Erzurum Haber Girişi : 23 Temmuz 2022 17:52

Erzurum Kongresi’nin 103. yılı kutlandı

Erzurum Kongresi’nin 103. yılı kutlandı

Erzurum Valisi Okay Memiş, "Mete Han’la başlayan devlet ve millet olma şuuru; Malazgirt, Mohaç, Sakarya, Büyük Taarruz ve 15 Temmuz ruhuyla, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Pençe-Kilit Operasyonlarıyla sürmektedir. Ne mutlu ki Ulubatlı Hasanlar, Nene Hatunlar, Ömer Halisdemirler aramızdadır." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı tarihi Erzurum Kongre’si 103. yılında kentte coşku ile kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarih kongremizi ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.” sözleriyle önemine dikkat çektiği Erzurum Kongresi, 103. yılında düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Havuzbaşı Kent Meydanı’nda çelenk sunumlarıyla başlayan etkinliklerde protokol, kongrenin düzenlendiği tarihi binaya kadar kortej eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

 

 

Tarihi bina önündeki törene; Sağlık Eski Bakanı Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ, İçişleri Eski Bakanı Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, kongreye katılan delegelerin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

 

“Emperyalist ülkeler, ülkemiz üzerindeki emellerini değiştirmemiş”

Açılış konuşmalarıyla devam eden programda Vali Okay Memiş, Türk tarihinin önemli sayfalarından biri olan Erzurum Kongresi’nin 103. yılını idrak ettiklerini söyledi.

Kongrenin 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında gerçekleştirildiği hatırlatan Vali Memiş, “On dört gün süren toplanış şekliyle bölgesel ama alınan kararlarla ulusal nitelik taşıyan Erzurum Kongresi, Millî Mücadele’mizin yönünü şekillendirmiştir.” dedi.

Kongrede alınan karalarla her türlü işgal ve bölünme projesine karşı çıkıldığını dile getiren Memiş, “Manda ve himaye tasarıları reddedilmiş, tam bağımsızlık vurgusu yapılmıştır. ‘Kuvâ-yi Milliye’yi tek kuvvet olarak tanımak ve millî iradeyi hâkim kılmak esastır.’ düsturuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Erzurum Kongresi’nin üzerinden 103 yıl geçmiş bulunmaktadır. Aradan geçen bir asra rağmen emperyalistler, ülkemiz üzerindeki emellerini değiştirmemiş 15 Temmuz’da olduğu gibi devam etmiştir. Ancak aziz milletimiz vatanımızın bölünmez bütünlüğü için tarihinden aldığı güçle iman dolu göğsünü siper etmiş ve bütün bu girişimleri akamete uğratmıştır. Dolayısıyla Mete Han’la başlayan devlet ve millet olma şuuru; Malazgirt, Mohaç, Sakarya, Büyük Taarruz ve 15 Temmuz ruhuyla, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Pençe-Kilit Operasyonlarıyla sürmektedir. Ne mutlu ki Ulubatlı Hasanlar, Nene Hatunlar, Ömer Halisdemirler aramızdadır. Onlardan aldığımız güçle bizler de Erzurumlular olarak dün olduğu gibi bugün de istiklalimize ve istikbalimize sahip çıkarak, var gücümüzle çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz.”

 

 

 

“Erzurum Kongresi bir umut ışığı oldu”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise tarihi Erzurum Kongresi’nde söylenenleri bugün de tekrar ettiklerini belirterek, "Biz doğu illerimizde Türk siyasi varlığını ve hâkimiyetini asla bırakmayacağız. Bunu PKK’da çok iyi bilsin, buna yeltenmeye çalışan başka oluşumlar ya da onlara sahip çıkan yabancı güçler de." dedi.

Erzurum Kongresi'nin öneminden bahseden Varank, "O gün, herkesin zihnine milli sınırlar içerisinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı kazındı. O gün, manda ve himaye isteyen hainlerin yüzüne Türk milletinin hiçbir zaman bağımlılık altına girmeyeceği haykırıldı. O gün, Türk milletinin her zaman olduğu gibi bu işgal girişimine karşı da topyekûn savaşacağı teyit edildi. Bunların hepsinden öte, ümidini kaybetmeye başlamış milletimiz için Erzurum Kongresi bir umut ışığı oldu. Bu manada Erzurum Kongresi bir milletin şahlanış hikâyesidir." şeklinde konuştu.

 

Tarihi kongre canlandırıldı

Kongre binası önünde Mustafa Kemal Atatürk ile Rauf Orbay ve Hoca Raif'i canlandıran oyuncuların bulunduğu fayton karşılandı. Devlet Tiyatroları oyuncularının kongre başlangıcını sahneledikleri anları davetliler büyük bir dikkatle izledi. Kongrenin temsili canlandırılması sonrası Kazım Karabekir'i canlandıran oyuncu Türk Bayrağı’nı Bakan Varank ve Vali Memiş’e teslim etti.

Etkinlikler, kongre salonunda devam etti. Protokol ve delege yakınlarının oturduğu salonda tiyatro oyuncuları tarihi kararların alındığı toplantıyı sahneledi.

 

Kongre binası önünde düzenlenen etkinlikler, halk oyunları ve mehteran gösteri ile son buldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.