Sağlık Haber Girişi : 28 Haziran 2021 12:32

Güneş ışınları cilt lekelerine davetiye çıkarıyor

Güneş ışınları cilt lekelerine davetiye çıkarıyor

Dermatoloji uzmanı Dr. Hasan Benar güneş ışınlarının zararlı etkileri konusunda uyardı. “Güneşin sıcaklığı ve ışığı bize mutluluk veriyor. Ancak her ne kadar güneşi sevsek de ona çok fazla maruz kalmak cildimiz için ciddi ölçüde zarara sebep olu-yor. Dolayısıyla, yazın gelmesiyle beraber kırışıklıklar, kahverengi lekeler ve cilt ya-nıkları sorunumuz ve gündemimiz haline geliyor” dedi.

 

Dr. Hasan Benar “Derimize rengini veren hücreler yani melanositler derinin üst tabaka-sında yer alır ve renk maddesi olan melanin üretirler. Melanin normalde koyu tenlilerde daha fazla, beyaz tenlilerde daha az üretilir. Bu durum kişiler arasındaki ten farklılıklarında net olarak görülür. Güneşlenme ile ortaya çıkan deri renginin koyulaşması yani bronz-laşma hepimizin tanık olduğu bir durumdur. Güneşe maruz kalma sonrasında deride mela-nin üretimi artar ve derinin gözle görülen en üst tabakası içinde dağılır. Bu renk pigmentleri deriyi bir giysi gibi örterek güneşin zararlı etkilerinden korumaya çalışır. Bu durum bize ki-şiler arasındaki bronzlaşma farklılıklarını da gösterir. Bronzluk aslında derinin zararlı güneş ışınlarına karşı bir savunma mekanizmasıdır” şeklinde açıkladı. Dermatoloji uzmanı Benar “Güneş lekeleri, uzun süre ve tekrarlayan güneş ışığına maruz kalındığında özellikle yüz ve el üzeri gibi güneşe açık alanlarda görülen kahverengi leke-lerdir. Güneş lekeleri sadece güneşlenmekle değil son yıllarda moda olan ve tehlike oluş-turan solaryumların sık kullanımı ile de meydana gelebilir. Cilt üzerinde oluşan lekeler sa-dece güneş ile değil yaralanma, akne, kozmetik ürünlerin kullanımı sonucunda oluşabile-ceği gibi hormonal değişimler, genetik yatkınlık, kullanılan bazı ilaçlar sonucunda da oluşa-bilir. Bu yüzden kişilerin sağlıklı değerlendirilebilmesi için mutlaka bir deri hastalıkları uz-manına başvurmaları gerekir” diye uyardı.

Güneş lekelerinin, cildin yaşlı görünmesinin de en önemli nedenlerinden biri olduğunu vur-gulayan Dr. Hasan Benar “Güneşe korunmasız yakalanmak, cilt yaşlanmasının ana nede-nidir ve bu durum güneş lekeleri olarak da bilinen diğer uzun vadeli cilt problemlerine yol açabilmektedir. Güneş lekeleri daha çok, el ve yüz gibi güneşi en çok gören cilt yüzeyle-rinde oluşmaktadır” diye açıkladı.

 

“Güneşin etkisiyle oluşan cilt lekeleri önemli sorunlara neden olabilir”

Dr. Benar konu ile ilgili açıklamalarına güneş lekelerinin önüne geçilmesinin nasıl mümkün olduğuna değinerek devam etti. Benar “Erken yaşlanmayı önlemek, güneş hasarı belirtile-rini onarmak hatta bunu tersine çevirmek her zaman mümkündür. Bunun için; günlük ola-rak en az 30 UVA ve UVB SPF içeren cilt bakım ürünleri kullanılmalı, pamuklu, nefes alan ve açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, güneş gözlüğü seçimi modaya göre değil sağlık normlarına göre seçilmeli, güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde cilt doğrudan güneşe maruz bırakılmamalı” diye uyarılarda bulundu.

Güneş kreminin parlak, genç görünümlü bir cildin anahtarlarından birisi olduğunu belirten Dr. Hasan Benar, güneş koruyucuların günlük güneş ışığı alımını azaltarak bağışıklık sis-teminde mevcut bazı hasarları onarabilme şansı verdiğini ifade etti. Ayrıca cildin iyileşme sürecine olumlu katkılarda bulunduğunu da söyleyen Benar, günlük kullanımın uzun süreli cilt kanseri riskini de azaltabildiğinin altını çizdi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.