Kültür-Sanat Haber Girişi : 27 Aralık 2022 14:11

Cağ Kebabı Dünya Lezzetleri Listesinde  

Cağ Kebabı Dünya Lezzetleri Listesinde  

Dünya yemek sektörünün ansiklopedisi olan tasteatlas tarafından 2022 Dünya’nın en iyi 100 lezzeti açıklandı.

 

TasteAtlas tarafından her yıl açıklanan Dünya çapında ki lezzetler sıralamasında bu yıl listenin 9. Sırasında Coğrafi İşaret Tescili bulunan Cağ Kebabı yer aldı.

 

Ülkelerin yöresel lezzetlerinin ele alındığı ve kullanıcılarının oylarına sunulan lezzetler içerisinde Cağ Kebabının yer almasını değerlendiren Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, şehrimizin tüm yöresel lezzetlerini Coğrafi İşaret Tescili ile kayıt altına alıyoruz. Bu lezzetler şehrimizin Gastronomi Kenti olma yolunda çok önem arzetmektedir. Yıllardır üzerinde durduğumuz çalışmalarımız nihayet meyve vermeye başladı. Dünya tarafından takip edilen tasteatlas araştırma şirketinin bu açıklamayı yapmış olması, çabalarımızın dünya tarafından kabul gördüğünün en önemli işaretidir, dedi. Oltu Cağ Kebabının sadece Türkiye de değil tüm dünyada kabul görmesi işletmelerimiz için büyük önem taşımakta, şehrimize gelen turistlerin belkide en önemli ziyaret sebeplerinden biriside tescilli yöresel ürünlerimiz olacak. Kış turizminin göz bebeği Erzurum, gastronominin de göz bebeği olacaktır. Dedi.

 

Listenin başında dünya mutfaklarından Japonya bulunuyor.

 

Açıklanan verilerde Dünya mutfaklarından Japonya, Kare adlı yemekle birinci olurken, Türkiye den Erzurum Oltu Cağ Kebabı 9. Sırada, Şiş Kebap 14. Sırada, Mantı 22. Sırada, İskender Kebap 39. Sırada, Alinazik Kebabı 45. Sırada ve Döner 48. Sırada yer aldı.

 

Erzurum Oltu Cağ Kebap, Dünya Lezzetleri sıralamasında Dünyanın en iyi 10 markası arasına girerken, Türkiye’nin en iyi lezzeti olarak ipi göğüsledi.

 

ETB Başkanı Hakan Oral yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Coğrafi İşaret Tescillemesinde ilk 5 te olduklarına dikkat çekerek, şu ana kadar toplamda 40 ürünün Coğrafi İşaret Tescilini alarak rekor bir sayıya ulaştıklarına vurgu yaptı. Oral, bu başarı kişisel değildir, bu başarı Erzurum’un, üreticinin, üyelerimizindir. Onların bizlere duyduğu güvenle yolunuza devam edecek, şehrimizin Gastronomi şehri olması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz, dedi.

 

Erzurum’un 2025 EIT Turizm Başkenti olması ile bu başarı daha büyük bir anlam kazandı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Taha Tuğlular 14 Mart 2023 20:15

    Sayın Başkan, dünya listelerine çağ kebabı değil, KDV'si yüksek teknolojik eserleri sokun. Bu dijital çağda bu gerekli. Bakınız ülke olarak bir markamız yok. Bunu yapacak olan üniversite, o da bunlarda yok. Yüksek maaş alıyorlar, lüks giyinip lüks yiyorlar, lüks arabalara biniyorlar, yaz tatilleri vb. Ama ürettikleri bir teknolojik eserleri yok. Nobel ödülü alan bir akademisyenleri yok. Dünyanın başarılı, ilk , 100,200,300,400,500 üniversiteleri arasında esameleri bile okunmuyor. Neden, niçin ?.. Çünkü üniversite bir aile albümü gibi olmuş. Adam kayirmadan elleri olmuyor ki bilimsel çalışma yapsınlar. Yazık bu fakir milletin parasına çok yazık. Bu fakir millete çok günah. Kendilerini dış dünyadan soyutlamislar, tam bir saltanat sürüyorlar Halbuki üniversitelerin aslı gorevi, öğrenci yetiştirmek değil, bilimsel çalışma yapıp teknolojik eser üretmektir. Sayın Başkan, eğer iddia edilenler doğru ise, çağ kebabı eti de Balıkesir, Bursa, Çanakkale'den geliyormuş. Lütfen buna cevap veriniz. Hele bakınız ki etin merkezi Erzurum ne hale gelmis. Hem o çağ kebabı kimler yiyor ? Zenginler, birkaç maaş alanlar, boynu kalınlar, kodamanlar vb. Fakir fukara, emekli, asgari ücretli, köylü, işportacı vb. yiyemiyor. Mesela ben bu devletime 36 yıl hizmet etmiş emekli bir lise öğretmeniyim, ama çağ kebabı yiyemiyorum. Maaşım da açlık sınırının 2 bin ₺ üstünde. Zar zor ay başını getiriyoruz. Benim durumumda olan milyonlar var. Hoşça kal. Selamlar.