Hani Doktor..? Hani test..?

’Orta doğunun sağlık şehri Erzurum’’ sloganını mutlaka duymuşsunuzdur. Sadece Erzurum değil, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle komşu ülkelerin hastaları dertlerine Erzurum’da şifa arıyorlar. Yıl sonuna kadarda  Erzurum, muhteşem sağlık kampüsüne kavuşacak. Şehirdeki tüm hastaneler buraya taşınarak, hizmetlerine bu göz kamaştıran  binalarda devam edecekler. Sağlık neferleri dertlere burada derman arayacaklar. Ama alerji hastaları hariç… Onlar, ya Ankara ya İstanbul ya da Trabzon’a gitmek zorunda… Al sana Orta doğunun sağlık şehri..(!)

 

Tıp dilinde İmmünoloji olarak bilinen çocuk alerji bölümü Erzurum’da var olmasına var ancak bölümde doktor yok. İki ay öncesine kadar birçok hekim bulunan bölümde her ne olduysa tabiplerin hepsi birden başka hastanelere gitti. Sağlık İl müdürlüğü hekim talebinde bulunduğunu söylese de henüz gelen giden yok. Çocuk alerji hastalarına en yakın hekim ise Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesindeki tek bir Profesör. Yani 300 kilometre ve 5 saatlik bir karayolu yolculuğu sonunda..(!)  182 MHRS’ye (Merkezi Hekim Randevu sistemi) göre de Orta doğunun sağlık şehri Erzurum’a Çocuk alerji uzmanı beklenmiyor… İşine gelen randevusunu alıp yola çıkar, gelmeyen ise alerji doktoru gelmesini bekler. Yani oldu mu şimdi..?

 

Alerji tedavisi ne yazık ki, öyle bir iki müdahalede sonuçlanmıyor. Yıllarca sürebilecek bir tedavi yöntemi uygulanıyor. 1-3-6 ay gibi sürelerle testler yapılması ve değerlerin takip edilmesi gereken bir tedavi şekli. Dolayısıyla uzman bir hekimin takibi şart. Hele hele acil durumlarda anında müdahale edilebilmesi için de İmmünoloji uzmanının olması, olmazsa olmazlardan. Sağlık alanında markalaşmış bir kentte alerji testi ve tedavisi için insanların şehir dışına gitmesi hem şehir için hem de şehirde yaşayanlar için kabul edilemeyecek bir durum değilse peki nedir o halde..?

 

Aynı zamanda Çocuk hastalıkları uzmanı da olan eski sağlık bakanı ve Erzurum milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ’ın konunun hassasiyetini daha iyi anlayacağını ümit ederek, diğer Erzurum vekillerinin de konuya ivedilikle dahil olmaları gerekiyor. Çünkü, alerjik hastalıklarda hasta komaya girebiliyor ve anında müdahale edilememesi halinde hasta kaybedilebiliyor. Sağlık şehri ünvanını almış bir kentte doktor yokluğundan dolayı kaybedilecek tek bir can bu şehrin prestijini yerle bir edecektir. Sözün özü, bir zamanlar ilaç kuyruklarında beklerken, modern sağlık merkezleriyle tanışan Erzurum’a acilen hem de sabit olarak kalacak çocuk alerji uzmanı gerekiyor. 

 

Aksi halde, ‘’Sağlık şehri’’ bahsi, bir slogandan öteye gitmeyecektir…

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.