Kültür-Sanat Haber Girişi : 30 Mayıs 2022 09:56

Erzurumlular Şiire doydu

Erzurumlular Şiire doydu

Erzurum'da, Aziziye Belediyesi ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesince düzenlenen "Ilıca Şiir Şöleni" etkinliğine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

 

İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen programa, yazar ve şairlerden Ali Coşkun Hirik, Ferman Karaçam, İsmail Bingöl, İsmail Kılıçarslan, Hüseyin Akın, Muhammet Hanefi İspirli, Muhammet Nur Doğan, Murat Ertaş, Müştehir Karakaya, Nurullah Genç, Üzeyir İlbak, Vedat Eğilmez ve Yaşar Bayar katılarak şiirlerini okudu.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şiirini okumuştu

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Millet Kütüphanesi’nde okuduğu ‘Beni Yakışına’ adlı şiirin sahibi olan Nurullah Genç de programda, ‘Söyle Bana Hindiba’ isimli şiirini okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cezaevi yıllarında, içinde Nurullah Genç’in de şiirlerinin bulunduğu bir kaset doldurduğunu söylemişti.

 

 

‘Şiir yaşamın sözü ve özüdür’

Programında açılışında konuşan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş, “Şiir bir medeniyetin inanç sistemini, dünya görüşünü, geçmişin gelecekteki nesillere aktarılması ve yaşatılması ve hayatı terbiye etmesi yönüyle ilmihal olan bir yaşamın sözü, özüdür. Şiir otağı, başkenti olan Erzurum’da şiir programı yapmak, kökenlerimizi hatırlamaya çalışmak, böyle bir çalışma yapmak bizi gururlandırıyor. Şiir kimisi için kendini ifade etme aracıdır, kimisine göre tarih yazıcılığıdır, kimisinin hikayesidir, söz saltanatıdır. Bu programın hazırlanmasında emeği olan herkese gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

‘Bu aşk ki adı vatandır, bayraktır, millettir’

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ise, Erzurum’un şiir adına önemli isimler yetiştirdiğini söyleyerek, “Bugün aramızda bulunan birbirinden özel isimler için de özel bir paragraf açmak istiyorum. Onlar şiirin ses kaynakları, onlar gönlümüz ve ruh dünyamıza açılan penceremiz, onlar düşlerimizi, özlemlerimizi, duygularımızı mısralara dönüştüren sesimize ses veren, iz bırakan isimler. Kendilerine hususen hoş geldin diyorum. Erzurum’un tarihsel geçmişi ve zenginliğinden bahsetmeye kalkarsak biliyoruz ki ne cümleler yeter ne de sayfalar kifayet eder, dolayısıyla şu cümlelerin, Erzurum’un hangi anlamı ifade ettiğini anlatmak için yeterli olacağını düşünüyorum. Üzerinde yaşamış olduğumuz bu toprakların her metrekaresinde kan vardır, uğruna gelmiş binlerce can vardır. Bu topraklarda erlik vardır, kahramanlık vardır, tarihin altın harflerle yazılmış destanları vardır. Bu topraklarda aşk, sadakat, bağlılık vardır. Bu aşk ki adı vatandır, bayraktır, millettir. Adı bağımsızlık, hürriyet, istiklal, istikbaldir. Bu topraklar bu sebepledir ki dadaşlara yurt olmuş, yuva kalmıştır. Anadolu’nun kurtuluş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin adımları da bu yurtta ve bu yuvada atılmıştır. Aziziye ilçemize bağlı Ilıca ise tarihimizin izlerini taşıyor ve bu sebeple ki elbette Ilıca, Erzurum demektir. Erzurum’umuzun  üstlendiği bu özel pozisyona dikkat çekmek, ilaveten gençlerimizin milli bilinç gelişimine katkıda bulunmak için Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi ile ortak bir kültürel projeye imzamızı attık. Bugün hem şiire doyacağız hem de gençlerimizin yeteneklerine şahitlik edeceğiz” diye konuştu.

