Deprem mi geliyor?

Tarık suresi 12. ayette yaradan buyuruyor ki; ‘’Ve çatlaklarla dolu yer…’’ Yerkabuğundaki kırıkların hareket etmesi, kayaların gerilme ve sıkışması sonucu yüksek basınçla kırılması olayına deprem deniliyor. Büyük bir depremden birkaç hafta önce oluşan küçük sarsıntılara da öncü deprem deniliyor.

 

Erzurum, son zamanlarda hafif şiddetli depremlerle sarsılıyor. Deprem uzmanları, öncü depremlerin genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük depremlerin habercisi olduğunu söylüyorlar. Bingöl Karlıova fayında da büyük bir deprem bekleniyor. Küçük sarsıntıların faylardaki enerjiyi attığına dair ise bilimsel bir veri yok..! Sadece temenni.   

 

Deprem önceden bilinmiyor ama hava olaylarındaki anormalliklerin deprem habercisi olduğunu belirten uzmanlar diyorlar ki; ‘’Havada kısa gökkuşakları oluşabiliyor. Farklı renkli bulutlar ya da ışık demetleri deprem habercisi. Hava açıkken depremin olacağı noktada parçalı bulutların olması, kapalı havalarda ise sık sık yıldırımlar görülmesi depremin işaretlerinden’’.

 

 

 

 

Deprem, bir gazap ve imtihanı değil. Bu yerin hareketi. Depremler olmasaydı, rüzgâr tüm yapıları dümdüz hale getirecek ve her taraf sular altında kalacaktı. Keşke tedbirli olabilsek..! Güneşin çekim gücünün etkisiyle dünyanın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır.  Aşırı basınca dayanamayıp kırılmadan dolayı depremler genellikle gece oluşur.   

 

Yapı ve zemin hayati öneme sahip. Birbirine yapışık binalarda ‘Çekiçleme’ etkisi ile hasar artıyor. Deprem boşluğu şart.  Erzurum gibi dağlık bölgelerde depremin şiddetini dağlar üzerlerine çekiyor. Nereden mi biliyorum? Hayatın kitabı Kur’an-ı Kerimden.  Allah, ‘’Sizi sarsmaması için yeryüzüne sabit dağlar yerleştirdik’’ diye buyuruyor. Yani dağlar depremlere karşı tampon oluyor, sarsıntıyı azaltıyor.

 

Enteresan bir bilgi daha paylaşayım. Doğa depremi önceden haber veriyor. Nasıl mı? Deprem olacağı yıl ağaçların göğüsleri ve dalları kızarır, çok fazla çiçek açar ve bol meyve verir. Yıldızlar daha yakınmış gibi görünür. Yılanlar 2-3 önceden ortaya çıkar, yeraltı hayvanları direklere tırmanır. Kuşlar depremden bir saat önce kaçışır, tavuklar çığrışır. Köpekler ulur, kediler evlerden kaçar.

 

Yani bakmasını bilene sürpriz yok, çünkü her şey ortada..!  

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Selattin KOÇ 03 Mayıs 2023 10:43

    Son cümleniz biz Erzurumlulara hediye sanırım. Vurgu yaptığınız cümleler kime ait mesela. Gökkuşağı çatlaklar vsvs hangi bilimsel veriye dayanıyor.

  • Emine 29 Nisan 2023 14:28

    MUHTEŞEM BİR YAZI ÖMER DURSUN TEBRİKLER

  • Hayrettin Kars 29 Nisan 2023 12:10

    Başka sıkıntı yok mu. Allahın işine de karıştız. Uzman mı bilim adamı mısınız.

  • M. Özdemir 29 Nisan 2023 11:58

    Başka işiniz yoktur DEPREM DEPREM ,,ALLAH tan başka BİRŞEY, isteyin DEPREM OLURSA, MADALYAMI TAKACAKLAR ,,DEPREM OLAN ŞEHİRLERE GİDİP YARDIM ETTİNİZMİ FELAKET TELLALI OLUYORSUNUZ ÜLKEMİZİN Ekonomisini BİTİRMEK İÇİN BU DEPREM HABERLERİ VERMEKTEN BAŞKA İŞİNİZ YOKTUR

  • Adem 29 Nisan 2023 08:20

    Gelse ne yapacağız ki? Derdimiz seçimler. Şimdi sırası mı? Yapmayın böyle şeyler.

  • mustafa aydın 28 Nisan 2023 18:57

    Suya sabuna dokunmayan bir deprem yazısı. Kentsel dönüşümün hızlandırılması gerek. Doğa haber veriyor ama kul tedbir almıyor sonra da kader diyor.