Ahilik Haftası Erzurum’da düzenlenen törenlerle kutlandı.
Tarihi Yakutiye Medresesi önünde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi şehir tiyatro ekibince temsili "Şed Kuşanma" töreni gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin organize ettiği etkinliklerde ilk olarak Mehteran Takımı mini bir konser verdi. Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Oda Başkanları, Esnaflar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı organizasyonda açılış konuşmasını ESOB Başkanı Rasim Fırat yaptı.
Ahiliğin Anadolu'da yaşayan halkı, çeşitli meslek alanlarında hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen, bir insanlık sanatı olduğunu kaydeden Başkan Fırat, “Bu kurum, zamanla tüm Anadolu'da kabul görmüş bir sosyo -ekonomik düzen olarak Selçuklu ve Osmanlı'nın devlet felsefelerinin yapı taşlarından biri haline gelmiştir. Ahi ahlakı Müslüman, Hristiyan, Musevi ve tüm Anadolu’da yaşayanlara mutluluk veren, huzur ve refah sunan bir ahlak, bir yaşam tarzı olarak kabul görüyor ve benimseniyor. Bu ahlak topluma egemen oluyor “futuvet ehli” denen güvenilir, toplumlarına saygılı ve faydalı, insanlığa ve topluma hizmet etmeyi kendilerine amaç edinmiş insanlar yetişiyor” dedi.
AHİLİK; MEDENİYET TARİHİNE EN BÜYÜK ARMAĞANDIR
Medeniyet tarihine kültürün armağan ettiği birçok değer olduğunu anımsatan Vali Okay Memiş ise bu değerlerden birinin de Ahilik olduğunu dile getirdi.
Ahilik kurumunun Anadolu'da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettirdiğini ve Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim ettiğini belirten Vali Memiş, “Temelleri 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Anadolu'da atılan Ahilik teşkilatı; Türk insanının mesleğini, sanatını, mertlik, dayanışma ve güzel ahlak ile bütünleştiren, milli birlik ve bütünlük anlayışıyla asırlar boyu toplumda düzeni sağlamaktadır. Üretici-tüketici ilişkisini en iyi şekilde düzenlemeyi amaç edinen kültürel, sosyal ve ekonomik oluşumdur. Fazileti ve çalışkanlığı esas alan Ahilik Teşkilatı Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Değişen sanayi ve ticaret hayatına rağmen ön gördüğü erdemlerle Türk Milleti'nin karakterini ortaya koymaktadır” dedi.
Vali Memiş ayrıca Erzurum'un Ahilik kavramının beşiği kentlerden biri olduğunu vurgulayarak, “Bu yansımayı bugünkü esnafımızda görmek mümkün. Çok iyi, işini bile, ahlaklı bir esnaf kesimimiz var” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi İbrahim Erkal Kültür Merkezi oyuncuları Ahilik geleneğini canlandırırken, ESOB tarafından seçilen Yılın Ahisi Fevzi Polat'a, Yılın Kalfası Tolgahan Efe'ye ve Yılın Çırağı Oğuzhan Muslu'ya plaket ve beratları verildi. Törenin ardından vatandaşlara Ahilik Pilavı ikram edildi.