Demedi demeyin..!

Paris iklim anlaşmasına göre; Dünyada ısınmanın durdurulması için fosil yakıt kullanımı azaltılacak ve yeni enerji kaynakları kullanılacak. Küresel iklim raporuna göre de, ‘’Dünyada sıcak hava dalgası artacak, yazlar uzun kışlar kısa geçecek’’. Yani insanoğlu dünyanın dengesini bozmayı başardı..! Şimdi tamir etmeye çalışıyor. Ne yazık ki aynı ülkede, aynı şehirde yaşıyor olmamıza rağmen aynı dili konuşamıyor aynı frekansta buluşamıyoruz. Dolayısıyla ortak akılla çözülmesi gereken sorunlar elimize ayağımıza dolanıp, kördüğüm oluyor.

 

Malum son zamanlarda enerji tedarikinde yaşanan arz talep dengesizliği neticesinde fiyatlar uçuşa geçti. Zamlar yüzünden fiyatları takip edemez olduk. Bu noktada Enerji bakanı Fatih Dönmez akıllara durgunluk veren bir açıklama yaptı. Bakan diyor ki; ‘’Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt zamlarının çözümü için yapılması gereken az kullanım. Yani evlerimizi daha az ısıtacağız’’. İyi de sayın bakan Sonbahardayız ve  yine aylardan Kasım. Bu mevsimlerde yakmadan evlere girilmiyor. Dahası Aralık ayının 22’sinde de Erzurum’da Zemheri yani kara kış başlıyor. O zaman nasıl olacak bu iş..?

 

 

Erzurum hava koridorları kapalı olduğu için nefes alamayan, havası kömür kokan bir kent. Çözümün doğalgaz olduğunu da herkes biliyor. Ama gelin görün ki, şehrin alt kısımlarında defalarca dilekçe yazılmış, bizzat talep edilmiş olmasına rağmen doğalgaz hattı kapıya getirilemiyor. Ve devlet Ağustos ayında fakir fukaraya 100 bin ton kömür dağıttı. Öyle ki, kapısına doğalgaz hattı getirilemediği için şehri terk edip, köyüne yerleşen emekli insanların sayısı bir hayli fazla. Misal Sanayi mahallesi 42. Sokak..!

 

Madem bir enerji krizi, madem küresel ısınma ve madem ki küresel bir kirlenme var o halde;  ‘ Hani her yıl fakir fukaraya kömür verip, dünyayı devlet eliyle kirletmek yerine, o fakir fukaranın çatılarına güneş panelleri yerleştirilse, o insanlar güneşten enerjilerini alsa hem kolayca ısınsa hem de devlet geriye kalan elektriği başka alanlarda kullansa daha mantıklı olmaz mı? Bu arada güneşle ısınmanın maliyeti bir daire için 35 bin lira’’. Benden söylemesi.  Sonra demedi demeyin..!

 

Dünya rüzgârın, güneşin enerjisini kullanırken, biz halen daha ocakla ısınmaya  çalışıyorsak, kusura bakmayın ama bu küresel ısınmanın faturası bize kesilir..!   

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.