Dadaşın sofrası...

Erzurum’un dadaşı, dürüm eder lavaşı,

Sen hiç içtin mi dostum, yaylada ayran aşı..?

 

Anadolu’da adına kitap yazılan beş şehirden birisi Erzurum, altıncısı yok. Üzerine en çok şiir, yazı ve türkü yazılan kentlerin başında da Erzurum var. Konumu itibariyle günlük nüfusu çok hareketli olan Erzurum’un237 lokantayla ülkemizde en fazla lokantaya sahip şehirlerden birisi olduğunu biliyor muydunuz?

 

Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yemekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke. İç Anadolu 455, Doğu Anadolu 425, Güneydoğu Anadolu 398, Karadeniz 397, Akdeniz ve Marmara 184, Ege bölgesi de 162 çeşit yöresel yemeğe sahip. Lezzet haritasında Gaziantep, Elazığ, Şanlıurfa, Hatay ve Kilis en fazla yemek çeşitliliğine sahip olan kentler.

 

 

Gastronomi, yani yemek bilimi. Erzurum’da oluşmuş gastronomi koridorları var. Kongre, Terminal ve Erzincan kapı caddeleri en çok bilinen gastronomi koridorlarından. 3 bin kişinin yemek sektöründen ekmek yediği kentin, 150 çeşit yemeği, 60 çeşit de kahvaltı türü var. Yani dadaşın sofrası da bağrı gibi çok geniş.  

 

Su böreği, tatar böreği, pişi, tava ketesi, hurma tatlısı, hıngel ve el böreğiyle, kadayıf dolması, hasuta, tel helvası, kaz lokması ve demir tatlısıyla, ayran aşı, kesme aşı, paça ve herle çorbalarıyla, hokkiri, patates kavurma, şile, çeç pancarı, sarma, pir pirim, haşıl, gliko, çılbır, borani, kapuska, herse, gaysefe ve cağ kebabıyla Erzurum bir lezzet durağı. Bu saydıklarım sadece birkaç tanesi…

 

Gaziantep, Hatay, Afyon, Kayseri, Adana, Balıkesir, Diyarbakır ve Konya’nın da içerisinde olduğu dünyadaki gastronomi şehri sayısı 295 tane. Ülkemizdeki en iyi çorbacı, ülkemizdeki tek cağ kebap fabrikası, ülkemizdeki ilk su böreği fabrikası Erzurum’da. Ama 33 coğrafi işaretli ürüne sahip olan Erzurum, dünya gastronomi sofrasında yok..!

 

Gel de çatlama şimdi..!

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.