Erzurum ekonomisinin canlanması ve verilen göçü durdurabilmemiz için yeni nesil meslek ve sektörlere ihtiyaç var.
Erzurumlu göç ediyor, şehir sosyo-ekonomik ve kültürel olarak kan kaybediyor. Erzurum’daki göç sorununun birçok sebebi vardır.
Ekonomik hareketsizlik, alt yapı yetersizliği gibi etkenler göçün nedenleri arasında yer almakta.
Zaten Erzurum da son yıllarda bitme noktasına gelen canlı hayvan varlığı ile tarımsal üretimde yaşanan sorunlar kendi durumunu gözler önüne sermektedir.
Köylü artık bağından bahçesinden ümidini keserek yeni ve belirsiz arayışlara girmiştir. Bu durumun ortadan kaldırılması için göçe sebebiyet veren unsurların ortadan kaldırılması artık elzem hale gelmiştir. Şehrin seçilmişlerinin, atanmışlarının, STK’ ların yanı sıra Üniversite kenti olan ilimizde akademisyenlerin de bu gerçeklerle bir an önce yüzleşerek bu sorunların çözülmesi ve göçün durdurulması için gereken adımları sağlam atmaları ve çözüm bulmaları gerekiyor.
Erzurum’da göçü önleyebilmek için yeni nesil iş sektörlerine ihtiyacımız var üniversite kenti olan kentimizde Üniversite ve Sanayii el ele vererek yeni projelerle istihdam ve üretim artışı sağlanabilmesi için hem yeni nesil mesleklere, hem de yeni sektörlere ihtiyaç duyulmaktadır, Bu eksiklerin giderilmesi ilimiz ve bölge değil, ülke ekonomisine katma değer kazandıracaktır.
Bugün dünyaya baktığımızda sektör çeşitliliğinin fazla olduğu ülkelerin daha çok geliştiğini, ekonomilerinin daha güçlü olduğunu görmekteyiz.
Sektör çeşitliliği demek, girişimciliğin önünün açılması, istihdamın artması, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi demektir. Bu anlamda bölgemizde yeni sektörlerin açılması konusunda daha fazla çaba harcamak zorundayız. Erzurum’daki üniversitelerde, özellikle farklı mühendislik alanlarında yeni bölümlerin açılması ve öğrencilerimizin müteşebbis olarak yetiştirilmesi ile birlikte Ülkemizdeki ve ilimizdeki işsizlik ve katma değeri düşük ürünün sorununun; yeni oluşturulacak sektörlerle, yeni nesil mesleklerle giderileceği inancındayım
Bunun için eğitim sistemimizin bu yeni ihtiyaç modeline göre şekillenmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle son günlerde Erzurum da yıldızı parlayan yazılım mühendisliği, Alternatif Enerji Mühendisliği ve Sibernetik Mühendisliği, gibi yeni nesil mühendislik dalları açılması bir çok kişiye istihdam alanı sağlayacaktır.
Bilgi ve teknolojinin hızla gelişip yaygınlaştığı günümüz Türkiye’sinde, üretilen mal ve hizmetlerin sürekli değiştiğini, buna karşın mevcut meslek gruplarının kendini geliştiremediğini Bu anlamda yeni nesil bölümler açılması, büyük önem taşımaktadır.
Aynı zamanda sanayi ve ticaret kenti olan Erzurum Medikal, makine, enerji ve bilişim gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretildiği sektörlere daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni sektörler, hem bölge, hem de ülke ekonomimize çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Şehrimizde sektör ve ürün
çeşitliliğinin arttırılması ve girişimcilerin yeni sektörlerle tanıştırılması, üniversitelerimizde yeni nesil dalların açılması konusunda ihtiyaç vardır.
Geleceğe yönelik olarak Erzurum da bulunan her iki üniversitemizde yeni nesil bölümlerinin açılması için bir an önce çalışmalara başlamaları elzem olmuştur.