Sağlıkta istisnasız ülkemizin en önemli merkezlerinden birisi Erzurum. Bin 574 yataklı, 264 yoğun bakımlı, 310 poliklinikli, 40 ameliyathaneli, 925 hasta odalı muhteşem şehir hastanesine sahip bir kent. Günlük 100 ameliyat yapılan, ayda 100 bin hastanın şifa aradığı bir sağlık şehri. 380 hekim, bin 700 hemşire ve 6 bin çalışanla bölgeye ve komşu ülkelere hizmet veren bir merkez. Ama doktor yok..! Al sana sağlık kenti.
979 milyon liraya mal olan ve Sağlık bakanlığı tarafından yapılıp işletilen, hasta garantisiz ülkemizdeki tek sağlık kampüsü Erzurum şehir hastanesinde ne yazık ki, alerji (İmmünoloji) bölümünde uzman hekim yok..! Muhteşem dizaynıyla göz kamaştıran ve yılda 1 milyon 250 bin hastanın şifa bulduğu Orta doğunun sağlık şehri Erzurum’da alerji uzmanı olmadığı için insanlar ya Ankara, ya İstanbul ya da Trabzon’a gitmek zorunda. Oldu mu şimdi..? Oysa ki; ülkemizde her 4 kişiden birinde, Erzurum ve bölgede ise binlerce insanda alerji hastalığı var.
Vücudun zararsız özelliği olan maddelere karşı verdiği anormal yanıta alerji deniliyor. Bu menet son 30-40 yılda çok yaygın olarak görülmeye başladı diyor uzmanlar. Dünyada 300 milyon kişide alerji varmış ve onlarca çeşidi var. Sürekli olarak test yapılması ve takip edilmesi gereken bir hastalık olan alerji için 2019 yılına kadar sağlık kenti Erzurum’da bir değil birkaç tane immünoloji uzmanı vardı. Ancak son iki yıldır bölüme doktor dayanmaz oldu. Doktorların gelmesiyle gitmesi bir oluyor. Olansa alerji hastalarına oluyor.
Özellikle çocuklarda iş ve okul başarısını etkileyen alerji de erken teşhis çok önemli. Uyku bozukluğu, öğrenme güçlükleri ve ileri yaşlarda iş gücü kaybına neden olan alerjinin en temel sebebi yiyip içtiklerimiz. Bu sağlık sorunu ne yazık ki şehirde kimsenin gündemine giremiyor. ‘’Orta doğunun sağlık şehri Erzurum’’ bahsi de kimse kusura bakmasın ama bir slogandan öteye gidemiyor.
Alerji bölümüne doktor getiremeyen atanmışa da seçilmişe de gel de şimdi alerji olma..!