Şehirlerin hikâyeleri, efsaneleri, masalları, türküleri, manileri ve şehri özetleyen edebi eserleri, maddi yapıları vardır.
Bu anlamıyla Erzurum dünyada bu özellikleri üzerinde taşıyan ender şehirlerden biridir. Ancak bu özellikler anlatılırken birazda hamaset katılınca doğrular unutulmakta, yanlışlar doğruların yerini almaktadır.
Bunlar gibi pek çok yanlış vardır. Bunların düzeltilmesi gerekir. Her kim bu konuları anlatıyorsa lütfen bu hatalara düşmemeli ve doğruları anlatmalıdır.
Değerli kardeşim inan ben araştırmalarım sonucu yazdım. Erol Bey benim arkadaşım. Hiç bir kimse Erzurumun kurtuluşunda kadın olduğunu yazmaz. Sözü geçen Savaş 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşıdır. Bunun dışında yazılanlar doğru değildir. Bilgilerine.
Hocam, siz Nene Hatun kurtuluş savaşında yoktur, hiçbir kayıtta adı geçmez diyorsunuz. Büyük tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı, Abideleri ve Kitabeleri ile Erzurum Tarihi, adlı eserinin, 651. sayfasında Nene Hatun gibi, birçok Türk kadınının bu savaşlara katıldığını yazıyor. Ayrıca , Sayın Hocamız, Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, kurtuluşun 100. yıl adlı eserinin, 175. sayfasında, Sırtlarında un taşıyan mektepli çocuklar , başlığında , mektepli çocukların savaşa katkılarını anlatır. Siz emekli bir fizik öğretmenisiniz. Size mi inanalım, yoksa duayen Türk tarihçi Konyalı' ya mı, tabii ki ona. Size mi yoksa Kürkçüoğlu hocamıza mı tabii ki ona. İnanın siz biraz araştırma yapın, dikkatli olun, öyle yazın. Tarihi iyi anlatın.