Kayıtlı esnaf sayısı 16 bin 689 olan Erzurum’da 17 bin 675 iş yeri bulunuyor. 39 esnaf odasına sahip olan kentte, iş yerleri çıraklara hasret. Bir zamanlar, ustalar çırak seçerken, bugün çıraklar ustaların kapısından geçmiyor. Sadece Erzurum’da değil, tüm yurtta camlara asılan yazı aynı; ‘Çırak aranıyor’. Ama bulunamıyor. Sahi ne oldu bu çıraklara..?
Birkaç yıl öncesine kadar okumayan çocuklara ya sanayi yolu gösterilir, ya da bir esnafın yanına ‘Altın bilezik’ yani meslek öğrenmesi için çırak verilirdi. Şimdi devir değişti. Bu geleneğin bitmesinin sebeplerinden birisi aileler… Bugün çocuklar el bebek gül bebek yetiştirilmeye başlandı. Gelinen noktada içeceği suyu gidip mutfaktan alamayacak derece de tembel ve nazlı, Ana babası olmadan nefes bile alamayacak bir nesil ortaya çıktı. Adına ne derseniz deyin sonuç avare bir kuşak..!
Erzurum’da 45 tane mesleki eğitim merkezi var. Ocak 2022 verilerine göre 3 bin 116 kişi buralarda yetişiyor. Buna karşın herkes çırak arıyor..! Sanayide çıraksızlığın sebeplerden bir başkası da ustaların tavır ve davranışları... Herkes çocuğunu gözünden bile sakınırken, bizim ustalar çırakların gözünün yaşına hiç bakmadılar. Çok geç saatlere kadar üç kuruşa çalıştırdıkları yetmezmiş gibi, kendi çocuklarına göstermedikleri sert yüzlerini, ‘Eti senin kemiği benim’ diye teslim edilen çıraklara gösterdiler. Sonuç; Dükkânlar çıraksız, gençler niteliksiz...
Bir başka sebepte; Meslek liselerinin ‘Memleket meselesi’ olamaması. Tüm sektörlerde ‘Meslek sahibi’ eleman aranırken, yeterince yetişmiş eleman yetiştiremedik. Gelinen noktada, bizim çocuklarımız telefon oyunlarında rekor kırarken, Suriyeliler, Afganlılar sanayide ter döküyor.
O halde, haydi hayırlı işler..!
Güzel ve yerinde tespitler yapmışsın. Aileler essahtanda el bebek gül bebek büyütüyor çocukları. Bu da başıboş çocukların artmasına uyuşturucu tiner kullamasini artırıyor.