Gündem Haber Girişi : 16 Temmuz 2024 14:15

Erzurum meydanlara akın etti

Erzurum meydanlara akın etti

Erzurum'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsamında çeşitli programlar düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi'ni ellerinde Türk bayraklarıyla dolduran vatandaşlar, 15 Temmuz şehitlerini anmak için bir araya geldi.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Kur'an tilaveti ve İl Müftüsü Dr. Rüstem Can tarafından şehitlerimiz için okunan hatimlerin duası ile devam etti. Mehteran takımının gösterisinin ardından programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dev ekranda ulusa sesleniş konuşması canlı olarak yayınlandı.
Ardından Cumhuriyet Caddesi’ni dolduran kalabalığa seslenen Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 15 Temmuz’un kahramanlığın ve ihanetin aynı anda yaşandığı gece olduğuna dikkat çekti.


50 yıllık sinsi planın deşifre olduğu gecenin adının 15 Temmuz olduğunu ifade eden Vali Çiftçi, şöyle konuştu:

“15 Temmuz’un sekizinci yılını hep beraber idrak ediyoruz. Bu vesileyle Allah devletimize, milletimize böyle acı günler, geceler yaşatmaması niyazımı yinelemek istiyorum. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. 15 Temmuzla ilgili Cumhurbaşkanımızın gayet kuşatıcı bir konuşması oldu. Ben de kısa bir konuşma yapıp sözlerimi tamamlamak istiyorum.
Muhterem davetliler 15 Temmuz milletimiz açısından ne ifade ediyor, ne anlama geliyor, onu kısaca açıklamak istiyorum. 15 Temmuz; ihanet ve kahramanlığın aynı anda yaşandığı gecenin adıdır. 15 Temmuz; tam 50 yıl boyunca sinsice kuşattığı, sızdığı devleti fiilen ele geçirmek isteyen hain terör örgütünün tüm planlarının deşifre olduğu ve milletin çelikten göğsüne çarparak paramparça olduğu gecenin adıdır. Yine15 Temmuz; ülkemizin asla işgal edilemeyeceğini ve tüm dostun düşmanın bir kez daha anladığı gecenin adıdır. 15 Temmuz; “Bize Allah yeter.” diyen bir milletin; tüm devletlerin sinsi planlarını ve emellerini çöpe attığı gecenin adıdır. O gün 250 şehidimiz, yüzlerce gazimiz unutulmaz bir destan yazdı. Önceki darbelerin aksine milletimiz hem iradesine hem istikbaline hem de istiklâline sahip çıkmış oldu.
Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla meydanlara, sokaklara akın eden milletimiz; menfur girişime dur dedi.”

 

 


“Asıl Amaç Ülkemizin İşgali ve Haritadan Silinmesi Projesiydi”

15 Temmuz da asıl amacın ülkemizi haritadan silmek olduğunu dile getiren Vali Çiftçi, konuşmasına şöyle devam etti:

“15 Temmuz aslında ne bir darbe girişimi ne de ihtilal teşebbüsüydü, o gecenin bundan daha öte bir anlamı vardı. 15 Temmuz’un asıl anlamı ülkemizin işgali ve ülkemizin haritadan silinme projesiydi. Malumlarınız darbeler yönetimi devirmek için yapılır, el değiştirmek için yapılır. 15 Temmuz, bunun ötesinde bir şeydi. Darbelerde sivil iktidarlar eğer darbe başarılı olursa iş başından uzaklaştırılır, yerine askeri vesayet odakları gelir. 15 Temmuz aslında bir ihtilal teşebbüsü de değildi. Çünkü ihtilaller sistemi kökten değiştiren hareketlerdir. 15 Temmuz’da yapılmak istenen ülkemizin, milletimizin tamamen işgal edilmesi ve ülkemizin haritadan silinmesi teşebbüsüydü. Eğer 15 Temmuz gerçekleşmiş, başarıya ulaşmış olsaydı bugün Türkiye diye bir devlet olmayacaktı. Ülkemizin yerinde başka devletler olacaktı, bunun akabinde de aynı Suriye’de olduğu gibi bir iç savaş ve kaos hüküm sürecekti.
Muhterem Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, milletimizin feraseti ile Allah’ın yardımıyla da bu teşebbüs akamete uğradı ve milletimiz için devletimiz için düşünülen bu teşebbüs yarım kaldı. Bu yüzden 15 Temmuz’u unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Çünkü atalarımız ‘Su uyur düşman uyumaz.’ derdi. Zor bir coğrafyada yaşadığımızı biliyoruz. Bu coğrafyada yaşamak için bir bedel ödemek gerektiğini biliyoruz. Şehitlerimiz kanlarını, canlarını feda etmekle, kahraman gazilerimiz canlarını ortaya koymakla bu bedeli ödemiştir. Allah kendilerinden razı olsun. Cahit Külebi’nin ‘Yurdum’ diye bir şiiri var. Şair, ‘Ağladığım senin içindir/Güldüğüm senin için/ Öpüp başıma koyduğum/Ekmek gibisin.’ diye sesleniyor. Vatanımızı o gece düşmanlar işgal etmesin, düşman çizmeleri altında vatanımız çiğnenmesin diye kanlarını, canlarını feda eden 250 şehidimizi, rahmetle yâd ediyorum. Allah hepsine gani gani rahmet eylesin. Allah şehadetlerini kabul etsin; kahraman gazilerimize hayırlı, uzun ömürler diliyorum. Vefat edenlere de Allah rahmetiyle muamele eylesin. Tekrar sizleri hürmetle muhabbetle selamlıyorum. Hepinize hayırlı geceler diliyorum, Allaha emanet olun.”

Programa Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, önceki dönem İçişleri Bakanı ve Ak Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Mehmet Emin Öz, Abdurrahim Fırat, 9’uncu Kolordu Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Metin Düz, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, şehit aileleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program kapsamında gerçekleştirilen 15 Temmuz Şehitleri Sancak takdiminin ardından tören sonunda 15 Temmuz şehitlerinin yakınları ve gazilerine protokol tarafından plaket takdimi yapıldı. Türkiye geneli 90 bin camide eş zamanlı okunan selanın okunmasıyla program sona erdi.

 

 

 

 


 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.