİTAK'a teknofeste gitsin. Selçuk Bayraktar görse kesin elini öper istediklerini verir. Reis o mektubu okuyana kadar yıllar geçer. Dayı da o zamana tövbe eder

  • C.K 29 Eylül 2023 15:03

    Kendimize güvenebilmeyi bir öğrenebilsek. Elinize sağlık

  • Seyfeddin karaca 29 Eylül 2023 13:24

    Yatsın kalksın ki ev hapsi falan vermemişler, bu ülkede diploması olmayan bilim adamı olamaz olsa olsa mucit dayı olur. Tarih tekerrürden ibaret, bu adamda bildikleri ile hakkın rahmetine kavuşur icatlarıda onun ile sinine kadar gider. Zaten buluşu bırak hayata geçmeyi, çizimleri kağıt üzerine dökülse hemen bir uçak kazasına kurban gider.

  • Müştak Önal 29 Eylül 2023 10:42

    Böyle zeki ve kolay kolay bulunmaz cevherleri hor hakir görüp onların deyimiyle (İCAT ÇIKARMA) diyerek sözüm onlara baştan savıyorlar değilmiki üste adı geçen yetkililer bugün dahi ceblerindeki ecnebinin ürünleri telefonlar kullanıyorlar hani vatan severlik nerde kaldı tabi onlarınki vatan sevgisi değil dertleri salla başı almaaşı bütün dert çıkar nerde onun peşindeler tabiki en başta en büyük çıkar oy (rey) bütün maksat bu yukarda da zikrettiğim gibi şuan kontrol edin bir Türk malı birşey bulamazsınız. (NOKTA)

  • Ömer Nasuhi 29 Eylül 2023 08:58

    Çok ilginç. Bu hemşehrimizi kutlarım. Size de teşekkür ederim bizleri haberdar ettiğiniz için. Ülkemiz de yetkili ve etkili kişilerin çok mühim işleri vardır. İcat çıkaran bu vatandaşa ayıracak zamanları yoktur. Eyvah! Sana mı düştü bu yük. Bu dava öksüz, bu dava büyük.

  • Hüseyin 29 Eylül 2023 08:32

    Sabit usta gerçek bir bilim adamı aama yanlış yerlerde yaşıyor