 

 

 

Dereceye giren mektupların sahiplerine ödülleri verildi

Aziziye Belediyesi’nin düzenlediği “Gençler İstiklali ve İstikbali Yazıyor” konulu Ödüllü Mektup Yarışması’nın sonuçları açıklandı, dereceye girenlere ödülleri verildi. TDED Erzurum Şubesi işbirliğiyle organize edilen ödüllü mektup yarışmasında üç lise ve bir de üniversite öğrencisi dereceye girerken, eser sahiplerine ödülleri ise Ilıca Şiir Şöleni’nde verildi.

Erzurum’daki lise, önlisans ve lisans öğrencilerinin toplamda 213 mektupla katıldıkları yarışmada eserler titiz bir değerlendirmeden geçirildi. Jürinin yaptığı değerlendirmenin ardından ödüle layık görülen eserler ve sahipleri ise şöyle sıralandı.

 

İŞTE DERECEYE GİRENLER

Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Eray Akpınar, yarışmanın birincilik ödülünü alırken, Erzurum Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Enes Aslan ise ikinci oldu. Yine Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Elif Taşçı, yarışmada üçüncülüğü elde ederken, mansiyon ödülünün sahibi ise, İbrahim Hakkı Fen Lisesi öğrencisi Hülya Coşkun oldu.

 

ÖDÜLLERİ TÖRENLE VERİLDİ

“Gençler İstiklali ve İstikbali Yazıyor” konulu yarışmada dereceye girenlere ödülleri Ilıca Şiir Şöleni’nde verildi. Yarışmanın birincisi olan Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Eray Akpınar, ödülünü ve hediye çekini Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ve İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz’un elinden aldı. Yarışma ikincisi olan Erzurum Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Enes Aslan’ın ödülünü ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ile TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş verirken, üçüncü olan Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Elif Taşçı ise, ödülünü Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Murat Güven’den aldı. Yarışmada mansiyona layık görülen İbrahim Hakkı Fen Lisesi öğrencisi Hülya Coşkun’un ödülünü de, TDED Kadın Komisyon Başkanı İstek Bulut verdi.

 

ÖDÜL TÖRENİ HATIRASI

Ödüllü eserlerin sahibi olan öğrenciler, okul idarecileri ve öğretmenleriyle birlikte bol bol hatıra fotoğrafı çektirirken, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan da, dereceye giren öğrencilerle birlikte poz verdi. Aziziye Belediye Başkanı Orhan, “Yarışmamızda ödüle layık görülen öğrencilerimizi, hocalarını ve okul idarecilerini tebrik ediyor, kutluyorum. Yarışmamızın paydaşı olan TDED Erzurum Şubesi’nin Başkanı Murat Ertaş ve yönetimine de sergiledikleri işbirliği için teşekkür ediyorum” dedi.

 

Programa Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Biber, Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan, İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz,  Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş, kurum amirleri ve gençler katıldı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Taha Tuğlular 23 Haziran 2022 11:00

    Şiir okumak başarı değil. Başarı, pazar günü yapılan YKS'deki iller bazındaki başarıdır. Ne haber, Erzurum, bu sıralamada 53. sırada kaldı. Hangi illerin üstünde yer aldı? Ardahahn, Ağrı, Muş, Bingöl vb. illerin üstünde. Erzincan bile, Erzurum'un üstünde. Bu işin amirleri bunu nasıl izah edecekler? Neden çalışıp tedbir almadılar? Yazık değil mi bu şehrin çocukların? Ey yöneticiler!..Sizler bir boyunca ne yaptınız ? Neden bu şehir YKS'de sınıfta kaldı. Neden başarı yollarını çalıştırmanız, neden, neden. Hele bakınız ki 1. Ligde, Bandırma gibi kucucuk bir ilçe final oynuyor da Erzurum burada yok. YKS'de sınıfta kaldı. Neden bu şehrin sahibi yok? Bu ülkede 67 il varken Erzurum eğitimde 15. 16. sıralarda idi. Şimdi sondan 28. sırada. Kim cevap verecekse çıksın bunu Dadaşlar diyarına, bu ülkenin bu şanlı serhat şehrine izah etsin. Ne günlere kaldık.

  • Dadaş Eşref 30 Mayıs 2022 10:43

    Bunlar şiirlerini okudular ya bütün vatandaşlar gıdalarıni alarak karınlarıni doyurdular. Hani derler ya " Aç karın salın ha salın".