Erzurum Haber Girişi : 28 Aralık 2023 15:16

DAP’tan 1925 projeye destek

DAP’tan 1925 projeye destek

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, 2023 yılı genel değerlendirmesi yaparak, 2024 hedeflerini gazetecilere anlattı.

DAP Başkanı Osman Demirdöğen, düzenlediği toplantıya başkan yardımcıları Mehmet Özdoğan ve Melih Kirişci ve  gazeteciler katıldı.

Demirdöğen, yaptığı konuşmada “Bölgede yaşayanların mecbur oldukları için değil, memnun oldukları için şehirlerinde kalmaları gerekiyor. İnsanların memnun olması için de gayret gösteriyoruz. Bir yaylada konaklayan ve orada üretim yapan kişinin mobil lavabo ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Geçen yıl bir bahçede çocuk oyun bahçesi yaptık." dedi

Hayvansal ve bitkisel üretimde tarıma destek verdiklerini dile getiren Demirdöğen, "Bölgede yaşamayanların '3 metrelik sıvat ne işe yarar?' demesi çok normal ama binlerce koyunun 3 kilometreyi su içmek için gidip tekrar otluğa dönmesi, hayvanın bütün verimini düşürüyor. Biz 6 kilometrelik enerjiyi ete ve süte çevirmiş oluyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık 50 bin sıvat dağıttık. Bunlara 102 milyon lira civarında ödenek ayırmıştık." dedi.

Şimdiye kadar 6 bin 777 kilometre sulama kanalı, 46'sı güneş enerji sistemli 153 gölet yapıp, 69 ilçede 359 köy ve mahallede hayvan içme suyu tesisi kurduklarını çünkü bölgede hayvancılığın gelişmesi için bunların çok önemli projeler olduğunu belirten Demirdöğen, tüm ilçelerin hayvan pazarı ve kesimhane ihtiyacını karşıladıklarını vurgulayan Demirdöğen, bölgede 38 hayvan pazarı, 43 kesimhane kurduklarını söyledi.

 

TARIM EN FAZLA KAR EDEN SEKTÖR

Sürdürülebilirliğin sağlanması için çiftçilere fayda kapsamında Erzurum, Van ve Elazığ'da Çiftçi Eğitim Merkezi kurulduğunu dile getiren Demirdöğen, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Teknoloji çağında yaşıyoruz, gençlerde teknolojiye meyilli. Tarımda teknolojiyi teşvik edip destekleyerek onları bu alana çekebiliriz dedik ve desteklerimizin büyük kısmını teknolojik alanlara vermeye başladık. Tarım makinelerinde bu yıl dronlarla ilaçlama ve başarılırsa gübre gibi çeşitli alanlara da durumları yaymaya çalışacağız. Teknolojiyi ön plana çıkararak gençleri bu alanlara çekip tarımın önümüzdeki yüz yılların mesleği haline getirmeye çalışacağız. Tarım son 5 yıldır en fazla kar eden sektör haline geldi. Projelerimizi gençlere ve dezavantajlı gruplara yoğunlaştırmaya çalışıyoruz. Tarımda çalışanların yaş ortalaması 50 civarında, gençleri bu alana çekemezsek kırsal kalkınmada çok büyük zafiyetler yaşayabiliriz."

Bölgedeki tarım liselerine önem verildiğini ve özel olarak desteklendiklerini dile getiren Demirdöğen, çiftçilere ve üreticilere yüzde 75 eş finansmanlı süt sağma makinesi verdiklerini, tarımsal projeler kapsamında 591 makine dağıtıldığını kaydetti.

 

Ajansın şimdiye kadar 10 bin kişiye eğitim verdiğin, 96 kütüphane kurduklarını ve bölgede ilk dijital kütüphaneyi de Elazığ'da açtıklarını hatırlatan Demirdöğen, bölge illerinde çeşitli kültür projelerine 111 milyon lira destekle birlikte 142 tasarım ve beceri atölyesi kurduklarını da dile getirdi.

 

2024 YILINDA 99 BÜTÇEYE DESTEK VERİLECEK

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin onaylandığını ifade eden Demirdöğen, “Belirlenen 99 proje için toplam 340 milyon TL bütçe oluşturuldu. Elbette günün şartları içinde bu rakam artacaktır. Biz DAP olarak uzun vadede bölgedeki hayvancılık noktasında daha fazla destek ve çalışma yapmayı hedefliyoruz. Bu güne kadar destek verdiğimiz projelerin etki analizlerimi değerlendirdiğimizde ise olumlu bir tablo görüyoruz. Bölgenin kalkınması noktasında hem gelen proje talepleri hem de paydaş kurumlarımızla birlikte en güzelini yapmak için gayret veriyoruz. DAP ruhuna uygun şekilde yolumuzda yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.