Eğitimde sınıfta kaldık..!

Geçtiğimiz ay LGS sonuçları, bu ayda YKS sonuçları açıklandı. Binlerce genç yıkıldı, aileler verdikleri paranın, ettikleri emeklerin boşa gittiğini gördü.

 

Aileler çocuklarının geleceği için her türlü fedakârlığa katlanıyor ama ne yapıyorlarsa tersi oluyor. LGS sonrasında olduğu gibi YKS sonrasında da evlere ateş topu düştü. Öyle popüler, yüksek puanlı, çok şampiyon çıkaran okullar var ki, mezunlarının yarısından çoğu girecek okul ve çalışacak iş bulamıyor. Şimdi moda gri yakalılar… Misal cağ kebap ustası. Maaşı kaç lira dersiniz? 50-60 bin lira.

 

TYT son sınıf öğrencilerinin girdiği sınavda doğru cevap sayıları tam bir hayal kırıklığı. 40 Türkçe sorusundaki net sayısı 21, yine 20 sosyal sorusundaki net 9, 40 matematik sorusundaki net 7, 20 fen sorusundaki net ise 3..! AYT’de durum çok daha vahim. Üstelik sınava başvuran 300 bin aday sınava girmemiş, 60 bin öğrenci de sıfır çekmişken.

 

YKS’de en başarılı iller Ankara, Konya ve Antalya olurken, memleketim Erzurum 53. sırada yer almış. Erzurum’da 16 bin 621 kişinin girdiği YKS’de, 13 bin 205 kişi sınavı kazanmış. LGS’ de ise İbrahim Hakkı ve Necmettin Erbakan Fen liseleri en başarılı liseler olarak ülke sıralamasında yer almış. Kuvvetle muhtemel ki, bir iki yıla kadar Oltu ve Horasan Fen liseleri de listeye girecek. Ya diğerleri?

 

 

Gelinen noktada akla gelen soru şu; Fen ile meslek lisesi mezunlarının aynı sınava girmesi ne kadar doğru? Bir başka soru da sınav başarısı yüksek ama mezuniyet notu düşük olanlar ne olacak? Herkes okusun dedik ve herkesi üniversite kapılarına yığdık. Günde 500 soru çözenleri başarılı saydık, yanıldık..!

 

Herkes okusun iyi güzel de bir karşılığı olmadıktan sonra bir önemi var mı? Mesela tarım, turizm, esnaf, çırak, kalfa, hizmet sektörü ve ara eleman ihtiyacı ne olacak? Suriyelilerle, Afganlılarla mı karşılayacağız?

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Sacit Guven 19 Temmuz 2024 19:20

    Yazık İnsanların çektiğine Maalesef ekonomi eğitimide etkiliyor Batıdan doğuya gidildikçe her şey düşüyor

  • İsmi lazım değil oktay de 19 Temmuz 2024 13:37

    Her yere ara eleman lazım kimse çalışmyor meslek öğrenmiyor. Ama herkes devlette çalışmak istiyor. Devlet işi anlayışı ortadan kalkmadıktan sonra bu sorun çözülmez. Dediğin gibi Afganlı Suriyekli yapar

  • Mustafa Baysal 19 Temmuz 2024 10:00

    Dini manavi milli deyerlerden uzak kaldık çocukları telefon tablet bilgisayara esir ettik