Gök suya kavuşacak..!

Mürselat suresi 27. ayette yaradan buyuruyor ki; ‘’Oraya sabit dağlar koyduk ve size tatlı sular içirdik’’. İsrail oğullarının, Arapların, Türklerin tarihi kaynaklarında ve Kuran ayetinde bahsedilen ‘Kutsal suyun’ Erzurum’da olduğunu biliyor muydunuz?

 

Yahudilerin ‘Vaad edilmiş topraklar’ dediği alanın kuzey sınırında bulunan Dumlu baba suyu, İncil ve Tevrat’ta da geçer. Anadolu’yu gezen Fransız seyyah Joseph de Tournefort hatıralarında, Dumlu baba için diyor ki; ‘’Fırat ve Aras’ın bulunduğu Erzurum ovası dünya cennetidir. Âdem ile Havva burada yaratıldı. Burası kitabı mukaddeste bahsedilen yerdir’’. İslam kaynaklarında ise; ‘’Eğer Irak ve Anadolu halkı Fırat’ın bereketini ve yararlarını bilseydi, Fırat’ın iki tarafına kubbeler ve duvarlar yapardı. Her afet ve hastalığa yakalanan bu suya girse kurtulur’’ deniliyor.

 

 

Yine bir başka kaynak, Kitab-ı Diyarbekiriyye adlı eserde ise Fırat’ın kaynağı olan Dumlu baba için ‘Âlemin göbeği’ deniliyor. (Detaylar, ‘Cennet suyu içer misiniz?’ başlıklı yazımda). Ne yazık ki o Dumlu baba suyu yıllar önce kapatılmış ve beton kafes içine alınmıştı.

 

Nihayet Erzurum düşünce hareketi öncülüğünde bu esaret sona erdirilerek, ‘Gök ve su’ tekrar buluşturuldu. KUDAKA 2024 yılı destek programına göre; Dumlu dağı suyu ve rekreasyon alanı projesi onaylandı.  Yol iyileştirme çalışmaları, çevre düzenlemesi, yıkıntıların bulunduğu alana zaviye ve Dumlu babaya yürüyüş yolu yapılmasıyla beraber yaz ve yayla turizmine kazandırılması için harekete geçildi.

 

Şayet, çalışmalar profesyonel bir şekilde planlandığı gibi yapılabilirse, aralarında kan ve göz yaşının hiç durmadığı amca çocukları Yahudiler ve Araplar, su molasını Erzurum’daki Dumlu baba’da verecekler..!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Nizamettin 04 Eylül 2024 11:02

    Bir kaç yıla kadar Erzurum her yönüyle dünyanın merkezi olabilir. Daha şimdiden Avrupa kış turizm başkenti seçildi. Artık bu şehri yönetenelrr de ayağa kalksa iyi olur. Halk da titreyip kendine gelmeli. Sizinde dediğiniz gibi Erzurum bence de alemin göbeği olabilr. Fransız seyyah Joseph de Tournefort hatıralarında, Dumlu baba için diyor ki; ‘’Fırat ve Aras’ın bulunduğu Erzurum ovası dünya cennetidir. diyor bence de öyle. Tüm ibreler artık burayı gösteriyor.

  • Mehmet Ali 31 Ağustos 2024 11:04

    Hocam, Erzurum'u biliyoruz.Şehrimiz için yayınlanmış çalışmalarımız var. Evliya Çelebi, Ebubekir Tihranî kimi zaman efsanelere ve rivayete bel bağlar. Diğer kaynaklar da ortada. Kur'an Âyeti'nin Erzurum'a işaret bahsini tefsirlerde ele alan var mı, hadislerde geçtiğini ifade eden bulunuyor mu? Iddialara yaslanan bu tür anlatımlar zamanla kitaplarda yer bulunca tümüyle doğru kabul edilir. Selamlar

  • Üniversiteli 30 Ağustos 2024 19:51

    Ömer bey, desenize yandık, özellikle İsrailoğulları bu suya ulaşmak için her şeyi yapabilir, dadaş filan dinlemezler sonra.

  • Mustafa Cenk 30 Ağustos 2024 15:23

    Memleketimiz için harikulade bir bilgi, özellikle teşekkür ediyorum.Erzurum üç havzayı içerisinde bulunduran, dünyada tek il, üç havza Fırat, Çoruh ve Aras havzası.Atlas dergilerinde o kadar bahsediliyor ki bunun gibi daha çok özellikleri var. Ayrıca, su tesisinin sahiplerini yazsaydınız, kimlere ne amaçla, Nasıl verildiği ortaya çıkardı.

  • Adem 30 Ağustos 2024 12:15

    İsrailiyat hurafeleri orta doğunun canına okudu. Hayatları masal-mitoloji üretmekle geçen topluluklar insanın ve doğanın virüsüdür. Su bizimdir ve bizim kalmalıdır. Şovenist İ... devleti, o suyu yerli bir işbirlikçi firma marifetiyle şişeleyip sırf "kutsal" diye tütsülenmiş vatandaşlarına içirecekti, Erzurum halkı tepki gösterdiği için o iş olmadı. Umarım yine aynı oyun yeniden denenmeye girişilmemiştir. Bu arada suyun, ekmeğin vb. kutsallığı kadim Türklerin inancıdır. İslamiyete göre nesnelerin kutsallığı yoktur. Umarım bu cennet gibi temiz su bizde kalır ve musluklarımızdan akan şu çamurlu şebeke suyunun yerini alır.

  • Erkin 30 Ağustos 2024 10:08

    Mehmet Toygar Özdemir Merakımdan haritada incelemiştim. Bir de baktım ki Fırat diye bildiğimiz su kütlesi taa Erzurum topraklarından çıkıyor.

  • Muhammet Emin 30 Ağustos 2024 09:15

    Haydi bakalım inşallah.

  • Nurullah AVCI 29 Ağustos 2024 22:40

    Erzurum Düşünce Hareketini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum