‘’Her kim Erzurum’dan vergi alırsa, Allah’ın ve peygamberin laneti üzerine olsun’’ der Osmanlı padişahı IV. Mehmet. Lala paşa caminin girişindeki kitabeye de yazdırır. Aradan yıllar geçer. Torunlar iş başına geçer ama hepsi de güler geçer… Oysaki asıl komik olan milyonu aşan Erzurumlunun ülkenin batısına göç etmesidir.
1984 yılında Erzurum’a gelen Gaziantep ticaret odası başkanı, ‘’Hedefimiz önümüzdeki 20 yılda Erzurum gibi olmaktır’’ der. 2 bin yılında nüfusu 1 milyona dayanan Erzurum, her geçen yıl buz gibi erimektedir. İklim şartları en başlıca etmendir. Çünkü Erzurum kışları çok sert geçmekte ve hayat donmaktadır. Şehrin siyasetinde yer alanların görmezden geldikleri bu durum, şehrin kenar mahalle statüsüne düşmesine neden olmaktadır.
Zaman zaman cılız bir sesle dile getirilen pozitif ayrımcılık söylemleri, bırakın Ankara’yı Aşkale’yi bile öteye geçmiyor. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, vatanın borçlu kaldığı Erzurum, herkes için uzak ve zor şehir. Bugün Erzurum, Cağ kebap yenilip, Ramazan ayında oruç tutmak için gelinen bir yer olmak dışında kimse için bir şey ifade etmiyor.
Özellikle Aralık-Ocak-Şubat-Mart ayları Erzurum için zulüm aylarıdır. Isınma, barınma, ticaret, ekonomi ve sosyal hayat adeta buz keser. Ülkenin her tarafında ceketle, elektrikli ısıtıcıyla geçirilen kış, bizde cepleri boşaltır, yaşama sevincini bitirir. Bugün Erzurum’da herkesin aklında sıcak iklimlere göç etmek vardır. İnanmayan çıksın sokağa ve rastgele önüne çıkana sorsun.
Hz Ali derki; ‘’Devletin dini adalettir’’. Yapılacak birkaç kalemdeki ayrıcalıkla Erzurum’da adalet sağlanabilir. Aralık-Ocak-Şubat aylarında ısınma giderleri sıfırlanacak bir kent, bu kadar soğuk olmaz. 2024 yılında vergi tahsilâtı yurt genelinde yüzde 71 iken, bu oran Erzurum’da yüzde 74 oldu. Ve ilk on içerisindeydi. Kış aylarında vergi alınmazsa, bu şehrin ayağa kalkması kaçınılmaz olacaktır. Aksi halde herkesin üstünde bu şehrin hakkı kalacaktır.
Kombinin derecesini yükseltirken, aklıma Allah resulünün, ‘’Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’’ sözü geldi. Memleketin buzunu göremeyen, anlatamayan, kıramayan herkes bu sözün muhatabıdır bilesiniz..!
*** Erzurum kışları haftaya CUMA günü devam edecek..!
Bu mevzuyu iktidar siyasileri değil de muhalefet siyasilere dile getirse üstüne gitseler olabilirliği var AKP vekilleri bu konuyu dile getiremez. Ancak muhalefetinde Erzurum'da vekili yok. O yüzden kulak ardı ederler. Misal CHP bir kaç defa gündem yapsa belki de hallolur.
Erzurumluların hep bir ağızdan destek olacaklarını sanmıyorsun değil mi? Eğer böyle bir düşüncen varsa üzüleceksin derim. Kimse umursamaz, kimde haklısın bile demez. Okumayan araştırmayan bir toplumda birlikten beraberlikten bahsediyorsun, üzgünüm kardeşim.
Bence Erzurum'un en önemli sorunu. Bu konu eniyle boyuyla tartışılmalı hak ve adalet sağlanmalı. Bence ortada büyük bir adaletsizlik var
Haklısınız en azından kış aylarında bir denemeli. Bencde şehri ayağa kaldırabilir. Hakikaten de çekilir çile değil. Tüm Erzurumlular bu konuya odaklanmali. Gaziantep ticaret odası başkanınin sözleri çok dikkat çekici. Tebrik ederim. Keyifle okudum. Haklısınız
Doğru diyorsun Ömer bey. Şartlar eşitlenmeli, adalet sağlanmalı. Madem vatan borçlu kalmıştır tahsilat yapılmalıdır. Erzurum sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve tüm halk bu konuda birlik olup bu konuya odaklanmalıdır. En azından dediğin gibi kış aylarında ayrımcılık yapılabilir. Cümlelerine aynen katılıyorum.
Sabah saatleri araba buz topuna dönüyor ve eliniz buz tutmuş olan direksiyona yapışıyor... Bu yörede yaşamak ve hizmet etmek için indirimli yakıt , üstüne para , hatta yalvarmaları gerek
Devlet kurumları ve lojmanlarındaki konfor , hali vakti yerinde halkın ekosisteminde yok ! .. Bugün kurumlar , fakülteler yurtlar sıcacık... sorun yok.. ama bunun dışındaki mekanlar ısınma konusunda ciddi baskı altında... her binanın kapalı otoparkı yok mesela.. Binaların çatılarından düşen kar ve buz kütleleriyle mücadele , yürürken düşme riski dışında araçların karını buzunu temizlemek ısıtmak da ayrı bir mücadele... Ben Ispartaya kurum temsilcisi olarak gittiğimde fakülte koridorlarının soğuk olduğunu gördüm. Sadece sınıfları ısıtıyoruz dediler. Koridorlar sokak gibiydi.. Yakıttan tasarrufa bu kapsamda da başlanmalı. Üniversitede pandemi ve sokağa çıkma yasağı döneminde bile binalar sımsıcaktı. Kontrollü ısıtma düzeni sağlanarak, halkın elektirk ve ısınma giderlerine kolaylık getirilmeli. Halkımız bu amaçla güçlendirilemlidir.!