Erzurum'dan Pasinler'e

11 Aralık Cumartesi saat 13. Dadaş sineması önünde toplanan Erzurum Kalkınma Vakfı üyeleri Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli beyin çağrısına uyarak tarihi ilçemize bir gezi gerçekleştirdi.

Pasinler Türk Tarihi için önemli bir yer olmanın ötesinde Şair Nefi'nin, İbrahim Hakkının, Alvarlı Efenin, Reyhanının doğduğu, Aşık Kerem'in Aslısını aradığı kahvelerinde türküler söylediği topraklardı.

Aracımız Karskapı'dan Pasinler'e giderken beyaz örtüsüne bürünmüş Paşapınarı, Laleli, Hamam Deresi güzergâhından geçerek Pasin Ovasına çıktığında beyaz örtüden eser kalmamış sanki pastırmacı yazı yaşayan Hasankale'ye doğru gidiyorduk.

Araçlarımız Pasinler Belediyesi önünde park ettiğinde Ahmet Dölekli Bey kafileyi karşılamış ilk olarak meclis toplantı salonuna geçilerek Pasinler'de Belediye tarafından yapılan hizmetleri anlatarak kafileye hoş geldiniz, safa geldiniz diyerek misafirperverliğini gösterdi.

Ervak Başkanı Erdal Güzel ziyaret sebeplerini açıklarken Ervak'ın gerçekleştirdiği Sultan Sekisi toplantılarını özetleyen konuşmasından sonra kürsüye gelen Doç. Dr. Mevlüt Hasankale'nin tarihini, 1048 yılında Türklere Anadolu kapılarını açan Pasinler Savaşını anlatarak ilçenin önemini vurgulamasından sonra kürsüye Prof. Dr. Faris Karahan geldi. Karahan ilçenin peyzaj mimarlığı, bitki örtüsü, turizm için önemini vurgulamasından sonra Tarımsal Araştırma Müdürlü Dr. Şerafettin Çakal beyin konuşmasında ilçe topraklarının, su varlığının, tohumculuğa üs olabileceğini ifade ederek ilçenin tarımsal anlamda büyük potansiyelinin olduğunu belirterek yerel yöneticilerin çok gayret etmesini ifade etti.

İlçenin evladı olan Prof Dr. Kemalettin Kara söz alarak toplantının hayırlara vesile olmasını diledi. Pasinler ovasının tohumculuk için önemli olduğunu Ay Çiçeği, Patates üretiminin ilçe ve ülke için önemini belirttikten sonra özellikle vadilerin, yaylaların hayvancılık açısından taşıdığı önemin iyi değerlendirmesini istedi.

Günün son konuşmasını mesai arkadaşım Köksal Selçuk yaptı. Selçuk aslında ilçenin ve ülkenin en önemli probleminin nitelikli göç vermesinden kaynaklandığını açık ve net ifade etti. Köksal İlçede yerli ailelerin, yerli esnafların sıkıntı çektiğini, devletin yanlarında yer almadığını, özellikle ilçeye göç yoluyla gelenlerin kültürel, ekonomik, sosyal dayanışma ruhuna zarar verdiğini, ilgililerin bukonuda mutlaka tedbirler alması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından yeni yapılan Termal Otele geçildi. Burada yenilen yemekten sonra Belediye Başkanı Ahmet Dölekli Otel hakkında bir bilgi vererek, yeni yaptırılan aile kabinlerinin gezilmesini isteyerek kabinlerin bulunduğu yere geçildi.

Aile kabinleri gerçekten güzel tasarlanmış, saunası, istirahat yeri, mutfağı, lavabosu, yataklarıyla çok rahat kalınabilecek, kaplıca hizmeti alınabilecek bir şekilde donatılmış olması misafirler tarafından takdirle karşılandı.

Kafile bundan sonra yeni yaptırılan yüzme havuzlarını dolaştı. Hakikaten yeni şekliyle hizmete açılan bu yerler umarım ilçeye sosyal, kültürel ve ekonomik katkılar yaparak ilçedeki göçü tersine çevirir.

Bu güneşli günün akşamında kafile Erzurum'a dönerken gözelerden mutluluk akmaktaydı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Sabri ÇELİK 12 Aralık 2021 16:24

    Erzurumlunun erzuruma faydası yoktur Ata sözü 1 bence termal kültürü ve tanıtımı yılarca ihmal edildi 2. Termal suyuyla kışın bile seracılıkta müthiş gelir elde edilirdi bence yapan yok 3 termal otel işletme ve kulanım hizmeti yetersiz ve eksik Örnek yalova termal oteleiri baz alınmalı 4 termal iyi işletilirse turizim ve şehire müthiş değer katar Erzurumdaki hayvancılık tarım yayla akar su ve yer altı kaynaklar bence iyi yönetilmiyor