Erzurum'da Un Meydanı

Şehirlerin ruhunu tarihinde yaşanan sosyal, ekonomik, kültürel vakalar oluşturur.Erzurum bu anlamıyla örnek şehirlerden biridir.
Tarihte yerli ve yabancı seyyahların yazdıkları, halk hikayelerinin nesilden nesile aktarılması, aşıklık geleneğinin devam ettirilmesi bunlardandır.
Bir zamanlar kalenin kuzey tarafında kuzeye açılan bir kapı vardı. Bu kapıya Gürcü Kapısı adı verilmişti.
Kapının kuzey tarafı yeşil bostanlarla dolu, sebzelerin yetiştirildiği bir tarım bölgesiydi. 
İşte bu bölgenin kaleye bitişik yerine 1606 yılındaki yeniçeri isyanı sonucunda halk ile askerlerin arasında kavga çıkınca  Zağarcı Ali Ağa bugünkü halkın Gürcü Kapı Camisi olarak bildiği fakat aslında Zağarcı Ali Ağa Camisini yaptırdı. İşte bu caminin etrafındaki alana halk "Un Meydanı" adını verdi.
Köylerde özellikle Eylül ayında buğdaylarını öğütüp un haline getiren köylüler kağnı arabalarıyla buraya getiri ve şehir ahalisine satarlardı. Alan veya meydan ismini buradan almıştı.
Zamanla şehir genişlemiş özellikle en refahlı zamanı olan 17 ve 18. Yüz yılda Zağarcı Ali Ağa Camisinin biraz kuzeyine  Topçuoğlu bir cami yaptırmış, ilerleyen yıllar insanlar bu camiye de "İhmal Camisi" adını vermişlerdi.
Mart 2022 tarihinde Erzurum Büyük Şehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm çerçevesinde Gürcü Kapı Cami etrafını yıkarak Tarihi Un Meydanına yeni ve güzel bir peyzaj uygulayarak şehre yeni bir kent meydanı kazandıracak. Şimdiden hayırlı olsun.
Böylece şehrin merkezindeki bu eski, perişan, mimari hiç bir özelliği olmayan yapılar yıkılarak Ali Ağa Cami ve İhmal Camii birleştirilmiş olacaktır.
Emeği geçenlere teşekkür ederim.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Şeref özyazıcıoğlu 03 Nisan 2022 13:22

    Bu güzel ve faydalı bilgiler için teşekkürler