Dünya markası ilçe; PALANDÖKEN

Dünyanın en iyi beş kayak merkezi arasında yer alan Erzurum’un üç merkez ilçesinden birisi. Nüfus itibariyle bölgedeki illerden daha fazla nüfusu bünyesinde barındıran ve dünyada en çok bilinen yerlerden birisi. 3200 rakımlı Palandöken dağının eteklerindeki ilçe. Palandöken ve Konaklı kayak merkezleriyle, Türkiye’de sadece Erzurum’da bulunan 60 ve 120 metre yükseklikteki kayakla atlama kuleleriyle, Erzurum’un vitrini Palandöken…

 

Palandöken ilçesi, tüm dünya tarafından bugüne kadar ki en iyi organizasyon olarak adlandırılan ve Türk spor tarihinin en büyük spor organizasyonu olan 25. Winter Universiade 2011 kış oyunlarına ev sahipliği yaparak adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Bu organizasyona 59 ülkeyle katılım rekoru kırılmıştır. (Halen daha bu rekor aşılamamıştır) Ayrıca onlarca uluslar arası organizasyona da yine Palandöken ilçesi ev sahipliği yapmış ve yapmaktadır.

 

 

Muhteşem bir doğaya sahip Teke deresi göleti,  kellesi koltuğunda savaşırken, ruhunu teslim eden Abdurrahman Gazi türbesi, Dutçu köyündeki Yunus Emre mezarı ile Tepe köy mahallesindeki Erzurum’a özgü bin bir hatimlerin banisi Pir Ali baba türbesi ve mesire alanları ilçede mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Yaz aylarında yüksek irtifa kamp merkeziyle spor kulüplerinin vazgeçilmez kamp merkezi de yine Palandöken ilçesidir. Uzun Ahmet ve Palandöken tabyaları ise görülmesi gereken tarihi değerlerdir. Konaklı köyündeki böbrek taşı düşüren Kevgiri suyu da adeta bir ilaçtır. Stop edilen araçların kendiliğinden gittiği gizemli yol ise hakikaten çok enteresandır. (Mutlaka denemelisiniz)  

 

Ve Kümbet köyündeki, bir Allah dostu; Beynamaz Ahmet… ‘’Ezan okunduğu zaman herkes camiye giderken Ahmet,  dağlara doğru gider. Kimse bir anlam veremez. Günün birinde ağası hacca gider. Canı helva çeker. Ahmet’e ayan olur. Ağanın hanımından helva yapmasını ister. Helvayı alır kaybolur. Evin hanımı tabağı sorar. Ahmet, gelir der. Ağa hacdan dönünce tabağın eşyaların arasında olduğunu görür. Ağayı görmeye gelen ve elini öpmek isteyenlere ağa, benim değil, Ahmet’in elini öpün der. Meğerse Ahmet, tüm namazlarını Kabe’de kılan bir Allah dostuymuş. Durumun öğrenilmesi üzerine Ahmet ruhunu teslim eder’’.    

 

 

Şehir merkezine 5 dakikalık mesafede bulunan ilçe, turizmin her alanında bir dünya markasıdır. Hava sıcaklığı sıfırın altında ya da üstünde ne kadar olursa olsun hiç fark etmez.  Palandöken, 7 gün 24 saat 365 gün yerli yabancı binlerce gezginin uğrak yeridir.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.